کاهش «فاجعه بار» جمعیت پرندگان فرانسه در پی استفاده از آفتکشها

نتیجۀ دو پژوهش بزرگی که در کشور فرانسه، یکی در سطح ملی و دیگری در سطح مناطق بزرگ کشاورزی انجام شد نشان داد که طی پانزده سال گذشته جمعیت گونههای مختلف پرندگان در سراسر این کشور به یک سوم کاهش یافته است.
به گفتۀ بنوآ فونتین، کارشناس محیط زیست در موزه ملی تاریخ طبیعی فرانسه و از اعضای گروه تحقیق، وضعیت پیش آمده «فاجعه بار» است.
در بیانیهای که در این باره از سوی مرکز ملی تحقیقات علمی فرانسه (CNRS) منتشر شده نیز آمده است: «مناطق روستایی ما در حال تبدیل شدن به بیابانهایی واقعی هستند.»
این پژوهشها سرعت و گسترۀ نابودی گونههای مختلف پرندگان را «در سطحی نزدیک به یک فاجعۀ زیست محیطی» توصیف کرده است.
پژوهشگران عامل اصلی ایجاد چنین وضعیتی را استفادۀ وسیع از آفتکشها بویژه برای محصولات تک کشتی همچون گندم و ذرت اعلام کردهاند.
اگرچه این آفتکشها مستقیما پرندگان را مسموم نمیکنند اما حشراتی را که غذای اصلی پرندگان است از بین میبرند.
ونسنت برتاگنول، از مرکز مطالعات زیست شناسی فرانسه میگوید: «اکنون وضعیتی پیش آمده که به سختی حشرهای پیدا میشود و این اصلیترین مشکل است».
این پژوهشها همچنین نشان داد که در سراسر اروپا تقریبا وضعیتی مشابهی حاکم است و در سی سال گذشته شمار حشرات بالدار ۸۰ درصد کاهش یافته و از جمعیت پرندگان این قاره نیز ۴۰۰ میلیون پرنده کم شده است.
با وجود برنامۀ دولت فرانسه برای کاهش میزان مصرف آفتکشها تا سال ۲۰۲۰ میلادی، فروش این محصولات همچنان رو به رشد است و تنها در سال ۲۰۱۴ میلادی بیش از ۷۵ هزار تن از این مواد به فروش رفته است.
ونسنت برتاگنول میگوید: «آنچه واقعا هشدار دهنده است اینکه پرندگان در محیطهای جنگلی نیز با همان سرعتی کاهش مییابند که پرندگان ساکن در محیطهای کشاورزی.»
پژوهشگران اعلام کردهاند که اگرچه وضعیت هنوز به مرحله غیرقابل برگشت نرسیده اما لازم است برای کنترل آن، تمام فعالان بخش کشاورزی همکاری کنند تا شیوۀ کار در این بخش تغییر کند.