این روزها بیش از گذشته درباره آشفتگی وضعیت جهان میشنویم؛ اینکه سیاستهای آمریکا، روسیه و چین خطری برای همه مردم دنیا هستند، در چنین شرایطی، قلب اروپا یعنی آلمان به عنوان یک قدرت اقتصادی چه چشمانداز سیاسی برای اروپا و جهان ترسیم کرده است؟
این روزها بیش از گذشته درباره آشفتگی وضعیت جهان میشنویم؛ اینکه سیاستهای آمریکا، روسیه و چین خطری برای همه مردم دنیا هستند، در چنین شرایطی از قلب اروپا یعنی آلمان انتظار میرود که به عنوان یک قدرت اقتصادی، کاری بکند ولی هیچ اقدامی در زمینه سیاست خارجی انجام نمیدهد.
برای بررسی دلایل اتخاذ چنین رویکردی از سوی آلمان، «دانیل کوهن بندیت» یکی از باسابقهترین سیاستمداران اروپایی با «یوشکا فیشر»، وزیر خارجه سابق آلمان و «فوندر لاین»، وزیر دفاع آلمان گفتوگو کرده است.
مطالب یورونیوز را در واتساپ دریافت کنید
وزیر خارجه سابق آلمان: ما نمیتوانیم برای جهان کاری بکنیم
یوشکا فیشر، وزیر خارجه سابق آلمان در مواجهه با سوال بیعملی آلمان در حوزه سیاست جهانی می گوید:«پس از ۱۹۴۵، آلمان به طور غریزی تصمیم گرفت و گفت که دیگر نه تنها هرگز جنگ بلکه هرگز دیگر به سمت قدرت جهانی و سیاست جهانی نرود.»
به گفته او، مطابق تقسیم وظایفی که میان آلمان و قدرت پیروز(جنگ جهانی دوم) یعنی ایالات متحده صورت گرفت، کارهای کثیف مانند جنگ بر عهده آمریکا قرار گرفت و تحت همین شرایط بود که آلمان توانست قوای مدنی خودش را تقویت کند.
با این وجود آقای فیشر معتقد است که این تقسیم وظایف در حال حاضر و به ویژه با ریاست جمهوری دونالد ترامپ در آمریکا از بین رفته است و آلمان باید کاری بکند ولی واقعا نمیتواند.
او بار دیگر تاکید میکند که از این منظر تاریخی آلمانها بیشتر از آنکه نخواهند، نمیتوانند کاری بکنند زیرا دیگر نمیشود آنها را به ایفای نقش سیاسی فعال و پررنگ در جهان متقاعد کرد.
با این وجود وزیر خارجه سابق آلمان اذعان میکند که اروپا دیگر نمیتواند بدون ایستادن روی پای خود تنها به آمریکا تکیه کند و حل این معضل تنها با اتحاد فرانسه و آلمان ممکن میشود آن هم با رهبری فرانسه.
آقای فیشر یادآور میشود که تمام روندهای اساسی، همه تحولات گسترده در حوزه تکنولوژی، جمعیتشناسی، توزیع قدرت در جهان و غیره نشان میدهد که قدرت سیاسی اروپا رو به کاهش است.
او تنها راه حل موجود برای برون رفت اروپا از این وضعیت را اتحاد بیشتر میان اعضاء به ویژه میان آلمان و فرانسه می داند و یاد آورمیشود که با وجود فشار برکسیت بر روی اروپا نباید فراموش کرد که وضعیت ژئوپولیتیک اروپا تغییری نمیکند و بعد از طلاق بریتانیا هم زندگی ادامه دارد.
بیشتر بخوانید:
- هشدار مرکل به ترامپ: دوره تنها برندهشدن گذشته؛ چندجانبهگرایی را تخریب نکن
- نتایج نظرسنجی؛ ترس مردم آلمان از سیاستهای ترامپ بیشتر است تا بحران پناهجویان
- آلمان؛ رویارویی تازه راست افراطی و مدافعان حقوق پناهجویان در کمنیتس
وزیر دفاع آلمان: ایفای نقش بینالمللی ما در حال پوستاندازی است
فوندر لاین، وزیر دفاع آلمان نیز در این گفتوگو، شروع دوباره ایفای نقش سیاسی آلمان در جهان را متاثر از توافق نظر دو، سه سال پیش تمام اعضای دولت فدرال می داند. توافقی که با هدف فعال شدن آلمان در مناطقی از جهان شد که در آنها بحران و درگیری وجود داشته و دارد.
با این حال خانم لین تاکید میکند که روند تغییر آلمان، به پروسه پوست اندازی شبیه است و زمانبَر است.
