آیا قیمت دخانیات تاثیری در ترک سیگار دارد؟

دخانیات یکی از عوامل اصلی بیماریهای مزمن از جمله سرطان، بیماریهای ریوی، قلب و عروق است. بر اساس آمار سازمان جهانی بهداشت، کشیدن سیگار هر ساله موجب مرگ ۷ میلیون نفر در جهان میشود.
در طول دو دهه گذشته در سراسر جهان تعداد افرادی که هر روز سیگار میکشند، کاهش چشمگیری داشتهاست. با این حال سازمان جهانی بهداشت معتقد است برای کاهش مرگ ناشی از سیگار باید اقدامات بیشتری انجام داد.
در همین راستا بسیاری از کشورها قوانین سختگیرانهتری برای تولیدات دخانیات و مصرف آن وضع کردهاند.
یکی از کم هزینهترین و موثرترین سیاستها در این زمینه افزایش مالیات بر محصولات دخانیات است. با این حال، تنها ده درصد از جمعیت زمین در کشورهایی زندگی میکنند که مالیات بالایی بر سیگار و دیگر محصولات دخانیات وضع شده است.
قیمت یک بسته سیگار
افزایش قیمت سیگار و اضافه کردن مالیات بر محصولات دخانیات یکی از روشهای کاهش تقاضای سیگار است. بسیاری از کشورها با موفقیت از سیاستهای مالیاتی برای تنظیم قیمت سیگار استفاده میکنند. یکی از گرانترین کشورها استرالیا است که یک بسته سیگار میتواند تا ۱۸ دلار برای مصرف کننده هزینه داشته باشد. بر اساس گزارشی از موسسه سلامت و رفاه استرالیا تهیه شده در سال ۲۰۱۶ مصرف دخانیات در استرالیا در بیست سال گذشته ۵۰ درصد کاهش یافته است. این مطالعه نشان میدهد که کمتر از ۱۳٪ از استرالیاییها به صورت روزانه سیگار میکشند و تعداد افرادی که شروع به سیگارکشیدن میکنند به طور چشمگیری کاهش یافته است.
بر اساس این گزارش، استرالیا یکی از پایینترین میزان مصرف دخانیات را در دنیا دارد که آن را مدیون وضع مالیات سنگین بر دخانیات، بستهبندی ساده و قوانین محدود کننده سیگار کشیدن در فضای عمومی است.
قاچاق محصولات دخانیات
گروههای ذینفع در صنایع دخانیات معتقدند که افزایش مالیات بر دخانیات موجب ایجاد بازار سیاه و رونق قاچاق میشود. اما سازمان جهانی بهداشت میگوید در کشورهای دارای درآمد بالا که بر توتون و دخانیات مالیات بالایی وضع کردهاند، بازار سیاه سیگار به وجود نیامده است. درحالی که بازار گرم قاچاق دخانیات در کشورهایی با درآمد کم، دقیقا به دلیل ضعف نظامهای مالیاتی و قوانین کنترلی بر صنعت دخانیات است. نزدیک به ۸۰٪ از مصرفکنندگان دخانیات در کشورهای با درآمد کم و متوسط زندگی میکنند.
سیگاریهای و غیرسیگاریهای جهان
سازمان جهانی بهداشت در سال ۲۰۱۰ گزارشی از سیگارهای جهان منتشر کرد که بر اساس آن ۷۸٪ از افراد بالای ۱۵ سال در کشورهای عضو این سازمان غیر سیگاری هستند.
انتظار میرود تا سال ۲۰۲۵ تعداد غیرسیگاریها به حدود ۵ میلیارد نفر از میان ۶.۱ میلیارد نفر جمعیت بالای ۱۵ سال کاهش یابد.
در حال حاضر تقریبا یک سوم از میان همه مردان جهان سیگاری هستند و این نشان دهند این است که سیگار کشیدن در میان مردان بیشتر از زنان رایج است. با این حال باید توجه داشت که تعداد مردان سیگاری در طول ۳۰ سال گذشته، ۱۰٪ کاهش یافته است.