روز جمعه سفیر روسیه در بریتانیا نیز در جریان یک نشست خبری که در سفارتخانۀ این کشور در لندن برگزار شد، نسبت به از بین رفتن شواهد این پرونده توسط دولت بریتانیا ابراز نگرانی کرد.
سازمانهای اطلاعاتی روسیه دستکم از پنج سال قبل از اینکه به سرگئی اسکریپال، جاسوس دوجانبۀ روس و دخترش یولیا با گاز اعصاب حمله شود، دربارۀ آنها جاسوسی میکردند. این خبر روز جمعه از سوی یکی از مشاوران امنیت ملی بریتانیا اعلام شد.
مارک سدویل در نامهای که برای ینس استولتنبرگ دبیرکل ناتو فرستاد، اعلام کرد که ایمیلهای یولیا از سال ۲۰۱۳ میلادی از سوی متخصصان سایبری سرویس اطلاعات نظامی اداره کل اطلاعات روسیه هدف قرار گرفته شده بودند.
آقای سدویل همچنین در این نامه که توسط دولت بریتانیا منتشر شده اعلام کرد: «احتمال زیادی وجود دارد که سازمان اطلاعات روسیه دستکم برخی از جداشدگان از این سرویس را به عنوان اهداف مشروعی برای ترور مد نظر قرار داده باشد.»
سرگئی اسکریپال به همراه دخترش چهارم مارس در شهر سالزبورگ بریتانیا هدف گاز اعصاب قرار گرفتند و در حالی که بیهوش بودند توسط پلیس بریتانیا پیدا شده و به بیمارستان منتقل شدند. هر دوی آنها مدتی را در بیمارستان در شرایط بحرانی سپری کردند تا سرانجام یولیا پس از بهبودی نسبی در ابتدای این هفته از بیمارستان مرخص شد؛ پدر او همچنان در بیمارستان تحت درمان است.
پس از وقوع این حادثه ترزا می، نخست وزیر بریتانیا اعلام کرد که مسکو در پشت این برنامه ترور قرار داشته است؛ سخنانی که تیرگیِ بیش از گذشتۀ روابط دو کشور را به همراه داشت.
روسیه تا کنون بارها هر نوع دخالت در این حادثه را رد کرده است.
در یکی از آخرین واکنشها، سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه روز جمعه به گزارش منتشر شده در این هفته از سوی سازمان منع سلاحهای شیمیایی استناد کرد که تنها ترکیب مادۀ به کار رفته برای مسموم کردن سرگئی اسکریپال و دخترش را تایید کرده و نه منشاء گاز اعصابی که علیه آنها استفاده شده است.
نشست خبری سفیر روسیه در لندن
روز جمعه همچنین در اقدامی جداگانه، سفیر روسیه در بریتانیا در جریان یک نشست خبری که در سفارتخانۀ این کشور در لندن برگزار شد، نسبت به از بین رفتن شواهد این پرونده توسط دولت بریتانیا ابراز نگرانی کرد.
الکساندر یاکوونکو گفت: «این تصور وجود دارد که دولت بریتانیا عمدا به دنبال اجرای سیاست از بین بردن تمام شواهد ممکن و طبقهبندی تمام مواد باقی مانده است تا به این ترتیب انجام تحقیقات مستقل و شفاف غیرممکن شود.»
او اعلام کرد که روسیه نمیتواند در مورد صحت بیانیۀ صادر شده توسط یولیا اسکریپال در روز چهارشنبه نیز مطمئن باشد؛ بیانیهای که در آن آمده بود خانم اسکریپال پیشنهاد کمک سفارت روسیه را رد کرده است.
بیشتر بخوانید: یولیا اسکریپال: قصد ندارم از کمکهای سفارت روسیه استفاده کنم
آقای یاکوونکو دولت بریتانیا را متهم کرد که اطلاعات دربارۀ تحقیقات انجام شده در موضوع حملۀ سالزبری را که شش هفته پیش روی داده، همچنان مخفی نگه داشته است.
او افزود: «ما هنوز هیچ اطلاعاتی دربارۀ این تحقیقات نداریم و هیچ پاسخ رسمی از سوی دولت بریتانیا دریافت نکردهایم. در این موضوع کمبود کامل اطلاعات دیده میشود.»
او دولت بریتانیا را متهم به نقض قوانین بینالملل کرد و اعتبار چنین دولتی را زیر سوال برد.
او بار دیگر تکرار کرد: «ما میخواهیم با یولیا دیدار داشته باشیم و مطمئن شویم که او در شرایط خوبی است. آیا کسی تا کنون عکسی از او از زمانی که مسموم شده دیده است؟ آیا کسی عکسی از پدر او دیده است؟ آیا کسی صدای آنها را شنیده است؟ بیش از یک ماه از این حادثه میگذرد، در این کشور چه خبر است؟»
سفیر روسیه ادامه داد: «اگر آنها در وضعیت خوبی هستند، چرا با کسی دیدار نمیکنند؟... بیش از ۱۰۰ خبرنگار بریتانیایی در اینجا حضور دارد، چرا هیچکدام از شما برای تماس با خانم اسکریپال اقدام نکردهاید؟ در کشوری که فرض بر این است رسانههای آن آزاد هستند، چه می گذرد؟»
بیشتر بخوانید: