کمیته مبارزه با فساد اقتصادی به سرکردگی ولیعهد عربستان سعودی بیش از ۱۰۷ میلیارد دلار دارایی شامل پول نقد، اموال غیرمنقول، شرکتهای متعدد و اوراق بهادر از ۸۷ نفر مصادره کرده است.
با گذشت ۱۵ ماه از زمان دستگیری دهها از ثروتمندان و پرنفوذترین شهروندان عربستان محمدبن سلمان ، ولیعهد این کشور عملیات «مبارزه با فساد» را «موفقیتآمیز» خواند.
به نقل از خبرگزاری بلومبرگ، کمیته مبارزه با فساد اقتصادی به سرکردگی ولیعهد عربستان سعودی بیش از ۱۰۷ میلیارد دلار دارایی شامل پول نقد، اموال غیرمنقول، شرکتهای متعدد و اوراق بهادر از ۸۷ نفر مصادره کرده است.
به گزارش بی بی سی، کمیته مبارزه با فسادی اقتصادی ۳۸۱ نفر را در طول یکسال و نیم گذشته احضار کرده است که برخی از این میان حاضر شده اند با پرداخت مبالغی با دولت به مصالحه برسند. از این میان هشت نفر از پرداخت مبالغی برای رسیدن به مصالحه سرباز زده اند.
دولت فهرست دقیقی از داراییهای مصادره شده اعلام نکرده و تنها به پرداخت ۱ میلیارد دلاری فرمانده پیشین گارد ملی اشاره کرده است. چهار ماه پیش نیز، ولیعهد عربستان سعودی به خبرگزاری بلومبرگ گفته بود در حدود ۳۵ میلیارد دلار از زندانیان مصادره شده است. اما به گفته این خبرگزاری میزان دقیق درآمد محمدبن سلمان از طریق مصادره اموال این افراد به علت محرمانه نگاهداشتن معاملات در بازارهای مالی و مخفی نگاه داشتن ارزش داراییها قابل تایید نیست.
کمیته مبارزه با فساد عربستان، نوامبر سال ۲۰۱۷ به دستور ولیعهد عربستان، ۱۱ شاهزاده و ۳۸ تن از وزیران و معاونان پیشین این کشور را دستگیر و در هتل ریتزکارلتون ریاض نگهداری کردند. یکشنبه گذشته، محمد العمودی، بازرگان و سرمایهدار عربستانی اتیوپیتبار که به جرم رشوه و فساد اقتصادی دستگیر شده بود، آزاد شد. در طول هفتههای گذشته چند تن دیگر از جمله عمرو الدباغ یکی از وزرای سابق، سامی باروم مدیر یکی از بزرگترین شرکتهای صنایع غذایی عربستان نیز آزاد شدند.
با این حال، بسیاری از این افراد پس از آزادی تحت نظارت قرار دارند و ممنوع الخروج هستند.
بیشتر بخوانید:
- دستگیری شاهزادگان سعودی، مبارزه با فساد یا تحکیم قدرت ولیعهد؟
- چرا هواپیماهای خصوصی در عربستان زمینگیر شدهاند؟
به گزارش خبرگزاری بلومبرگ اکثر بازداشتشدگان پس از مصالحه با دولت و پرداخت پول آزاد شدند. این خبرگزاری تخمین زده است میزان سرمایه شرکت سرمایهگذاری کینگدام هولدین، که صاحب آن شاهزاده ولید بن طلال است در حدود ۴ تا ۱۵ میلیارد دلار کاهش یافته است. شاهزاده ولید بن طلال بعد از ۸۳ روز بازداشت در حالیکه بسیار لاغر شده بود، آزاد شد. او پس از آزادی به خبرگزاری بلومبرگ گفته بود که «با دولت به تفاهم رسیده و فعالیتهای شرکتاش به حال عادی بازگشته است.»
ثروت محمد المعودی دومین فرد ثروتمند عربستان سعودی که یکشنبه گذشته آزاد شد بیشتر محصول قراردادهای دولتی است که در طول سلطنت فهد بن عبدالعزیز به دست آورده بود. این بازرگان و سرمایهدار عربستانی اتیوپیتبار صاحب یکی از بزرگترین شرکتهای سوخت در سوئد و بزرگترین سرمایهگذار در اتیوپی است. به گزارش خبرگزاری بلومبرگ میزان سرمایه این بازرگان بین ۱.۴ تا ۸.۷ میلیارد دلار کاهش یافته است.
میزان سرمایه صالح عبدالله کامل، کارآفرین و بانکدار سعودی که ژانویه سال گذشته آزاد شد نیز بین ۷۰۰ میلیون تا ۳ میلیارد دلار کاهش یافته است. بیشتر ثروت این کارآفرین حاصل شرکت گروهی بانکداری البرکت در بحرین است.