هر چند تثبیت نرخ بهره آمریکا در نزدیکی صفر درصد و پیشرفت برخی پروژههای ساخت واکسن کرونا برخی سرمایهگذاران را به ادامه رونق بورس امیدوار کرده ولی بورسبازان بدبین با تکیه بر سخنان رئیس بانک مرکزی آمریکا و ادامه شیوع شتابان ویروس کرونا، رشد فعلی بازارهای سهام را قابل اتکا و بادوام نمیدانند.
هر چند تثبیت نرخ بهره آمریکا در نزدیکی صفر درصد و پیشرفت برخی پروژههای ساخت واکسن کرونا برخی سرمایهگذاران را به ادامه رونق معاملات بورس سهام امیدوار کرده ولی بورسبازان بدبین با تکیه بر سخنان رئیس بانک مرکزی آمریکا و ادامه شیوع شتابان بیماری کووید۱۹ در بسیاری از نقاط جهان، رشد فعلی بازارهای سهام را قابل اتکا و با دوام ارزیابی نمیکنند.
جروم پاول، رئیس بانک مرکزی آمریکا (فدرال رزرو)، عصر چهارشنبه و در پایان نشست دو روزه کمیته سیاستگذاری فدرال رزرو از تثبیت نرخ بهره در نزدیکی صفر درصد برای مدتی طولانی خبر داد. آقای پاول تصریح کرد که در شرایط فعلی فکر افزایش نرخ بهره به هیچ وجه به ذهن هیچ یک از سیاستگذاران این بانک خطور نمیکند.
او در جریان کنفرانس خبری خود توضیح داد که روند بهبود شاخصهای بازار کار آمریکا کند است و آسیب وارد شده به کسب و کارهای کوچک به ویژه رستورانها، کافهها و هتلها چنان است که باید در انتظار شکلگیری یک صف طولانی برای بازگشت به کار شاغلان پیشین این حرفهها باشیم.
آقای پاول همچنین روند افزایش هزینه و مصرف خانوارهای آمریکایی را تحت تاثیر رشد بیکاری، کند پیشبینی کرد و خاطر نشان کرد که شاید شرایط اقتصادی پیشِ رو «بدترین دورانی باشد که هر کدام از ما در طول عمرمان تجربه میکنیم چرا که هیچ چیزی روشن نیست و بستگی به شتاب شیوع ویروس کرونا دارد.»
رئیس بانک مرکزی آمریکا سپس تاکید کرد که این بانک به برنامه خرید ۱۲۰ میلیارد دلار اوراق خزانه و وام با هدف تزریق نقدینگی و تشویق دریافت وام و سرمایهگذاری ادامه خواهد داد ولی تضمین بهبود شرایط اقتصادی ایالات متحده بدون تصویب حمایت مالی کنگره آمریکا ممکن نخواهد بود.
در پی اعلام تصمیم بانک مرکزی آمریکا، روند صعود شاخصهای سهام در بورس نیویورک تشدید شد. به طوری که شاخص صنعتی داوجونز طی یک ساعت و نیم نخست پس از انتشار خبر تثبیت نرخ بهره صفر بیش از ۰.۵ درصد بالا رفت ولی تا پایان مبادلات روز چهارشنبه این رشد به ۰.۳ درصد محدود شد. در همین مدت جهش اولیه ۰.۵۵ درصدی شاخص اِساَندپی ۵۰۰ (S&P 500) نیز تا ۰.۴ درصد تعدیل شد. با این حال، این شاخص در پایان مبادلات روز چهارشنبه به بالاترین حد در یک هفته گذشته رسید.
همزمان قیمت هر اونس طلا نیز نزدیک به یک ساعت پس از اعلام تصمیم بانک مرکزی آمریکا از هزار و ۹۵۵ دلار به هزار و ۹۸۰ جهش کرد ولی سپس این نرخ تا پایان معاملات چهارشنبه به هزار و ۹۷۰ دلار کاهش یافت و با آغاز مبادلات روز پنجشنبه به هزار و ۹۵۵ دلار رسید.
تحلیلگران بازارهای مالی معتقدند، انتشار خبر اولیه حفظ نرخ بهره آمریکا در سطحی نزدیک به صفر درصد عامل اصلی واکنش مثبت بازار سهام و طلا به این خبر بود ولی سخنان جروم پاول، رئیس بانک مرکزی آمریکا، سرمایهگذاران بدبین را نسبت به اتکای بلند مدت به این رشد مردد کرد.
همزمان با تقویت نسبی دلار در برابر ارزهای عمده جهان از جمله یورو، ین و یوآن، معاملات بازارهای سهام اروپایی و آسیایی روز پنجشنبه با نزول شاخصها همراه بود. به طوری که شاخص بورس آلمان (داکس) روز پنجشنبه ۲.۴ درصد کاهش یافت و افت شاخص بورس ژاپن (نیکی) و بورس شانگهای به ترتیب به منفی ۰.۲۶ و ۰.۴۹ درصد رسید.