«بهاییان به موجب اعتقادات خود در سیاست دخالت نمیکنند، حق حمل اسلحه، ایجاد اغتشاش و انقلاب و خیانت به وطن را نداشته و موظف به اطاعت از حکومت هستند مگر آن که به حیطه فرایض روحانی آنها تجاوز شود.»
یکتا فهندژ سعدی، شهروند بهایی به جرم «تبلیغ علیه نظام» و «اقدام علیه امنیت ملی» به ۱۱ سال زندان تعزیری محکوم شد.
این پیرو آیین بهاییت روز یکشنبه ۲۵ آذر در پی دریافت پیامکی از سوی قوه قضاییه به سایت «ثنا»، سامانه ثبت احکام قضایی مراجعه و حکم خود را مشاهده کرده است. خانم فهندژ سعدی در سالهای اخیر دست کم سه بار دستگیر شده و در مجموع چند ماه را در زندان و سلول انفرادی گذرانده است.
او پیشینه سه پرونده اتهامی در دادگاه انقلاب شیراز را دارد و حکم اخیر مربوط به پرونده دوم اوست.
جزئیات پرونده از زبان خواهر یکتا
مُنا فهندژ سعدی، خواهر این شهروند بهایی که در استرالیا اقامت دارد، در گفتگویی تلفنی با یورونیوز درباره جزئیات این پرونده گفت: «یکتا ۴ بار توسط وزارت اطلاعات شیراز احضار شده و مورد آزار و اذیت گرفته است. او در سال ۱۳۹۰ برای اولین بار به اتهام تبلیغ علیه نظام و اقدام علیه امنیت ملی در بازداشتگاه وزارت اطلاعات شیراز به مدت ۸۲ روز بازداشت بود که طی مراحل مختلف دادرسی در دادگاه تجدید نظر از کلیه اتهامات وارده تبرئه شد.»
یکتا فهندژ سعدی در مرحله دوم در سال ۱۳۹۲ به مدت ۵۶ روز توسط همان مرکز و به همان اتهامات بازداشت و به گفته خواهرش مورد «بازجویی و شکنجه روحی شدید» قرار گرفت که نهایتا به ۵ سال حبس محکوم گردید.
این حکم در دادگاه تجدید نظر به ۲ سال حبس تعزیری و ۳ سال حبس تعلیقی کاهش یافت. این شهروند اهل شیراز پس از طی ۷۴ روز از دوران محکومیت خود در زندان عادلآباد این شهر به دلیل نقض حکم در دیوان عالی به جهت بررسی مجدد پرونده در شعبهای همعرض، موقتا آزاد شد، اما اکنون دوباره به حکم محمدمجتبی رودیجانی، قاضی شعبه دوم دادگاه انقلاب شیراز به ۱۱سال زندان محکوم شده است.
خواهر یکتا به یورونیوز یادآوری کرد که این شهروند بهایی همچنین در تیر ماه ۱۳۹۵ برای بار سوم به همان اتهامات توسط مامورین وزارت اطلاعات دستگیر و مدت ۸۱ روز را به صورت انفرادی تحت «شکنجههای روحی شدید» گذراند. این پرونده نیز فعلا در دادسرای انقلاب شیراز مورد بررسی است.
وی افزود: «به علاوه در تاریخ ۲۹ مهر ماه ۱۳۹۶ برای بار چهارم یکتا مورد تعرض و تفتیش مامورین اطلاعات قرار گرفته و مجددا کلیه وسایل شخصیاش تفتیش و جمعآوری شد.»
خانم فهندژ سعدی همچنین گفت: «نکته جدید آن که در حکم اخیر ۱۱ سال زندان، دستور ضبط کلیه وسایل شخصی یکتا به نفع دولت صادر گردیده است.»
او در مورد وضعیت کنونی خواهرش اضافه کرد: «حکم اخیر هنوز اجرا نشده و خواهرم در حال حاضر دستگیر نشده. در مورد قبلی، زندان عادلآباد شیراز برای حکم مقرر در نظر گرفته شده بود.»
یکتا فهندژ سعدی در حالی در آزادی موقت به سر میبرد که به گفته خواهرش برای پروندههای دوم و سوم خود در مجموع ۴۵۰ میلیون تومان وثیقه گذاشته است. برای یکتا دادگاهی تشکیل نشده و او حتی قاضی صادر کننده حکم ۱۱ سال را ندیده است. این شهروند بهایی قرار است از طریق وکیل خود به حکم صادره اعتراض کند.
جرم بهاییان چیست؟
منا فهندژ سعدی در پاسخ به این پرسش که جرم بهاییان چیست به خبرنگار یورونیوز گفت: «به طور کلی و بهرغم گفتههای مسئولان رسمی ایران مبنی بر انجام اقدامات فرقهای و سیاسی از سوی بهاییان، تا کنون حتی یک مورد چنین تخلفی به صورت حقیقی واقع نشده است. همچنین دلیل دیگر را دشمنی بهاییان با اسلام عنوان میکنند که این نیز با اعتقادات بهاییان تناقض دارد.»
