پارامترهایی همچون سن، مسلط بودن به زبان انگلیسی و داشتن پیشنهاد کار از جمله معیارهایی است که برای گرفتن گرینکارت بیشتر مورد توجه قرار خواهد گرفت.
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا روز پنج شنبه طرح جدید مهاجرتی خود را اعلام خواهد کرد که از هم اکنون انتقاد دموکراتها و فعالان حقوق مهاجران را در پی داشته است.
به نوشته رسانه های آمریکا این طرح در پی سختتر کردن شرایط مهاجرت به آمریکا و تغییر معیارهای دریافت گرین کارت است.
در این طرح، تقویت امنیت مرزی و بازبینی سیستم اعطای گرین کارت مورد توجه قرار گرفته است. طرحی که بر اساس آن افراد دارای مهارتهای بالا، مدارک تحصیلی عالی و کسانی که پیشنهاد شغل دارند در اولویت قرار می گیرند و این سیستم جایگزین معیاری می شود که بر طبق آن کسانی که خویشاوندی در آمریکا داشتند می توانستند ویزای ورود به آمریکا را دریافت کنند.
این طرح همچنین در پی پایهگذاری سیستم اعطای ویزای امتیاز محور است، سیستمی شبیه آنچه در حال حاضر در کانادا و برخی دیگر از کشورها مورد استفاده قرار می گیرد.
بر اساس اطلاعاتی که از این طرح به مطبوعات درز کرده، تعداد گرینکارتها به مقدار کنونی باقی خواهد ماند و گرینکارتهای بیشتری به دانشجویان نخبه داده می شود تا آنها بتوانند بعد از اتمام تحصیلاتشان در آمریکا بمانند. پارامترهایی همچون سن، مسلط بودن به زبان انگلیسی و داشتن پیشنهاد کار از جمله معیارهایی است که برای گرفتن گرینکارت، بیشتر مورد توجه قرار خواهد گرفت.
نکته مهم این طرح مهاجرتی، حذف دریافت گرینکارت آمریکا از طریق شرکت در قرعهکشی لاتاری است.
حرکت دولت آمریکا به سمت یک سیستم مهاجرتی که بیش از گذشته بر «شایستهسالاری» و اولویت دادن به کارگران با مهارت بالا استوار است، تغییر چشمگیر از رویکرد مبتنی بر خانواده حکایت دارد.
بر اساس آمارهای مهاجرتی آمریکا، تاکنون حدود ۶۶ درصد گرینکارت ها به کسانی داده می شد که دارای روابط خانوادگی در آمریکا هستند و تنها ۱۲ درصد بر اساس مهارت افراد اعطا می شد. طرح جدید به دنبال کاش اعطای گرین کارت به افراد بر اساس روابط خانوادگی است.
در بخشی دیگری از این طرح نیز که به تقویت امنیت مرزی آمریکا مرتبط است، ساختن دیوارهای مرزی در نقاط حساس مورد توجه قرار گرفته است. این طرح همچنین اصلاح سیستم پناهجویی در آمریکا را مدنظر دارد با این هدف که تعداد کمتری تقاضای پناهندگی کنند و کسانی که شرایط پناهندگی ندارند نیز در مدت زمان کمتری به کشورهایشان بازگردانده شوند.
این طرح باید از سوی حزب جمهوریخواه پذیرفته شود. احتمال می رود که این طرح در کنگره با مخالفتهای جدیی مواجه شود و به نظر نمی رسد که با توجه به نزدیک شدن به انتخابات سال ۲۰۲۰ میلادی توافقی میان دموکراتها و جمهوریخواهان در این موضوع بدست آید. اصلاح سیاستهای مهاجرتی اکنون سه دهه است که در آمریکا باعث تنش های شدید میان دموکراتها و جمهوریخواهان شده است.
طرح جدید مهاجرتی ترامپ هیچ گونه پیشنهادی برای میلیونها مهاجری که اکنون بطور غیرقانونی در ایالات متحده زندگی می کنند ارائه نکرده است.