کرونا؛ ترس و نگرانی از ویروسی که نفس مستطیل سبز را هم تنگ کرده است

تعطیلی فوتبال باشگاهی، خصوصا در اروپا با میلیونها هوادار در سراسر جهان، تنها هواداران را از تماشا و حضور در استادیومها محروم نکرده است، خطرِ بزرگ بحران مالی اغلب باشگاههای بزرگ و ورشکستگی مالی و نابودی باشگاههای متوسط و کوچکتر است.
بخش بزرگی از درآمد باشگاههای اروپایی از طریق «حق پخش تلویزیونی، تبلیغات و درآمدهای روز مسابقه، بلیط فروشی و غیره» تامین می شود.
حالا پس از یک ماه تعطیلی لیگ های معتبر اروپایی، وضعیت قرمز اقتصادی را مدیران و مالکان باشگاه ها به صدا در آورده اند. مضاف بر اینکه تقویم رقابتهای لیگ قهرمانان اروپا و تکلیف قهرمان باشگاههای بزرگ همچنان نامشخص است و باشگاههای بزرگ جوایز میلیونی خود را از فدراسیونها و یوفا دریافت نخواهند کرد.
نگرانیها زمانی بیشتر می شوند که هیچ مقام و مسئول ورزشی و یا حتی هیچ رهبر سیاسی نمی داند از چه زمانی می توان رقابتها را از سرگرفت و آیا می توان همچنان رقابتها را در استادیومها مملو از تماشاگر برگزار کرد. سازمان جهانی بهداشت اعلام کرده است پیش از کشف واکسن، مساله فاصله گذاریهای اجتماعی همچنان باید رعایت شود. این یعنی فوتبال در استادیوم ها خالی از تماشاگر. فوتبال در استادیومها خالی بیتردید فروغی نخواهد داشت ودست کم از هیجانهای همیشگی خالی خواهد ماند.
بحران کنونی زمانی بیشتر به چشم می آید که متوجه می شویم، اغلب باشگاههای اروپایی بزرگ، پیش از بحران کرونا هم در زمره بدهکاران بودند. حالا همهگیری کرونا بر ترازنامه باشگاههای اروپایی تاثیر ویژهای می گذارد.
آخرین گزارش از تراز مالی باشگاههای اروپایی در سال ۲۰۱۹ نشان می دهد که ۲۰ باشگاه بزرگ و مشهور اروپایی بیش از ۱۳۳ میلیارد یورو بدهی دارند. باشگاه شیاطین سرخ در سال گذشته میلادی بیش از ۵۳۰ میلیون یورو بدهی داشت. رئال مادرید هم در سال ۲۰۱۸ بیش از ۷۰۰ میلیون یورو بدهی داشت.
در این میان باشگاه هایی چون آرسنال از لیگ برتر انگلستان که کمترین بدهی ها را دارند، می توانند تبدیل به بزرگترین بهره وران وضعیت فعلی گردند. گزارش ها نشان می دهد که توپچی های لندن، درزمره معدود باشگاه های انگلیسی هستند، که برای خرید چند بازیکن جدید از لالیگا، لیگ فوتبال اسپانیا، در حال مذاکره اند.
دنیای فوتبال در دو دهه اخیر کاملا به نوسانات بازار و اقتصاد جهان گره خورده است. برخی از باشگاه های بزرگ در بازارهای بورس هم فعال هستند.
حالا، آخرین مطالعات نشان می دهد که در صورت تعطیلی لیگهای اروپایی، لیگ قهرمانان اروپا و یوفا تا پایان ماه ژوئن، امری که دیگر بدیهی به نظر می رسد، ارزش باشگاهها ۳۵ درصد کاهش می یابند. ناخودآگاه این موضوع باعث کاهش قمیت بازیکنان نیز خواهد شد. مطالعات «رصد خانه فوتبال»، موسسه نظارت بر فوتبال در اروپا، نشان می دهد که ارزش بازیکنان فوتبال نیز ۲۸ درصد کاهش خواهد یافت. مثلا به گفته این موسسه ارزش ستاره میانی منچستریونایتد، پل پوگبا، که در ماههای اخیر با مصدومیت دست و پنجه نرم کرده، تا ۳۰ میلیون یورو افت خواهد کرد. قیمتی که سایت فوتبال ترانسفر روی این ستاره فرانسوی پیش از همه گیری ویروس گذاشته، ۶۵ میلیون یورو بود.
یا به عنوان نمونه ارزش بازیکنان پرافتخارترین باشگاه اروپا، رئال مادرید، که پیش از همه گیری نزدیک به یک میلیارد و صد میلیون تومان بود با ۲۶۰ میلیون یورو کاهش روبروخواهد شد.
منچسترسیتی، قهرمان دو دوره اخیر لیگ برتر هم نزدیک به ۴۰۰ میلیون یورو از ارزش تیمیاش را در بازار از دست خواهد داد. ارزش این تیم به زیر یک میلیارد یورو خواهد رسید.
همه گیری ویروس کرونا جهان فوتبال را هم با یک چالش تازه روبرو کرده است و سوال های فراوانی که بی جواب مانده اند: تا چه اندازه دنیای مستطیل سبز می تواند وابسته به بازارهای جهانی و نوسانات آن باشد؟ آیا جهان فوتبال پساکرونا، با کاهش تزریقهای مالی، کم هیجان و بیروح خواهد شد؟ آیا زمان آن رسیده است تا تغییرهای اساسی در ورزش حرفهای خصوصی فوتبال صورت پذیرد؟