موج دوم کرونا در اروپا؛ آیا باید موفقیت رویکرد نرم سوئد را پذیرفت؟

در حالی که بسیاری از کشورهای اروپایی عملا با موج دوم شیوع ویروس کرونا درگیر شده اند، سوئد یکی از معدود کشورهایی است که پایینترین نرخ ابتلا به کوید را در هفتههای اخیر ثبت کرده است: سوئد در حالی ابتلای روزانه کمتر از ۳۰۰ نفر را گزارش میکند که برای مثال در فرانسه آمار بیماران جدید بیش از یک هفته است که روزانه از ۷ هزار نفر فراتر رفته است.
تقریبا همگان ماجرای «برخورد نرم» سوئد با کووید-۱۹ را شنیدهاند: برخلاف دیگر کشورهای اروپایی نه قرنطینه عمومی اعمال شد و نه رستورانها، میکدهها و سالنهای ورزشی تعطیل شدند. با این حال سوئد توانست بیماری را عملا تحت کنترل قرار دهد.
در استکهلم خبری از ماسک و محدودیت کرونایی نیست
آن لوئیز بورجس، خبرنگار یورونیوز به استکهلم، پایتخت سوئد رفت تا رمز موفقیت این کشور در مقابله با بیماری، بدون موازین سختگیرانه را بررسی کند.
آنچه در استکهلم به چشم میآید، زندگی عادی است: انگار جنگی علیه ویروس کرونا جریان ندارد: کسی ماسک نمیزند. این ماجرا بهویژه در ماههای نخست شیوع بیماری بیشتر قابل توجه بود. بزرگسالها سر کار میرفتند و بچهها به مدرسه. بارها و رستورانها هم همیشه باز بودند.
استراتژی سوئد برای مقابله با کرونا اغواگر بوده و هست. بسیاری از کشورهای جهان از کارکرد این رویکرد «نرم» بهت زده شدند. بسیاری از شهروندان سوئد هم میگویند اگر قرنطینه عمومی هم شده بود، وضع از این بهتر نمیشد.
یکی از شهروندان استکهلم میگوید: «[اگر قرنطینه میشد] مشکلات اقتصادی هم در پی داشت. مردم نمیتوانستند هزینههایشان را بپردازند. افسرده میشدند و این هم چیز خوبی نبود.»
یک شهروند دیگر میگوید: «خیلی از کشورها این کار کردند و دیدند که با قرنطینه سفت و سخت اتفاق بزرگی نیفتاد.»
با این همه سوئد هم از همان آغاز محدودیتهایی را وضع کرد: اجتماعات بیش از ۵۰ نفر ممنوع و دورکاری تشویق شد. بهعلاوه، حفظ فاصله اجتماعی هم مدام به شهروندان یادآوری میشود. از قرار معلوم، مردم این کشور ۱۰ میلیون نفری این محدودیتها را داوطلبانه اجرا میکنند.
یکی از اهالی استکهلم میگوید: «به نظرم اکثر مردم واقعا تلاش میکنند. وقتی در پیادهروها راه میرویم، دیگر از روبهروی هم عبور نمیکنیم. وارد یک چرخه میشویم و تا حد امکان سعی میکنیم از یکدیگر دور بمانیم. واقعا همه مواظب یکدیگر هستیم.
«نمیشود کرونا را کنترل کرد، باید مدیریت کرد»
سوئد تاکنون ۹۰ هزار مورد ابتلا به کووید-۱۹ و بیش از ۵هزار مرگ و میر ناشی از این بیماری را ثبت کرده است. این آمار بهشکل قابل توجهی از همسایگان دیگر در اسکاندیناوی، یعنی فنلاند، دانمارک و نروژ بالاتر است. با این حال میانگین مبتلایان و قربانیان، نسبت به بسیاری دیگر از کشورهای اروپایی که معیارهای سختگیرانه را اجرایی کردند، پایینتر است.
با آندرس تگنل، معمار سیاست «بدون قرنطینه» سوئد گفتوگو کردیم. این عفونتشناس که نامش با استراتژی متفاوت رویارویی با همهگیری کرونا در جهان گره خورده است میگوید: «کووید-۱۹ بیماری نیست که بتوانیم مهارش کنیم. باید آن را کنترل کرد و در یک مرحله قابل مدیریت نگاه داشت. در حال حاضر سامانه بیمارستانی ما دیگر مبتلایان پرشماری ندارد. بهعلاوه مراکز درمانی برای بیماریهای طولانی هم از هرگونه شیوع بیماری در امان مانده اند. بنابراین میتوان گفت این میزان از شیوع تا زمانی که واکسن بیاید و وضعیت بهتر شود، کاملا قابل قبول است.»
با این حال آنهایی که به این بیماری مبتلا شدند و از آن زجر کشیدند، نسبت به رویکرد دولت انتقاد دارند. اِما یکی از آنها است که مدتها با عوارض کووید-۱۹ و بهویژه تپش قلب و مشکلات تنفسی درگیر بود.ا و میگوید دولت باید سریعتر تهدید و خطر این بیماری را به رسمیت میشناخت و به مردم گوشزد میکرد.
سوئد شاید افتخار کند که بهتر از بسیاری از کشورها بحران سلامت ناشی از شیوع جهانی ویروس کرونا را، بهویژه در بلند مدت مدیریت کرد. با این حال عبور از این بحران برای مردم سوئد هم بیهزینه نبوده و نخواهد بود.