وی با بیان این که فشار بر جامعه بهاییان در کشور اسلامی ایران منحصر به حکومت فعلی نیست و پیروان این آئین همواره هم از سوی حکومت و هم از سوی برخی شهروندان، «عمدتا به تحریک علمای شیعه» آزار میبینند، گفت: «در اصل بهایی بودن به خودی خود در ایران جرم محسوب میگردد و افراد مختلف با اتهامات جعلی متفاوت صرفا به علت اعتقاد به دیانت بهایی دستگیر میشوند. بهاییان به موجب اعتقاد خود، اسلام را دین الهی و حضرت محمد را پیامبری از جانب خدا میدانند و هیچ دشمنی با اسلام یا مسلمانان ندارند و در تمام ۱۷۵ سال گذشته سعی در رفع تعصبات و همزیستی مسالمتآمیز با هموطنان مسلمان و شیعه خود داشتهاند.»
در واقع در قوانین ایران جرمی با عنوان «بهاییگری» وجود ندارد، اما بسیاری از پیروان این دین به دلایل دیگری دستگیر و مجازات میشوند. یکتا فهندژ سعدی در دو پرونده نخست با استناد به مواد ۴۴۸، ۴۴۹ و ۵۰۰ قانون مجازات اسلامی به «اقدام علیه امنیت ملی» و «تبلیغ علیه نظام» متهم شده است. اما خواهر او به یورونیوز گفت که در پرونده سوم اتهام «همکاری با دولت متخاصم» نیز که موضوع ماده ۵۰۸ قانون مجازات اسلامی است به اتهامهای او افزوده شده است.
وی در این زمینه گفت: «بهاییان به موجب اعتقادات خود در سیاست دخالت نمیکنند، حق حمل اسلحه، ایجاد اغتشاش و انقلاب و خیانت به وطن را نداشته و موظف به اطاعت از حکومت هستند مگر آن که به حیطه فرایض روحانی آنها تجاوز شود. از این رو کلیه اتهامهای وارده به خواهرم اساسا واهی است. بهاییان در هر کشوری که هستند اعتماد و مشارکت رؤسای آن ممالک را بدست آوردهاند و در این میان ایران به علت بغض و تعصب مذهبی با بهاییان مخالفت میکند، زیرا دیانت بهایی بعد از اسلام ظاهر شده و پذیرش آن به منزله قبول پایان دوره اسلام و بطلان حکومت اسلامی است و بدین جهت برای حفظ ماهیت ایدئولوژیک نظام جمهوری اسلامی با بهاییان مخالفت سیستماتیک صورت میگیرد.»
همکاری با اسرائیل
خانم فهندژ سعدی در پاسخ به این پرسش که خواهرش چگونه مشمول ماده ۵۰۸ درباره همکاری با دول «متخاصم» شده گفت: «در سال ۸۷ به دستور [قربانعلی] دری نجفآبادی [دادستان کل وقت] تمامی تشکیلات و سازمانها و برنامههای بهاییان در ایران ممنوع و غیرقانونی اعلام شد. بنابراین هر گونه اجتماع بهاییان برای آموزش یا هر امر دیگری، حتی کوچک، با برخورد قضایی و اطلاعاتی روبرو میشود. آنها این گونه توجیه میکنند که چون مرکز اصلی تشکیلات مذهبی یا بیتالعدل بهاییان در خاک اسرائیل قرار دارد، بنابراین هر گونه فعالیت گروهی ما به معنی همکاری با اسرائیل یا همان دولت متخاصم با ایران است، در حالی که ما کاری با دولت اسرائیل و اساسا با سیاست نداریم.»
او با یادآوری این که خواهرش برای گروه کوچکی شامل پنج، شش تن از کودکان بهایی در منزلش «کلاسهای تربیتی» برگزار کرده افزود: «این کلاسها هم جنبه تربیتی دارند و لزوما مذهبی نیستند. اما حکومت ایران این فعالیت را گونهای فعالیت تشکیلاتی هدایت شده از سوی بیتالعدل معرفی میکند.»
مطالبه حقوق شهروندی
بهاییان به دلیل این که در دینشان اصولی مانند «تبری» و «تقیه» در مذهب تشیع را ندارند، گرایش خود به آئین بهاییت را پنهان نمیکنند. به همین دلیل بسیاری از جوانان بهایی ایران به دلیل آن که در فرمهای ثبتنام کنکور دانشگاه یا جاهای دیگر مجبور به اظهار دین خود شدهاند از تحصیل یا کار منع گردیدهاند.
بهاییان خواستار منع تبعیض سیستماتیک و برخورداری از حقوق برابر با سایر شهروندان ایرانی هستند. بسیاری از پیروان این دین به دلیل فشار مجبور به ترک کشور و درخواست پناهندگی از کشورهای دیگر شدهاند.
به گفته منا فهندژ سعدی «خواسته بهاییان این است که از حقوق این اقلیت مظلوم و دیگر اقشار آسیبدیده در ایران حمایت شود.»
به نظر میرسد اصرار یکتا فهندژ سعدی بر بیگناهی و پیگیری حق شهروندی برای خود و همکیشان دیگرش، از عوامل مؤثر در ایجاد حساسیت قضایی، پیگرد و صدور حکم برای او بوده است.