ظریف در مسکو: اروپاییها نتوانستهاند مقابل آمریکا سیاست مستقلی را دنبال کنند

محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران بار دیگر با انتقاد از اروپاییها گفت که «آنها تا کنون نتوانستهاند در برابر آمریکاییها سیاست مستقلی را دنبال کنند بنابراین ضرورت دارد که همه باهم مشورتها را ادامه دهیم.»
وزیر خارجه ایران که پس از ترکیه به روسیه سفر کرده است، در مسکو افزود: «کشورهای غربی به ویژه آمریکا هم در شورای حکام و هم در شورای امنیت مشغول تلاشهایی برای برهم زدن مبانی نه فقط برجام بلکه روابط بینالملل هستند.»
رئیس دستگاه دیپلماسی ایران همچنین گفت: «در قبال تلاش آمریکا برای طولانیتر کردن محدودیتهای تسلیحاتی که جزء مهم برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ و از دستآوردهای مهم برجام است و آمریکاییها در آن زمان پذیرفتهاند اما الان میخواهند تعهداتشان را زیر پا بگذارند، موضع ما و روسیه و چین و تعدادی دیگر از کشورها در این زمینه کاملا همسان هست. اروپاییها هم تا حد زیادی همراهی دارند.»
شورای امنیت سازمان ملل در قطعنامه ۲۲۳۱ که در سال ۲۰۱۵ به تصویب رسید توافق هستهای ایران با قدرتهای جهانی را تصویب کرد. هرچند لغو تحریم تسلیحاتی ایران بخشی از برجام نیست اما در این قطعنامه پیش بینی شده است که ممنوعیت معامله تسلیحاتی با ایران پس از پنج سال لغو میشود. موعد این لغو ممنوعیت اکتبر (مهر) امسال است.
ظریف: اگر آژانس بخواهد از روشهای غیرمنطقی استفاده کند برخورد میکنیم
وزیر امور خارجه ایران همچنین به اختلافهای ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی اشاره کرد و گفت: «آمادگی داریم از کمک روسیه و از همکاری روسیه برای ادامه شفافیت ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی استقبال کنیم. اگر آژانس بخواهد از روشهای غیرمنطقی استفاده کند، برخورد مناسبی در آن زمینه خواهیم داشت.»
آقای ظریف افزود: «ایران با شفافیت کامل با آژانس همکاری میکند ۱۵ گزارش آژانس نشان داد ایران تعهداتش را صد در صد انجام داد.»
وی در عین حال تاکید کرد: «اجازه نخواهیم داد ایران موضوع بررسیهایی شود که اسناد آن ادعاهای جاسوسی است. فکر میکردیم آژانس باید برای اعتبار خود ارزش قائل شود. کماکان معتقد به شفافیت هستیم.»
به نظر میرسد اشاره وزیر امور خارجه ایران به سخنان بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل در سال ۲۰۱۸ در سازمان ملل باشد که گفته بود ایران یک انبار اتمی مخفی در تورقوزآباد [نزدیک تهران] دارد.
عمدهترین مشکل ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی، خودداری تهران از صدور مجوز برای کارشناسان آژانس بهمنظور بازدید از دو سایت با فعالیتهایی است که مشکوک اعلام شده است. این موضوع بر تنشها میان تهران و جامعه بینالملل در کنار موضوع افزایش سطح غنی سازی اورانیوم در ایران افزوده است. رافائل گروسی، دبیرکل آژانس بینالمللی انرژی هستهای روز گذشته نیز در آغاز نشست شورای حکام گفت که ایران بیش از چهار ماه است که از دسترسی این نهاد به دو مکان خودداری کرده است.
آقای ظریف با این حال امروز در مسکو تاکید کرد که از ابتکارات دولت روسیه برای تقوییت همکاری ایران و آژانس استقبال میکنیم ولی اجازه نخواهیم داد آژانس ابزاری شود برای سوء استفاده کسانی که میخواهند برجام را نابود کنند و هدفشان از بین بردن تمام تعهدات بینالمللی است.