لندن و پکن در سال ۱۹۸۴ میلادی اعلامیۀ مشترکی را در موضوع بازگرداندن هنگ کنگ به چین امضا کردند.
بریتانیا روز سهشنبه به چین هشدار داد که چنانچه پکن بدعهدی کند و به قولش در حفظ آزادیها در مستعمرۀ پیشین بریتانیا عمل نکند، پیامدهای جدی در انتظار این کشور خواهد بود.
این هشدار پس از آن داده شد که پلیس هنگ کنگ روز دوشنبه در سالگرد واگذاری این شهر جزیرهای به چین، در مقابل معترضانی که وارد شورای قانونگذاری (پارلمان محلی) شده بودند، از گاز اشکآور استفاده کرد.
جرمی هانت، وزیر خارجه بریتانیا خشونت در هر دو سوی این درگیری را محکوم کرد. با این وجود هشدار داد که پکن باید به تعهداتی که در زمان واگذاری هنگ کنگ به چین داده عمل کند؛ از جمله به آنها اجازه دهد آزادیهایی را که در سرزمین اصلی چین وجود ندارد مثل آزادی اعتراض، داشته باشند.
لندن و پکن در سال ۱۹۸۴ میلادی اعلامیۀ مشترکی را در موضوع بازگرداندن هنگ کنگ به چین امضا کردند. آقای هانت که ازگزینههای جانشینی ترزا می، نخستوزیر بریتانیا است، با اشاره به این اعلامیه گفت: «بریتانیا یک توافقنامۀ قانونیِ بینالمللی و لازم الاجرا را امضا کرده که ضامن وضعیت "یک کشور، دو سیستم حکومت" و ضامن آزادیهای اساسی مردم هنگ کنگ است. ما کاملا پشتیبان اجرای این توافقنامه و پشتیبان مردم هنگ کنگ هستیم... اگر به این توافقنامه احترام گذاشته نشود، پیامدهای جدی [در انتظار چین] خواهد بود.»
چین پیش از این در سال ۲۰۱۷ میلادی اعلام کرده بود که این اعلامیۀ مشترک تنها یک سند تاریخی است و هیچ اهمیت اجرایی ندارد.
پکن هرگونه دخالت در امور داخلی هنگ کنگ را رد میکند؛ درحالیکه معترضان هنگ کنگی میگویند که لایحه استرداد متهمان به چین، بخشی از اقدامات دولت شی جینپینگ برای ضمیمه کردن این کشور و حکومت آن به سرزمین اصلی چین است.
در پی افزایش اعتراضها در هنگ کنگ، چین بارها به بریتانیا هشدار داده است که در امور داخلی این شهر جزیرهای دخالت نکند؛ از جمله روز دوشنبه اعلام کرد که بریتانیا دیگر هیچ مسئولیتی در مقابل هنگ کنگ ندارد و باید «صحبت با زبان اشاره» دربارۀ این شهر را متوقف کند.
بیشتر بخوانید: