«مطمئناً عراق بخشی از ساز و کار تحریم یا اعمال هرگونه سیاستهای خصمانه علیه ایران نخواهد بود.»
برهم صالح، رئیس جمهوری جدید عراق روز شنبه و در چهارچوب سفر منطقهای وارد تهران شد و با حسن روحانی، همتای ایرانی خود دیدار کرد.
این سفر دو هفته پس از آن انجام شد که ایالات متحده آمریکا تحریمهای نفتی را علیه ایران با هدف تحت فشار قراردادن این کشور و تغییر سیاست های منطقهای تهران به اجرا گذاشت.
عراق پس از چین دومین مشتری بزرگ صادرات ایران است و همه گونه محصولات از مواد غذایی گرفته تا ماشین آلات و تجهیزات الکترونیکی و حتی گاز طبیعی مورد نیاز خود را از ایران وارد میکند.
ایران که از سال ۲۰۰۳ میلادی به این سو یعنی از زمان سرنگونی حکومت صدام حسین، همسایهای با بیشترین قدرت نفوذ در عراق محسوب میشود، امیدوار است با وجود تحریمهای جدید نیز صادرات خود را به این کشور همسایه حفظ کند.
بنا بر اعلام پایگاه اطلاع رسانی دولت ایران، در جریان این دیدار آقای روحانی با اشاره به اینکه روابط تجاری سالانۀ دو کشور در حال حاضر حدود ۱۲ میلیارد دلار است ابراز امیدواری کرد که سطح مبادلات تجاری ایران و عراق در مدتی کوتاه به ۲۰ میلیارد دلار برسد.
آقای روحانی همچنین از آمادگی ایران برای بهبود روابط اقتصادی خود با عراق در بخشهایی از جمله گاز، برق، نفت، توسعۀ زیرساختها و اتصال مسیرهای ریلی و جادهای خبر داد و گفت: «اجرای خط آهن شلمچه به بصره در آیندۀ نزدیک امکانپذیر است که با اجرای آن علاوه بر توسعۀ روابط تجاری، مردم دو کشور و زائران اربعین هم میتوانند به راحتی از آن استفاده کنند.»
رئیس جمهوری ایران با تاکید بر خواست تهران مبنی بر برقراری «روابط برادرانه و صمیمانه با همۀ همسایگان خود» از آمادگی تهران برای اجرای طرحهای مشترکی همچون لایروبی اروند رود، ایجاد یک منطقه آزاد تجاری و صنعتی مشترک با عراق، انجام فعالیتهای زیست محیطی و مقابله با پدیدۀ گرد و غبار و بیابانزدایی در مناطق جنوبی ایران و عراق خبر داد.
آقای صالح نیز در این دیدار، با اشاره به حمایتهای ایران از مردم عراق در جنگ با داعش، بر ضرورت توسعۀ روابط دو کشور تاکید کرد و گفت: «امروز گذشته از پیوندهای دوستانه و قلبی دو ملت، مصالح و منافع عراق را در توسعۀ روزافزون مناسبات با ایران میبینیم.»
او افزود: «مطمئناً عراق بخشی از ساز و کار تحریم و یا اعمال هرگونه سیاستهای خصمانه علیه ایران نخواهد بود.»
رئیس جمهوری عراق همچنین پیشنهاد داد که «یک سیستم جدید منطقهای» با حضور ایران و عراق و مبتنی بر اصول «یکپارچگی سیاسی، منافع ملی و همکاری میان ملتها و دولتها» تشکیل شود.
دیدار با علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی ایران یکی دیگر از برنامههای آقای صالح در جریان سفر به تهران است.
بیشتر بخوانید: