«اینکه نفس به نفس با مردم کار میکنی حس بسیار خوبی دارد. آنها بالای سرت می ایستند گاهی از تو سوال می کنند، در کارها دقیق می شوند و آنها را با هم مقایسه می کنند.»
عابرانی که در هفتهها و روزهای اخیر از روی پل طبیعت در منطقه عباسآباد تهران گذر میکردند گهگاه با منظرهٔ جالبی روبرو میشدند، یعنی حضور و کار دستجمعی نقاشان، کاریکاتوریستها و تصویرگران با موضوع شهر تهران.
رهگذران درنگ میکردند و گاه بالای سر هنرمندی که در حال خلق یک نقاشی، کاریکاتور یا تصویرسازی با موضوع تهران بود میایستادند، چیزی میپرسیدند یا کلامی رد و بدل میکردند.
گاه کودکی کنجکاوانه به قلم هنرمندی خیره میشد و پدر یا مادری سعی میکرد برای فرزندش توضیح دهد که فرآیند خلق یک اثر هنری چگونه است و این کار چه معنایی دارد.
پل زدن میان هنرمند و جامعه
آنچه این روزها به پل طبیعت حال و هوایی تازه بخشیده، دورهمیهای هنرمندان رشتههای مختلف در برنامهٔ «عصرانهٔ هنر پل طبیعت» است که به همت مدیریت مجموعه فرهنگی گردشگری عباسآباد برگزار میشود.
محمدرضا نوریان، مدیر فرهنگی این مجموعه برای برگزار کردن دورهمی کاریکاتوریستها و پس از آن دورهمی ویژهٔ تصویرگران، از جمال رحمتی، طراح، تصویرساز و کاریکاتوریست برجستهٔ ایرانی یاری گرفت.
جمال رحمتی، سالها در نشریات معتبر ایران دبیر سرویس کاریکاتور بوده و در این رشته جوایز بسیاری کسب کرده است. وی در گفتگو با یورونیوز نکاتی را دربارهٔ چگونگی برگزاری و نیز اهمیت این رویداد فرهنگی بیان کرد.
کاریکاتوری برای تمام نسلها
تلاش برگزارکنندگان بر آن بوده که از میان چهار نسل مختلف کاریکاتوریستهای ایران، هر کدام نمایندگانی در این دورهمی خلاقانه داشته باشند. از این هنرمندان دعوت میشود تا روز ۲۸ تیرماه، روی پل طبیعت گرد هم بیایند و با دو موضوع «آلودگی هوا» و یا «نمادهای شهری» تهران آثاری بیافرینند.
جمال رحمتی با اشاره به رکود و رخوت سالهای اخیر در فضای کارتون و کاریکاتور ایران میگوید: «این کار بهانهای است تا هنرمندان، از جریانهای مختلف فکری، کنار هم بنشینند و با دوستی کار کنند.»
این رویداد بناست به شکل فصلی تکرار شود و فرمهای تازهای نیز برای این دورهمیهای خلاقانه معرفی شوند.
تهران در آینهٔ تصویرساز
جمال رحمتی درباره دورهمی تصویرسازان میگوید که دعوت از این هنرمندان با دیدگاهی مشخصتر انجام شده و با مشورت علی هاشمی شهرکی، مدیر سابق انجمن تصویرگران، تعدادی از تصویرسازان با سبک و دیدگاههای متفاوت، برای شرکت در این دورهمی دعوت شدند. یازده تصویرساز با موضوع «برداشت من از تهران» کار خود را روی پل طبیعت آغاز کردند.
به تلگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
آثار نهایی تصویرسازی، که تکمیل آنها عمدتا چند روزی زمان برده است، حال و هوایی متفاوت دارند از آثار انتزاعی گرفته تا کارهایی که فرمهای رئالیستیتر. تنوع این آثار موجب رضایت برگزارکنندکان شده است.
نفس به نفس با شهر؛ تقویت دوستیها و رونقبخشی به فرهنگ
جمال رحمتی همچنین امتیاز این رویداد را تعامل مستقیم هنرمند و مخاطب میداند. او میگوید: «این که نفس به نفس با مردم کار میکنی حس بسیار خوبی دارد. آنها بالای سرت میایستند گاهی از تو سوال میکنند، در کارها دقیق میشوند و آنها را با هم مقایسه میکنند.»
او میافزاید:«در گذرِ مردم از کنار ما، ممکن است آیندهٔ کودکی رقم بخورد. نوجوانی به این کار علاقه نشان دهد و به واسطهٔ این علاقه، بعدها مسیر زندگیاش تغییر کند.»
جمع شدن هنرمندان در کنار هم و تقویت دوستیها و نیز رونق بخشیدن به کاریکاتور و تصویرگری به شکل غیرمطبوعاتی آن هم از دیگر مزایای چنین برنامهای است.
آقای رحمتی در مورد اهمیت فرهنگی چنین رویدادی میگوید: «مهمترین نکتهٔ این اتفاق در سطح فرهنگی آن است که گامهایی در راستای تقویت هنر و فرهنگ برداشته میشود. دیگر آنکه پرداختن به هنر به این شکل، پرداختن به نمادهای زندگی است، به جای آنکه به عزا و ماتم دامن زده شود.»
بنا به گفته برگزارکنندگان برنامه «عصرانه هنر پل طبیعت» بناست در این راستا فراخوانهای عمومیتر داده شود تا تمامی کسانی که دوست دارند در حیطه کارتون و کاریکاتور فعالیت کنند و تا کنون فضایی برای ارائهٔ هنر خود نداشتهاند بتوانند در کنار هم کار کنند.
در مجموع ۴۴ کاریکاتوریست و ۱۱ تصویرساز به عصرانه هنر پل طبیعت دعوت شدند. دورهمی نقاشان نیز پیش از این در همین مجموعه برگزار شده بود.
بیشتر بخوانید: