در ایران واکسن گریزان را عمدتا میتوان در میان طرفداران طب سنتی و طب اسلامی یافت. رشد واکسن گریزی در دهههای اخیر باعث شده تا برخی بیماریها که دولتها در ریشه کنی آنها موفق شده بودند، همچون سرخک و اوریون و فلج اطفال بار دیگر شایع گردد.
شرکت فیسبوک روز سهشنبه اعلام کرد که سیاست جهانی جدیدی را به اجرا گذاشته تا انتشار تبلیغاتی که موجب دلسردی افراد از واکسن زدن میشود، ممنوع گردد.
کانگ-شین جین، رئیس بخش بهداشت و راب لیترن، رئیس بخش مدیریت محصولات این شرکت اعلام کردند: «از هم کنون چنانچه تبلیغی صریحاً کسی را از واکسن زدن منصرف کند، از سوی ما رد خواهد شد.»
اعمال این ممنوعیت در ادامه سیاستگذاریهای اخیر فیسبوک با هدف حذف محتواهای مشکلساز از پلتفرمهای خود آغاز شده است. ممنوعیت انتشار پستهایی درباره انکار هولوکاست، ممنوعیت انتشار دیدگاههای گروه افراطی کیوانان و ممنوعیت موقت تبلیغات سیاسی مرتبط با انتخابات ۳ نوامبر آمریکا، بخشی از سیاستگذاریهای اخیر مدیران این شبکه اجتماعی پرطرفدار بوده است.
بر اساس سیاست جدید این شرکت «اگر تبلیغاتی به صراحت مردم را از واکسن زدن دلسرد کند رد خواهد شد؛ چه در حمایت از یک قانون یا سیاست دولتی باشد و چه در مخالفت با آن.»
این ممنوعیت، همه تبلیغاتی را شامل میشود که واکسنها را بیفایده، ناکارآمد، ناامن یا ناسالم توصیف میکنند، یا مواد موجود در واکسنها را مضر و کشنده میدانند. همچنین تبلیغاتی که به توصیف بیماریهایی میپردازند که به اعتقاد آنها حتی بدون زدن واکسن نیز آسیبی به انسان نمیرسانند.»
همراه با اطلاعیه مدیران فیسبوک درباره این ممنوعیت جدید، لینکهایی نیز برای هدایت مردم به سمت دریافت اطلاعات عمومی درباره واکسن آنفولانزا و چگونگی دریافت آن معرفی شدهاند.
فیسبوک همچنین اعلام کرد که «در زمینه تبلیغات و پیامرسانی با موضوعات بهداشت و افزایش ایمنسازی بدن» در حال همکاری با سازمان جهانی بهداشت و یونیسف است.
جنبشهای ضدواکسن سالانه ۱ میلیارد دلار از مسیر شبکههای اجتماعی درآمد کسب میکنند
تصمیم جدید فیسبوک درحالی گرفته شده است که به تازگی مرکز مقابله با نفرت پراکنی دیجیتال (CCDH) با انتشار گزارشی شبکههای اجتماعی را متهم کرده بود که اجازه دادهاند جنبشهای ضد واکسن از امکانات آنها برای توسعه نفوذ خود در جوامع استفاده کنند.
در گزارش ماه اکتبر این مرکز آمده است که حسابهای کاربری که توسط ضد واکسنها مدیریت میشود، توانستهاند از سال ۲۰۱۹ میلادی تا کنون شمار فالوورهای خود را تا دستکم ۷ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر افزایش دهند.
این مرکز هشدار داده است که رشد جنبش ضدواکسن میتواند در آینده استفاده از واکسن کرونا را نیز در جوامع با مشکل جدی مواجه کند.
به گزارش مرکز مقابله با نفرت پراکنی دیجیتال، تنها در فیسبوک ۳۱ میلیون کاربر گروههای ضدواکسن را دنبال میکنند و ۱۷ میلیون نفر نیز حسابهایی با همین محتوا در یوتیوب دارند.
بر اساس این گزارش، جنبشهای ضدواکسن سالانه ۱ میلیارد دلار از مسیر شبکههای اجتماعی درآمد کسب میکنند و فعالیت آنها حدود ۹۸۹ میلیون دلار درآمد نیز نصیب فیسبوک و اینستاگرام کرده است.
این مرکز هشدار داده که تبلیغات این جنبش گاهآنقدر هیجان انگیز است که باهوشترین کاربران شبکههای اجتماعی را نیز جذب خود میکند و این جنبشها موفق شدهاند به کمک الگوریتمهای شخصی سازی، کاربران را بارها و بارها در معرض محتوای مد نظر خود یا تبلیغات مشابه، آنهم بر اساس اطلاعات نادرست قرار دهند.
چه کسانی با واکسیناسیون مخالف هستند؟
طرفداران جنبش ضد واکسن را گروههای متعددی تشکیل میدهند و مخالفت آنها با واکسیناسیون گاه ریشه مذهبی و سنتی، گاه اقتصادی و گاه استدلالهای غیرعلمی و خرافی دارد.
حاصل این مخالفتها نیز این است که واکسن گریزان استفاده از این شیوۀ درمانی را هم برای خود و هم دیگر اعضای خانواده بویژه کودکان ممنوع میکنند.
اولین گروه افرادی هستند که در تلاشند تا با قدرت گرفتن شرکتهای داروسازی در جهان مبارزه کنند. در این گروه بسیاری بر این باورند که خالق بسیاری از بیماریها، خود شرکتهای داروسازی هستند تا بازار مصرف محصولاتشان پر رونق باقی بماند.
گروه دوم آن دسته از فعالان اقتصادی هستند که محصولات تولیدی آنها با تولیدات بخش درمان رسمی پزشکی کشورها در تضاد است و به همین دلیل سعی دارند با ترویج جنبش ضد واکسن، به درآمدزاییهای خود ادامه دهند. این افراد مهترین گروه فعال در شبکههای اجتماعی هستند.
نظریه پردازان تئوریهای توطئه نیز سومین دسته پرطرفدار در جنبش ضد واکسن هستند.
در ایران واکسن گریزان را عمدتا میتوان در میان طرفداران طب سنتی یا طب اسلامی یافت که گاه تا آنجا پیش میروند که واکسیناسیون را عامل ابتلا به بیماریهایی همچون سرطان توصیف میکنند.
رشد واکسن گریزی در دهههای اخیر باعث شد تا برخی بیماریها که دولتها در ریشه کنی آنها موفق شده بودند، بار دیگر شایع گردد. شیوع دوباره سرخک و اوریون در اروپا، آمریکا و آفریقا و فلج اطفال در افغانستان و پاکستان نمونهای از پیامدهای رشد این جنبش است.