مرجان ساتراپی: مردمِ حافظ و مولوی و خیام نمیتوانند بیرحم باشند

مرجان ساتراپی را در ایران به عنوان خالق داستان مصور پرسپولیس میشناسند. او نویسنده، کارگردان، فعال حقوق بشر و انیماتور داستانهای مصور است. آثار نقاشی این هنرمند ایرانی- فرانسوی در یکی از گالریهای پاریس به نمایش درخواهد آمد.
او درباره نقاشیهایش میگوید: «از زمانی که کار روی این مجموعه نقاشی را شروع کردم و حالا که به لحظه نمایش آن رسیدهایم، هفت سال گذشته است. در طول این هفت سال، دو فیلم ساختم، در واقع سه فیلم، و البته یکسری کارهای دیگر هم انجام دادم.»
«باید در عمل فمنیست بود»
خانم ساتراپی همچنین درباره اهمیت فمنیست بودن نیز میگوید: «خیلی از ایده کنشگر بودن خوشم نمیآید، من به مخلوطی از چیزهای مختلف علاقه دارم. باید در عمل فمنیست باشیم و در عمل فمنیست بودن نیز یعنی کارهایی انجام دهیم و با اقدامات خود نشان نشان دهیم که چه تواناییهایی داریم. اگر نشان دهم که میتوانم کارها را به خوبی یا حتی بهتر از یک مرد انجام دهم، آنوقت پیروز میدان هستم و میتوانم برای دختری که بعد از من خواهد آمد نیز به یک الگو بدل شوم.»
«ما ایرانیان مدام از شاعران کهنمان نقل قول میکنیم»
او همچنین درباره ایرانیان و تعلق خاطر آنها به شعر و ادب فارسی نیز چنین گفت: «فکر میکنم ما [ایرانیان] تنها مردمی در جهان هستیم که از شاعران کهنی چون سعدی، حافظ، مولانا و خیام نقل قول میآوریم تا حرفمان را زده باشیم. اینها شاعرانی هستند که بیش از یک هزار سال پیش زندگی میکردند و حالا بخشی از زبان متداول ما هستند. مردمی که اینقدر به شعر وابستهاند و برای شاعران مقابری میسازند که بیش از مساجد از آنها بازدید میکنند نمیتوانند مردمی بیرحم باشند.»
مرجان ساتراپی (ابراهیمی) در سال ۱۳۴۸ در رشت به دنیا آمد. جد مادری او در زمان ناصرالدین شاه قاجار مدتی والی گیلان بود و به همین علت خانواده مادری او فامیل ساتراپی را برای خود برگزیده اند.
داستان پرسپولیس
کتابهای پرسپولیس تا کنون در فرانسه بیش از ۲۰۰ هزار نسخه به فروش رسیده است.
مرجان، شخصیت اصلی رمان در جریان انقلاب ایران و بحران جنگ باعراق به تشویق خانواده از کشور خارج شده و به اتریش میرود. این کتابها روایت جنگ و آوارگی، زندگی مهاجری در اروپا، بحرانهای مذهبی و سنتی جامعه ایران و حوادث انقلاب و جنگ هستند و تاریخ دههٔ بعد از جنگ ایران را از دید وی بیان میکنند.