NewsletterخبرنامهEventsمناسبت هاپادکست ها
Loader
ما را پیدا کنید
آگهی

روسیه: طرح ایران را بررسی می‌کنیم؛ دو هزار مزدور در قره‌باغ حاضرند

استپاناکرت، مرکز جمهوری خودخوانده قره باغ
استپاناکرت، مرکز جمهوری خودخوانده قره باغ Copyright AP Photo
Copyright AP Photo
نگارش از مسعود سالاری
تاریخ انتشار
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button

دو روز پس از اعلام پیشنهاد ایران برای نقش‌آفرینی بیشتر در بحران قره باغ، علی خامنه‌ای، رهبر ایران از موضع جمهوی آذربایجان دفاع کرد.

آگهی

شش هفته پس از آغاز نبرد در منطقه ناگورنو قره باغ میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان و شکست سه مذاکره آتش‌بس برای پایان آن، روسیه می‌گوید پیشنهاد ایران برای پایان دادن به درگیری‌ها در این منطقه را بررسی می‌کند.

خبرگزاری اینترفاکس به نقل از آندری رودنکو، معاون وزیر خارجه روسیه اعلام کرد که پیشنهاد ایران به دست عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه این کشور طی سفر هفته گذشته او به مسکو ارائه شده است. او بدون فاش کردن جزئیات این پیشنهاد به خبرنگاران گفت: «ما با دقت در حال بررسی آن هستیم.»

از زمان آغاز جنگ تازه در قره باغ در ۲۷ سپتامبر (۶ مهر)، تا کنون دست کم هزار نفر در درگیری‌های خونین میان دو طرف کشته شده‌اند. منطقه ناگورنو قره باغ در خاک آذربایجان قرار دارد و به دست ساکنان ارمنی آن اداره می‌شود. ارمنی‌ها این جمهوری خودخوانده را آرتساخ می‌نامند.

به فلیپبورد یورونیوز فارسی بپیوندید

رسانه‌های روسیه هفته گذشته گزارش دادند ایران به برخی کشورهای منطقه از جمله روسیه پیشنهاد داده که نقش برحسته‌تری را در مذاكرات صلح در نبرد جاری قره باغ ایفا کند. از آغاز اختلافات کهنه میان آذربایجان و ارمنستان در چند دهه پیش تا کنون، مذاکرات صلح قفقاز با شرکت روسیه، فرانسه و ایالات متحده به عنوان رؤسای مشترک گروه مینسک و سازمان امنیت و همکاری اروپا هدایت و نظارت می‌شده است.

پیش از این ترکیه نیز که حامی جمهوری آذربایجان است، به نوبه خود خواستار ایفای نقش مهم‌تری در مذاکرات صلح شده است.

دو روز پیش، محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران با تشریح طرح ایران برای برقراری صلح در قره باغ و یادآوری رایزنی این کشور با دیگر کشورها گفـته بود: «بدون آن که تلاش کنیم با دیگر سازوکارهای موجود مانند مینسک رقابتی داشته باشیم این هدف و رایزنی‌ها را در پیش گرفتیم.»

آسوشیتدپرس
استپاناکرت، مرکز جمهوری خودخوانده قره باغآسوشیتدپرس

وزیر خارجه ایران با اشاره به سفر منطقه‌ای اخیر معاونش، عراقچی تاکید کرد: «از نکات مهم طرح کشورمان این است که فقط مربوط به آتش بس موقت نیست، بلکه حرکت به سمت حل و فصل درگیری‌ها براساس چارچوبی است که با اعلام تعهد دو طرف به مجموعه‌ای از اصول آغاز می‌شود و بعد با اقداماتی به ویژه خروج نیروهای اشغالگر از همه مناطق اشغالی ادامه می‌یابد.»

وی تضمین حقوق مردم، ایجاد راه‌های ارتباطی و نظارت کشورهای منطقه بر روند اجرای طرح را از دیگر از اجزای پیشنهاد صلح ایران برشمرد و گفت: «منتظریم که مقامات آذربایجان و ارمنستان و نیز دوستان روس و ترک ما، دیدگاه شان را درباره این طرح ارائه دهند.»

دفاع رهبر ایران از موضع آذربایجان

دو روز پس از اعلام پیشنهاد ایران برای نقش‌آفرینی بیشتر در بحران قره باغ، علی خامنه‌ای، رهبر ایران از موضع جمهوی آذربایجان دفاع کرد.

رهبر ایران روز سه‌شنبه ۱۳ آبان در یک سخنرانی تلویزیونی در پیوند با ماجرای تنش میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان تاکید کرد که این جنگ باید فورا به پایان رسد و یکی از شرایط اصلی آن، این است که سرزمین‌های آذربایجان که از سوی ارمنستان «تصرف» شده همه باید آزاد شود. 

