تهران دلیل احضار را «رفتارهای ضد حقوق بشری دولت کانادا» و «ریاکاری آنها در ارتباط با رعایت حقوق شهروندی و کنسولی اتباع ایرانی مقیم این کشور» عنوان کرده است.
وزارت خارجه ایران سفیر ایتالیا در تهران را به عنوان حافظ منافع کانادا روز گذشته ۱۷ نوامبر (۲۷ آبان) به این وزارتخانه فراخواند.
طبق گزارش رسانههای ایران، تهران دلیل احضار را «رفتارهای ضد حقوق بشری دولت کانادا» و «ریاکاری آنها در ارتباط با رعایت حقوق شهروندی و کنسولی اتباع ایرانی مقیم این کشور» عنوان کرده است.
مدیر کل بخش آمریکا وزارت خارجه ایران به سفیر ایتالیا در تهران اعلام کرد که بیش از ۴۰۰ هزار ایرانی مقیم کانادا از دریافت خدمات کنسولی در چند سال گذشته محروم هستند. وی از دولت کانادا خواست تا اقدام به ایجاد دفتر کنسولی یا دفتر حفاظت از منافع کند. وی اتاوا را متهم کرد که «فرار از این مسئولیت انسانی، امری غیرقابل قبول و مغایر با ادعاهای حقوق بشری این کشور است.»
ایران و کانادا تا سالها پس از انقلاب ایران روابط دیپلماتیک نداشتند تا اینکه در سال ۱۳۶۹ سفارتخانههای دو کشور بازگشایی شد و در سال ۱۳۷۴ مبادله سفیر میان دو کشور انجام گرفت با این حال در شهریور ۱۳۹۱ روابط بین تهران و اتاوا به تیرگی گرایش پیدا کرد و کانادا سفارت خود در تهران را تعطیل کرد.
در اعتراض وزارت خارجه ایران به حافظ منافع کانادا به حضور محمودرضا خاوری، مدیرکل سابق بانک ملی ایران در این کشور نیز اشاره شده و آمده است: «دولت کانادا از سوی دیگر با تبدیل کردن این کشور به بهشت امن مفسدین اقتصادی و مجرمین مالی دنیا، همچنان از زیر بار مسئولیت تعقیب و دستگیری و استرداد مجرمینی نظیر محمودرضا خاوری که بدلیل اختلاس ۲.۶ میلیارد دلاری در این کشور و همانند شهروندان عادی به سر میبرد، شانه خالی میکند.»
در این اعتراض تصریح شده است که «خاوری در لیست هشدار قرمز اینترپل قرار دارد و دولت کانادا موظف به همکاری با اینترپل به منظور بررسی موضوع و استرداد نامبرده است.»
ایتالیا در حال حاضر حافظ منافع کانادا در تهران است و سوئیس نیز بهعنوان حافظ منافع ایران در اتاوا انتخاب شده است.