به گفته او، آلمان برای اولین بار از زمان پایان جنگ جهانی دوم، سه سال پیش بود که همزمان با تسخیر موصل توسط داعش و اقدام آنها به نسلکشی ایزدیها، حاضر شد برای تسلیح و آموزش پیشمرگهها، اسلحه ارسال کند.
خانم لاین ادامه میدهد که آلمان در افغانستان نیز طی یک فرایند طاقتفرسا توانسته به دولت این کشور و نیروهای امنیتی کمک کند تا از یک سو با نیروهای طالبان بجنگند و از سوی دیگر با کسانی که مایل به گفتگو هستند، به راه حل مشترک دست پیدا کند.
وزیر دفاع آلمان خطاب به مردم کشورش نیز میگوید:«مسیر ما طولانی است و باید این را درک کنید که زمانی که با جنگهایی تا حد فاجعهبار، شبیه آنچه در سوریه و در افغانستان رخ داد، روبهرو هستیم که بر یک نسل اثر میگذارد، به طور طبیعی درمان زخمهای جنگ بر عهده نسل بعدی است.»
او در دفاع از حضور آلمان در سوریه نیز تصریح میکند که ما به طور واضح احساس کردیم که خلاء ناشی از عقبماندگی آمریکا در مبارزه با داعش توسط روسیه پُر شده، در حالی که اروپا هیچ حضوری نداشت.
خانم لاین تاکید میکند، این که در مورد سوریه و بشار اسد، ما تمام گزینهها را روی میز نگه میداریم، در واقع این پیام را به جامعه بینالملل میدهیم که در اجرای ممنوعیت استفاده از سلاحهای شیمیایی جدی هستیم و این خود یک روش پیشگیرانه است.
به اعتقاد وزیر دفاع آلمان، تنها در صورتی میتوان به یک راه حل سیاسی در سوریه دست یافت که حتی مخالفان فراری اسد حق بازگشت به وطن و زندگی دوباره در آن داشته باشند.
او در ادامه این گفتوگو توضیح میدهد که اروپا برای دفاع مشترک به ناتو نیاز دارد ولی با ظهور رویکرد ترامپ نسبت به ناتو، باید به سمت بیشتر اروپایی شدن ناتو براساس تعریف اهداف جدید آن برای اروپا از جمله آفریقا حرکت کرد.
وزیر دفاع آلمان تصریح میکند که ما در حال شکل دادن به یک ارتش اروپایی هستیم و تکمیل نظام دفاعی اروپا بدون همکاری و همراهی فرانسه ممکن نیست.
او در مورد تاثیر خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا بر ساختار دفاعی اروپا خاطر نشان میکند که از آنجایی که در گذشته اتحادیه اروپا نیروی دفاعی مشترکی نداشته، اجرای برکسیت نگران کننده نیست ضمن این که همکاری نظامی اروپا و بریتانیا در قالب ناتو همچنان ادامه خواهد داشت.
خانم لاین در پایان نسبت به تعمیق چندجانبهگرایی در اروپا ابراز خوشبینی میکند و روند جاری را همسو با حصول پیشرفتهای بزرگ ارزیابی میکند.
بیشتر بخوانید:
- مرکل: آلمان خود را برای هر سناریو برکسیت آماده میکند
- آلمان در آستانه ثبت بزرگترین تراز تجاری مثبت جهان
- حل و فصل اختلافات آلمان و عربستان و از سرگیری روابط سیاسی و اقتصادی
یوشکا فیشر، وزیر خارجه سابق آلمان
او در سال ۱۹۴۸ در گرابرون آلمان به دنیا آمد.
آقای فیشر اولین سمت سیاسی خود را به عنوان فعال حزب سبز آلمان در سال ۱۹۸۵ و به عنوان وزیر محیط زیست دولت محلی منطقه هس کسب کرد. او سپس در سال ۱۹۹۸ به عنوان وزیر امورخارجه آلمان در دولت «گرهارد شرودر» انتخاب شد.
او از سال ۲۰۰۵ تاکنون و در پی پایان دوران صدارتش، مشاور استراتژیک دو شرکت آلمانی بیامدبلیو و زیمنس است.
اورزولا فوندر لاین، وزیر دفاع آلمان
او در سال ۱۹۵۸ در ایکسل بلژیک به دنیا آمد. خانم لاین در سال ۲۰۰۳ به عنوان عضو حزب سوسیال مسیحی، به سمت وزارت دادگستری منطقه ساکسونی برگزیده شد. خانم لاین در سال ۲۰۰۵ و در اولین کابینه آنگلا مرکل نیز به وزارت امورخانواده منصوب شد. او در کابینه دوم خانم مرکل نیز سمت وزارت کار و اموراجتماعی را بر عهده داشت. خانم لاین از سال ۲۰۱۳ و همزمان با تشکیل سومین کابینه خانم مرکل به عنوان وزیر دفاع مشغول به کار است.