وی با بیان اینکه آذربایجان حق آزادسازی زمین‌های خود را دارد، اظهار داشت البته مرزهای بین‌المللی دو کشور نیز باید در این چارچوب رعایت شود. رهبر ایران با اشاره ضمنی به ساکنان منطقه ناگورنو قره باغ گفت که «امنیت» مردم ارمنی‌تبار منطقه نیز باید تأمین شود.

سربازان «مزدور خارجی» در قره باغ

در روزهای اخیر مقامات آذربایجان و ارمنستان هر کدام با استناد به برخی شواهد، دیگری را به استفاده از سربازان «مزدور خارجی» در جنگ قره باغ متهم کردند. آذربایجان می‌گوید در نبرد قره باغ، نیروهای کُرد عضو گروه پ‌کاکا سوریه در کنار نیروهای ارمنی مبارزه می‌کنند و ارمنستان نیز مدعی شده که تا کنون چند تن از سربازان مزدور سوری را که برای آذربایجان می‌جنگند، اسیر کرده است.

اپلیکیشن یورونیوز را از پل استور دانلود کنید

اکنون این ادعاها را برخی مقامات رسمی کشورهای منطقه نیز تأیید کرده‌اند. وزیر خارجه ایران دو روز پیش، هنگام تشریح طرح صلح ایران درباره حضور نیروهای «تروریستی» در منطقه قره باغ گفت: «ما حتماً تاکید کردیم که این اقدام به صلاح هیچ کس نیست. در مذاکرات و قبل از مذاکرات این را به اطلاع مقامات دو کشور آذربایجان و ارمنستان همینطور روسیه و ترکیه رساندیم که ایران چنین چیزی را تحمل نخواهد کرد.»

آگهی

ظریف گفت: «الان اینها در حاشیه مرزها حضور ندارند اما احتمال این که با فاصله از حاشیه مرزها وجود داشته باشند کماکان بالاست و ما این نگرانی را با جدیت به طرفین اعلام کردیم.»

آسوشیتدپرس
خمپاره عمل نکرده ارتش آذربایجان در قبرستانی در استپاناکرت، مرکز جمهوری خودخوانده قره باغآسوشیتدپرس

لاوروف: دو هزار مزدور خارجی در قره باغ حضور دارند

سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه در گفت‌وگو با روزنامه روسی کومرسانت گفت که هم اکنون نزدیک به دو هزار «مزدور خارجی» در جنگ قره ‌باغ حضور دارند.

لاوروف با بیان این که روسیه از بازیگران خارجی از جمله ترکیه خواسته است تا از قدرت خود برای جلوگیری از اعزام مزدوران خاورمیانه به منطقه قره باغ استفاده کنند، گفت که این ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه این موضوع را در یک مکالمه تلفنی با رئیس جمهور ترکیه رجب طیب اردوغان در ۲۷ اکتبر و طی مکالمات منظم با رهبران آذربایجان و ارمنستان مطرح کرده است.

آذربایجان: فضولی بمباران شده است

چند ساعت پس از توافقی که روز جمعه به دست آمد و بر اساس آن قرار شد طرف‌های درگیر در جنگ قره باغ به مناطق غیر نظامی حمله نکنند، حملات آنها از سر گرفته شد. همزمان، نگرانی‌ها در مورد امنیت خطوط لوله نفت و گاز در آذربایجان بیشتر شده است. پیشرفت در میدان جنگ، انگیزه آذربایجان را برای دستیابی به یک توافق صلح پایدار کاهش داده و تلاش‌های بین المللی برای دستیابی به آتش بس را پیچیده کرده است.

آگهی

وزارت دفاع آذربایجان گزارش داد که عملیات جنگی در روز سه‌شنبه در مناطق زنگلان و قبادلی قره باغ در نزدیکی مرز با ایران و در مناطق آق‌دره (به ارمنی: مارتاکرت) و خوجاوند (به ارمنی: مارتونی) در شمال و شرق منطقه درگیری جریان داشته است. آذربایجان می‌گوید به مواضع این کشور در مرز ارمنستان با خمپاره و سلاح سبک شلیک شده و شهر فضولی در حد فاصل قره باغ و مرز ایران و نیز روستاهای اطراف آن گلوله باران شده است.

شوشان استپانیان، سخنگوی وزارت دفاع ارمنستان بمباران فضولی را تکذیب کرد. یک مقام وزارت دفاع ارمنستان به نام آرتسرون هوانسیان نیز گفت که درگیری‌های شدید در قسمت شرقی قره باغ کوهستانی در روز سه شنبه ادامه داشته است.

هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

عراقچی: قطع مرز ایران با ارمنستان و یا مسیر ترانزیت با آذربایجان شایعه است

پوتین خواستار مشارکت ترکیه در گفتگوهای صلح قره باغ شد

میزبانی از پوتین با اعمال شاقه؛ درخواست عجیب روسیه برای تحقق سفر به تعویق افتاده به ترکیه چیست؟