تنش در دریای اژه و مدیترانه، مساله قبرس، چالش مهاجران و سربازان ترک پناهنده در یونان، روابط نه چندان گرم آتن و آنکارا را تیره کرده است.
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه میگوید تمام مشکلات کشورش و یونان از راههای مسالمتآمیز قابل حل و فصل است.
آقای اردوغان روز سهشنبه در آنکار میزبان الکسیس سیپراس، نخست وزیر یونان بود. رهبران دو کشور عضو ناتو بر لزوم ادامه گفتوگوها تاکید کردند.
روابط نه چندان گرم آنکارا و آتن در ماههای گذشته و تحت تاثیر تنشهای مرزی در دریاهای مدیترانه و اژه، چالش مهاجرت، مساله قبرس و پناهندگی هشت سرباز ترکیه در یونان، تیرهتر شده است.
با وجود این مشکلات، نخست وزیر یونان پس از دیدار با آقای اردوغان گفت: «از باز بودن مجاری ارتباط میان دو کشور خوشوقت است.»
رئیس جمهوری ترکیه از آقای سیپراس خواست تا درباره سربازان ترکی که به یونان گریخته اند، همکاری بیشتری داشته باشد. ترکیه این هشت عضو ارتش را به ایفای نقش در کودتای نافرجام تابستان ۲۰۱۶ متهم میکند. با وجود این درخواست، نخست وزیر یونان تاکید کرد که کشورش به اصول قانون اساسی و تصمیم دستگاه قضایی [درباره این افراد] احترام میگذارد.
پس از رد درخواست پناهندگی سه سرباز ترک از سوی دولت یونان، دستگاه قضایی این کشور با صدور حکمی وزارت مهاجرت را مجبور به اعطای پناهندگی به این سه نفر کرد.
رئیس جمهوری ترکیه در سال ۲۰۱۷ برای اولین بار از یونان دیدار کرد. وی در آن سفر با درخواست بازنگری معاهده ۱۹۲۳ لوزان برای تعیین مرزهای دو کشور، شگفتی و خشم مقامهای آتن را برانگیخت.
روابط ترکیه و یونان به ویژه پس از ورود نیروهای نظامی ترکیه به قبرس و تجزیه این کشور در دهه هفتاد میلادی، عمدتا متشنج بوده است. در سال ۱۹۹۶ اختلافات ارضی بر سر اعمال حاکمیت بر جزایر کوچک ایمیا/کارداک امکان بروز مجدد درگیری نظامی در دریای مدیترانه را دو چندان کرد. مناسبات پرتنش دو کشور، در سال ۱۹۹۹ ودر پی ارسال محمولههای کمکهای بشردوستانه یونان به زلزلهزدگان ترکیه، رو به بهبود گذاشت.