شیوع ویروس کرونا میلیونها آمریکایی را بیکار کرده و طولانیترین دوره احیای اقتصاد ایالات متحده را رقم زده؛ رخدادی که ضمن سوزاندن برگ برنده اصلی دونالد ترامپ، مسايل اقتصادی را به محور اصلی برنامههای او و جو بایدن در رقابت برای پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بدل کرده است.
شیوع ویروس کرونا میلیونها آمریکایی را بیکار کرده و طولانیترین دوره احیای اقتصاد ایالات متحده را رقم زده؛ رخدادی که ضمن سوزاندن برگ برنده اصلی دونالد ترامپ، مسايل اقتصادی را به محور اصلی برنامههای او و جو بایدن در رقابت برای پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بدل کرده است.
هر چند آقای ترامپ در دور نخست ریاست جمهوری موفق شد نرخ بیکاری آمریکا را به پایینترین حد در نیم قرن گذشته برساند و رشد اقتصادی این کشور را در سال ۲۰۱۸ به آستانه ۳ درصد رساند ولی این روزها نه تنها خبری از نرخ بیکاری ۳.۵ درصد نیست بلکه این نرخ همچنان در تهدید دو رقمی شدن قرار دارد.
در حالی که صندوق بینالمللی پول پیشبینی کرده که رکود اقتصادی ایالات متحده در سال جاری میلادی به ۶.۶ درصد خواهد رسید، آقای ترامپ برای پیروزی در انتخابات سوم نوامبر(۱۳ آبان) ناچار است که مردم آمریکا را در مورد توان دولت جمهوریخواهش برای بازگرداندن رونق اقتصادی به این کشور متقاعد کند.
دولت او از زمان آغاز رکود ناشی از شیوع ویروس کرونا تاکنون ۳ تریلیون دلار به اقتصاد این کشور تزریق کرده تا مانع از کاهش بیشتر رشد اقتصادی آن و جهش بیشتر نرخ بیکاری شود. حتی آقای ترامپ احیای اقتصادی را بر طولانیتر کردن دوران قرنطینه عمومی مردم ترجیح داده است.
در مقابل جو بایدن، نامزد مطرح حزب دموکرات، نسبت به بازگشایی فعالیتهای اقتصادی پیش از انجام آزمایش فراگیر کرونا هشدار داده و بر پایه تجربهاش در دولت باراک اوباما برای تدوین و اجرای برنامه محرک اقتصادی سال ۲۰۰۹ تاکید دارد که خانوادههای آمریکایی باید از سوی دولت مورد حمایت بیشتری قرار گیرند.
همچنین در حالی که دولت ترامپ بر کاهش مالیات بر حقوق و دستمزد و پرداخت مستقیم نقدی به خانوارها گرایش دارد، بایدن برای حمایت از خانوارها بر پرداخت مزایای بیکاری بیشتر تاکید دارد.
بایدن خود را حامی توسعه طبقه متوسط معرفی کرده و تلاش خواهد کرد تا با افزایش حداقل دستمزد کارگران و بالا بردن نرخ مالیات بر شرکتها که دوره آقای ترامپ کاهش پیدا کرده، عدالت اقتصادی فراگیرتری حاکم کند. اما آقای ترامپ همچنان به حمایت از سرمایهگذاران و کارآفرینان به عنوان عامل تولید و توزیع ثروت و افزایش رفاه عمومی ادامه خواهد داد.
آقای ترامپ طرفدار افزایش تولید ملی آمریکاست و در همین راستا در پی اصلاح تعرفههای واردات با کشورهایی است که کسری تجاری آمریکا با آنها بالاست و یا با پرداخت یارانه به بخش تولید خود، فضای رقابت ناعادلانهای با محوصلات آمریکایی ایجاد کردهاند. هر چند آقای بایدن هم منتقد وضع تعرفههای ناعادلانه، سیاستهای حمایتگرایانه برخی دولتها و سرقت مالکیت معنوی توسط آنهاست ولی مخالفت مشی جنگ تجاری رقیب جمهوریخواهش با چین و اتحادیه اروپاست.
در برنامه آقای بایدن برای گسترش تولید ملی بر ۷۰۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری صنعتی و اشتغال ۵ میلیون نفر تاکید شده است.
نامزد مطرح دموکراتها حامی محیت زیست است و بر همین اساس دولت مطلوب او برای بهبود زیرساختهای حمل و نقل عمومی با انتشار صفر گازهای گلخانهای و ایجاد صنایع با مصرف انرژی پاک از طریق دو تریلیون دلار طی چهار سال هزینه خواهد کرد.
در مقابل آقای ترامپ تمایل کمی برای سرمایهگذاریهای سبز دارد و همچنان به توسعه صنایع با استفاده از سوختهای دیزلی و گسترش صنعت نفت و گاز ادامه خواهد داد.
البته آقای ترامپ تاکید اصلی خود را خروج از رکود تا پیش از انتخابات نوامبر با تکیه بر کشف و تولید گسترده واکسن کرونا قرار داده و امیدوارست که از این طریق بتواند برگ برنده سوخته خود در حوزه اقتصاد را بار دیگر احیا کند.