«این شبکه یاریرسانی تبدیل به روشی عادی در بین مادران شده است. در واقع این راهحل، یکی از مهارتهای بقاء است که برای قرنها مورد استفاده انسان قرار میگرفته است.»
مادران ونزوئلایی در غیاب کمکهای دولتی و افزایش سرسامآور قیمت شیرخشک به یاری یکدیگر شتافتند.
ویویان وارگاس، مادر ۳۰ ساله که بعد از مدتی به علت استرس قادر به شیر دادن طبیعی به نوزاد چند ماههاش نبود، به همراه همسرش به دنبال یافتن راهی برای خرید شیرخشک بود. این زوج دریافتند قیمت هر قوطی ۴۰۰ گرمی به اندازه دو ماه حقوق متوسط در ونزوئلا یعنی ۶ میلیون بولیوار که معادل با ۳ دلار آمریکا است. بنابراین ویویان و همسرش تصمیم گرفتند برای خرید شیرخشک به شهر مرزی مایکائو در کلمبیا بروند و برای شش ماه مصرف نوزاد (معادل ۲۰۰ دلار) شیرخشک خریدند.
با وجود داشتن شیرخشک، ویویان نگران لاغری نوزادش بود. این موضوع را با همکار زنش در میان گذاشت. همکارش او را به یکی از آشنایانش معرفی کرد که نوزاد شیرخوره داشت. زن حاضر شد به ویویان کمک کند و هر پانزده روز یکبار، چند شیشه شیر یخزده خودش را همراه با تاریخ نوشته شده برای ویویان میفرستاد. بدین ترتیب، ویویان توانست نوزادش را با شیر یک مادر دیگر، تغذیه کند.
ماریانلا هررا کوئنسا، استاد جامعهشناسی از دانشگاه مرکزی ونزوئلا با رفت و آمد در میان خانوادههای فقیر و متوسط دریافت که در ونزوئلای امروز شبکهای از مادران تشکیل شده است که با دادن شیر خود به نوزادان دیگر مادران به آنها یاری میرسانند.
این استاد دانشگاه با جمعآوری دادهها با گروه تحقیقاتیاش به این نتیجه رسید که از میان هر ۲۰ مادر با نوزاد، سه مادر از شیر مادران دیگر برای تغذیه نوزادشان استفاده میکنند.
خانم کوئنسا گفت: «این شبکه یاریرسانی تبدیل به روشی عادی در بین مادران شده است. در واقع این راهحل، یکی از مهارتهای بقاء است که برای قرنها مورد استفاده انسان قرار میگرفته است.»
بر اساس تحقیقات این استاد جامعهشناسی، ۳۹ درصد از نوزادان ونزوئلایی از شیر مادر تغذیه نمیشوند. خانواده این نوزادان از ترکیب شیر گاو یا بز با آبی که با آن برنج پخته شده برای تغذیه کودکان شیرخوار استفاده میکنند. این رژیم غذایی در نوزادان موجب سوء تغذیه میشود.
بسیاری از اتباع ونزوئلا به دنبال افزایش فقر، تورم زیاد، کاهش ارزش پول ملی و کمبود کالاهای اساسی از کشورشان مهاجرت کرده اند. بسیاری از آنها به دلیل فشار اقتصادی به کشورهای دیگر منطقه از جمله برزیل، کلمبیا، اکوادور، پرو و شیلی مهاجرت می کنند.
بنا به اعلام سازمان ملل متحد از سال ۲۰۱۵ میلادی تاکنون یک میلیون و ۶۰۰ هزار ونزوئلایی کشورشان را ترک کرده اند. این در حالی است که در مجموع دو میلیون و ۳۰۰ هزار شهروند ونزوئلا در خارج از کشورشان زندگی می کنند.
بر اساس مطالعه جدیدی که از سوی پارلمان ونزوئلا صورت گرفته قیمتها بطور متوسط هر ۲۶ روز در این کشور دوبرابر شده است و میزان تورم تا آخر سال به یک میلیون درصد خواهد رسید.