فاصله این جرم فرانپتونی عجیب از زمین بیش از۶ میلیارد کیلومتر است.
کاوشگر رباتیک نیوهورایزنز (New Horizons) ناسا در شب سال نوی میلادی موفق به جمعآوری داده و تصویربرداری از یک جرم کیهانی شد؛ جرمی که در دورترین فاصلهای قرار دارد که تاکنون بشر به آن دسترسی داشته است. اکنون دانشمندان ناسا منتظر دریافت دادههای این فضاپیما پس از عبور از نزدیک این جرم کیهانی هستند.
مرکز کنترل فضاپیمای رباتیک روز سهشنبه علائم عبور از نزدیکترین فاصله نسبت به جرم آسمانی فرانپتونی موسوم به آلتیما تولی «Ultima Thule» در کمربند کویپر، دورتر از مدار سیاره نپتون را دریافت میکند.
فاصله این جرم فرانپتونی از زمین بیش از ۶/۵ میلیارد کیلومتر است. جدیدترین تصویربرداری و جمعآوری اطلاعات کاوشگر نیوهورایزنز، سی و یکم دسامبر از فاصله ۳۵۰۰ کیلومتری این جسم ظاهرا یخی انجام شده است. حداکثر وضوح این تصاویر سیمتر در پیکسل خواهد بود که به گفته دانشمندان برای بررسی سطح آن کاملا کافی به نظر میرسد.
دانشمندان انتظار دارند که فضاپیمای نیوهورایزنز پس از ورود به لایه محیطی کمربند کویپر تصاویر و دادههایی از این توده یخی را توسط ابزاراهای خود ضبط کرده باشد. این جرم فرانپتونی اولینبار چهار سال پیش توسط تلسکوپ فضایی هابل کشف شد.
دانشمندان هنوز اطلاعات دقیقی از شکل این جرم کیهانی ندارند انا به نظر میرسد که این جرم سنگی شکلی کشیده با دو زائده همچون بادام زمینی داشته باشد.
مطالب یورونیوز را در واتساپ دریافت کنید
یونانیان باستان به شمالیترین نقطه زمین «Ultima Thule» میگفتند اما از این اصطلاح برای مکانهایی استفاده میشود که از شناخت بشر خارج است. نام این جرم فرانپتونی از این اصطلاح گرفته شده اما نام علمی آن در واقع (486958) 2014 MU69 است.
جرم «Ultima Thule» در وسط کمربند کویپر قرار دارد. کمربند کویپر حلقهای از اجرام است که آن سوی مدار نپتون، آخرین سیاره منظومه شمسی قرار دارند.
کاوشگر بین سیارهای نیوهورایزنز ناسا که بخشی از برنامه فضایی «مرزهای نو» است، نوزدهم فوریه ۲۰۰۶ میلادی به سمت کمربند کویپر حرکت کرد. این فضاپیمای روباتیک، اولین کاوشگری است که به سمت سیاره کوتوله پلوتو که به عنوان نخستین جسم فرانپتونی کمربند کویپر شناخته شده پرواز کرده است.
نیوهورایزنز در این مدت اطلاعاتی درباره پنج ماه سیاره کوتوله پلوتون را جمعآوری و ارسال کرد.
بیشتر بخوانید: