صداهایی از دل افغانستان؛ صلح با طالبان برای شهروندان افغان به چه معناست؟

یک زن هنرمند که رقص سماع کار میکند، یک نیروی پلیس که همراهان و همکاران بسیاری را طی سالهای اخیر از دست داده است و دو نفر از اعضای سابق طالبان از توافق احتمالی صلح بین دولت افغانستان و طالبان سخن گفتهاند.
روز گذشته گروه طالبان اعلام کرد که مذاکرات صلح بینالافغانی بین این گروه و دولت افغانستان روز شنبه ۲۲ سنبله/شهریور (۲۳ سپتامبر) در قطر آغاز میشود.
گروه طالبان که با آمریکا به توافق رسیده است، پیش شرط مذاکره با دولت افغانستان را منوط به آزادی زندانیان خود از زندان های دولت افغانستان کرده بود.
خروج نظامیان خارجی از افغانستان، خصوصا نیروهای آمریکایی مستقر در این کشور، یکی دیگر از خواستهای اصلی طالبان در دستیابی به توافق و آتشبس و صلح بوده است.
کاخ سفید در ارتباط با همین توافق، روز چهارشنبه اعلام کرد که دونالد ترامپ، رئيس جمهوری آمریکا ظرف چند روز آینده خبر خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان را اعلام خواهد کرد. بر طبق توافق صلح طالبان و آمریکا، نیروهای خارجی باید تا بهار سال ۲۰۲۱ میلادی افغانستان را ترک کنند.
فهیمه میرزایی، بنیانگذار نخستین گروه رقص سماع دختران افغانستان در گفتوگو با خبرگزاری فرانسه گفت: «اگر طالبان بیاید و صلحی قرار باشد بین دولت و طالبان ایجاد شود، ما تنها اعتمادی که داریم به مقاومت خودمان است. و امیدوارم هستیم که دولت از حقوق ما زنان و هنرمندان دفاع کند.»
وی تاکید کرد که «اگر طالبان هم بیاید، من رقص سما را انجام میدهم و کارم را متوقف نمیکنم.»
اما خان یکی از اعضای طالبان بود که به تازگی از زندان آزاد شده است. وی تصریح کرد: «با توجه به اینکه تازه از زندان آزاد شدهام، نمیخواهم پیش طالبان برگردم تا به جنگ میان افغانها دامن بزنم و با دولت مخالفت یا مبارزه کنم. اما اگر خارجیها، کافرها در افغانستان باشند، برای جهاد علیه خارجیها به طالبان میپیوندم. جهاد برای عموم یک تکلیف است.»
وی افزود: «فکر میکنم طالبان تنها زمانی جنگ را متوقف میکند که یک نظام و قانون اسلامی در افغانستان حکمفرما شود و زنان حجاب داشته باشند.»
بختیار نیز عضو سابق طالبان است و به خبرگزاری فرانسه گفت: «امیدوارم وقتی گفتوگوهای بینالافغانی آغاز میشود، دولت و طالبان شرایط یکدیگر را بپذیرند و امیدوارم که انشالله آتش بس و صلح پایدار در پی گفتوگوهای بین الافغانی در افغانستان برقرار شود.»
شمسالله از نیروهای پلیس مستقر در قندهار است که بسیاری از همکاران خود را در جنگ با طالبان از دست داده است. وی درباره صلح با طالبان گفت: «امیدوارم که خداوند صلح را بیاورد اما مطمئن نیستم که طالبان جنگ را متوقف کند.»
وی افزود: «ما با طالبان مشکلی نداریم، میدانیم که آنها با ما میجنگند و ما نیروهایمان را از دست دادهایم اما باز فداکاری میکند و اگر صلح باشد آنها را میبخشیم.»