همزمان با آغاز سال جدید تحصیلی گزارشها از دو برابر شدن قیمت لوازمالتحریر در ایران و افزایش ۱۷ صدم درصدی متوسط هزینه آمادهسازی دانشآموزان فرانسوی حکایت دارد اما مواجهه دو دولت با این پدیده چه تفاوتی با هم دارد؟
همزمان با آغاز سال جدید تحصیلی گزارشها از دو برابر شدن قیمت لوازمالتحریر در ایران و افزایش ۱۷ صدم درصدی متوسط هزینه آمادهسازی دانشآموزان فرانسوی حکایت دارد اما مواجهه دو دولت با این پدیده چه تفاوتی با هم دارد؟
دولت فرانسه هر سال در آستانه بازگشایی مدارس کمک هزینهای را در سه سطح به خانوادههای دارای فرزند دانش آموز پرداخت میکند. این یارانه با هدف آمادهسازی دانشآموزان برای سال تحصیلی جدید و تامین لوازمالتحریر، کیف و لباس مورد نیاز آنها تعیین شده و بسته به تورم این بخش سالانه تغییر میکند.
در سال جاری میلادی دولت به ازاء هر دانش آموز ۶ تا ۱۰ ساله ۳۶۸.۸۴ یورو معادل ۴ میلیون و ۸۵۰ هزار تومان و به هر دانش آموز ۱۱ تا ۱۴ ساله ۳۸۹.۱۹ یورو پرداخت میکند. همچنین دانش آموزان در آستانه کسب دیپلم یعنی ۱۵ تا ۱۸ سالهها نیز مشمول یارانه ۴۰۲.۶۷ یورویی معادل ۵ میلیون و ۳۰۰ هزارتومان هستند.
البته این یارانه بر اساس میزان درآمد سالانه خانوادهها در سال مالی ۲۰۱۷ تعیین شده است. بدین صورت که اگر خانواده دارای یک فرزند در سال ۲۰۱۷ درآمدی کمتر از ۲۴ هزار و ۶۹۷ یورو(۲۰۵۸ یورو در ماه) داشته مشمول دریافت یارانه فصل بازگشایی مدارس میشود.
همچنین سقف درآمدی خانوارهای دارای دو فرزند برای دریافت این یارانه ۳۰ هزار و ۳۹۷ یورو تعیین شده و خانوارهای دارای سه فرزند هم در صورتی مشمول دریافت این یارانه میشوند که درآمد آنها در سال ۲۰۱۷ کمتر از ۳۶ هزار و ۹۶ یورو بوده باشد. برای خانوارهای پرجمعیتتر هم سقف درآمد سالانه مشمولان یارانه به ازاء هر فرزند بیشتر ۵ هزار و ۶۹۹ یورو افزایش مییابد.
مطابق اعلام دولت فرانسه این طرح سالانه حدود ۳ میلیون خانوار ساکن این کشور را تحت پوشش قرار میدهد.
در همین حال، اتحادیه سراسری والدین دانشآموزان فرانسه در گزارش اخیر خود میزان افزایش هزینه متوسط آماده سازی یک دانش آموزمشغول به تحصیل در این کشور را ۱۷ صدم درصد برآورد کرده است.
بر اساس برآورد این اتحادیه متوسط هزینه آمادهسازی دانشآموزان از سطح ابتدایی تا دیپلم برای سال تحصیلی ۲۰۱۹ بین ۱۵۹.۱۲ یورو تا ۳۹۵.۱۸ یورو است. این هزینه شامل لوازمالتحریر، کتاب، لباس، لوازم ورزشی و سایر هزینهها از جمله پرداخت هزینه بیمه سالانه دانش آموز، عکس پرسنلی و سایر هزینههای سربار میشود.
بیشتر بخوانید:چهل سال بعد از انقلاب؛ خصوصی سازی و نابرابری آموزشی در مدارس
در مقابل به گفته موسی فرزانیان، رییس اتحادیه نوشتافزار ایران قیمت لوازم التحریر طی یکسال گذشته حدود دو برابر شده است. بر همین اساس، باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از فعالان صنف فروشندگان نوشتافزار گزارش کرده که در سال جاری بدون در نظر گرفتن کیف مدرسه، خرید لوازم التحریر کامل برای یک دانشآموز، با درجه کیفی معمولی و سطح قیمت متوسط حدود ۲۵۰ تا ۳۰۰هزار تومان هزینه به خانوادهها تحمیل میکند.
این خبرگزاری همچنین قیمت متوسط کیف و کولهپشتی را نیز بین ۱۰۰ تا ۸۰۰هزار تومان اعلام کرده است. همچنین مرکز آمار ایران نیز تایید کرده که هزینه آموزش در تیرماه گذشته نسبت به ماه مشابه سال گذشته ۲۳ درصد و قیمت کفش و پوشاک هم در این مدت ۶۰ درصد افزایش یافته است.
بدین ترتیب تامین لوازمالتحریر و کیف مدرسه یک دانش آموز در ایران به تنهایی به طور متوسط ۷۲۵ هزارتومان هزینه دارد که نزدیک به ۴۸ درصد حداقل دستمزد ماهانه مصوب در ایران است که برای سال جاری خورشیدی یک میلیون و ۵۱۷ هزارتومان تعیین شده است.
اما مطابق اعلام اتحادیه سراسری اولیاء دانشآموزان فرانسه متوسط مجموع هزینه آمادهسازی یک دانشآموز در این کشور حدود ۲۷۷.۱۵ یورو است که معادل ۲۲ درصد خالص حداقل دستمزد ماهانه هزار و ۲۲۷ یورویی در فرانسه است.
دولت ایران در مواجهه با جهش قیمت لوازالتحریر و فشار بالای آن به بودجه خانوارها، همچون سالهای گذشته وعده داده تا با برگزاری «نمایشگاه مهر» و عرضه ارزانتر لوازمالتحریر و کیف هزینه آمادهسازی دانش آموزان برای سال تحصیلی جدید را کاهش دهد.
در چنین شرایطی فعالیت موسسات خیریه و گروههای مردمی برای تامین بخشی از هزینه تحصیل دانشآموزان کم بضاعت ایرانی طی سالهای اخیر افزایش یافته است. در فرانسه نیز موسسهای خیریه با نام جنبش اِمائوس که سابقه ۷۰ ساله دارد، هر سال در آستانه بازگشایی مدارس عرضه لوازم التحریر ارزان قیمت و حتی دست دوم را آغاز میکند که درآمد حاصل از آن مجددا صرف سایر امور خیریه این نهاد مردمی میشود.
اما فارغ از هزینه لوازم التحریر، کیف و لباس دانشآموزان که در ایران با شتاب بیشتری در حال افزایش است، مساله مهمتر برای خانوادههای دارای فرزند دانشآموز فائق آمدن بر شهریه سالانه مدارس است که در مدارس دولتی نیز رایج شده است ولی با حمایت دولت فرانسه تحصیل در مدارس دولتی که همچنان شبکه گستردهای دارند اساسا مجانی است و شاید تنها از خانوادههای با سطح درآمد بالا خواسته شود که در برخی هزینههای مدارس مشارکت کنند.
بیشتر بخوانید:اخراج معلمی که از ترامپ خواهان اخراج دانشآموزان مهاجر بود