همزمان با تشدید روند صعودی قیمتها در ایران که به بروز نارضایتی اصناف و بازاریان انجامید، نهادهای نظارتی و قضائی ایران از آغاز تلاشهای خود برای شناسایی و مجازات عوامل پنهانی نابسامانیهای اخیر اقتصادی خبر دادند.
همزمان با تشدید روند صعودی قیمتها در ایران که به بروز نارضایتی اصناف و بازاریان انجامید، نهادهای نظارتی و قضائی ایران از آغاز تلاشهای خود برای شناسایی و مجازات «عوامل پنهانی» نابسامانیهای اخیر اقتصادی خبر دادند.
علی خامنهای، رهبر ایران روز چهارشنبه از قوه قضائیه این کشور خواست تا با آنچه که او «مختلکنندگان امنیت اقتصادی» عنوان کرد، برخورد کند. پیش از صدور این دستور صادق آملی لاریجانی، رئیس قوه قضائیه ایران اعلام کرده بود که حکم اعدام و ۲۰ سال حبس در انتظار «اخلاگران اقتصادی» است.
آقای لاریجانی روز سه شنبه اخلاگران اقتصادی را کسانی معرفی کرد که به زعم او با ریختن پول در بازار و جمع کردن دلار و سکه قصد ملتهب کردن بازار را دارند.
«کیهان»، روزنامه تحت نظر رهبر ایران نیز روز دوشنبه در عنوان اول خود خواستار اعدام و مصادره اموال «تروریستهای اقتصادی» شده بود.
بیشتر بخوانید:
- آخرین خبرها از اعتراضات و اعتصاب در بازار تهران
- بازار تهران کوتاه نیامد؛ سرایت اعتصابها به سایر شهرهای ایران
در همین حال ناصر سراج، رئیس سازمان بازرسی ایران از ورود این نهاد نظارتی به موضوع نابسامانی بازار ارز و سکه خبر داد و گفت: «مواردی را در بحث خرید سکه شاهد بودهایم که اقتصاد کشور را در معرض خطر قرار میدهد.»
وی همچنین ازبررسی پرونده خریداران ۷ میلیون و۶۰۰ هزار سکه طلای پیش فروش شده از سوی بانک مرکزی خبر داده و گفته است که دو نفر در مجموع ۶۱ هزار قطعه سکه طلا خریداری کردهاند که نفر اول با ۳۱ سال سن توانسته ۳۸ هزار قطعه سکه طلا به ارزش ۵۳ میلیارد و ۵۵۰ میلیون تومان پیش خرید کند.
آقای سراج تاکید کرده که ما در رابطه با فروش و عرضه باید تدبیری اتخاذ کنیم و محدودیتهایی را درنظربگیریم که هرکسی پول دارد، نتواند وارد بازار شود و هرکاری خواست در ارتباط با اقتصاد کشور انجام دهد.
محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت ایران هم از ایرانیان مقیم خارج از کشور خواسته تا برای تقویت ارزش پول ملی کشور، ارزهای خود را به ایران ارسال کنند و از ایرانیان مقیم ایران هم درخواست کرده تا سکهها و طلاهای خود را به بازار بیاورند و تبدیل به ریال کنند.
در چنین شرایطی، همزمان با توقف پیش فروش سکه طلا از سوی بانک مرکزی ایران، در بازار آتی سکه طلا در بورس کالای ایران نیز محدودیتهایی در روند معاملات اعمال شده به طوری که صدور کد معاملاتی جدید و ایجاد سررسیدهای جدید در این بازار ممنوع شده است.
با وجود تهدیدهای قضائی فعالان بازار و تحدید معاملات آن، در فاصله سه روزی که از رکوردگیری قیمت ارز و سکه طلا در بازار ایران می گذرد، قیمت هر قطعه سکه طلای موسوم به طرح امام تنها ۱۲۰ هزارتومان معادل ۴ درصد کاهش قیمت داشته است. به نظر میرسد که این افت قیمت هم ناشی از تنزل یک هزار تومانی بهای دلار و کاهش ۱۳ دلاری بهای جهانی هر اونس طلا طی این مدت بوده است.
در جریان معاملات امروز بازار ارز و سکه ایران، هر دلار آمریکا حدود ۷۹ هزار ریال معامله شد و هر قطعه تمام سکه طلای طرح امام هم ۲۸ میلیون و ۵۰۰ هزار ریال فروخته شد.
بازار ارز و سکه ایران تنها در فاصله ۱۰ روز یعنی از ۲۴ خردادماه تا ۳ تیرماه جهش قیمتی بیش از ۳۰ درصد را تجربه کرد. به طوری که نرخ هر یورو در این مدت از ۷۸ هزار ریال به بیش از ۱۰۳ هزار ریال رسید.
بیشتر بخوانید:
پس از وقوع تظاهرات خیابانی دی ماه گذشته در شهرهای مختلف ایران که عموما در اعتراض به وضعیت گرانی و افزایش بیکاری صورت گرفت، سیر صعودی قیمتها در بازار ارز و سکه آغاز شد.
قیمت هر دلار آمریکا در اوایل دی ماه گذشته ۴۲ هزارریال بود ولی تنها به فاصله یک ماه بهای هر دلار آمریکا به ۴۷ هزار ریال صعود کرد.
سپس با سلطه عامل روانی نگرانی از خروج آمریکا از توافق هستهای قدرتهای جهان با ایران، شیب صعودی نرخها حفظ شد. از ۵۰ روز پیش که این امر اتفاق افتاد و آمریکا ایران را تهدید به اعمال قویترین تحریمهای طول تاریخ کرد، نرخ ارز و به تبع آن سکه طلا سیر صعودی خود را طی کرده و همین امر موجب افزایش قیمت انواع کالا و خدمات در بازار ایران شده است.
مسالهای که موجب کاهش تقاضای خرید در بازار ایران شده و نیز تامین کالا و قیمتگذاری آن با توجه به تورم انتظاری بالا در اقتصاد ایران برای اصناف و بازاریان دشوار شده است. همین دشواری بنا بر گزارشهای منتشر شده از سوی رسانههای ایران دلیل اصلی اعتراضها و اعتصابهای چهار روز گذشته در ایران بوده است.
- درخواست آمریکا از کشورهای جهان برای توقف خرید نفت ایران
- پومپئو: ایران با قوی ترین تحریم های تاریخ روبرو خواهد شد
مقامهای دولت ایران نیز طی دو ماه گذشته بارها عامل گرانی در اقتصاد ایران را توطئه آمریکا قلمداد کردهاند و از مردم خواستهاند تا مرعوب این جنگ روانی نشوند. حسن روحانی، رئیس جمهوری نیز روز سهشنبه در واکنش به نارضایتیهای موجود به مردم اطمینان داد که با وجود ادامه صادرات نفت ایران، دولت او ارز کافی برای تامین نیازهای عادی زندگی مردم را در اختیار دارد.
با این حال تنها پنج ماه ماند به آغاز تحریم خرید نفت ایران از سوی آمریکا، نظام ایران تلاش همه جانبه خود را آغاز کرده تا مسائل اقتصاد ایران از جمله گرانی را با صدور احکام اعدام، زندان و مصادره حل کند.