سفر هیأت عالیرتبه کرۀ جنوبی به پیونگ یانگ و دیدار با رهبر کرۀ شمالی

با گرم شدن روابط سیاسی میان سئول و پیونگ یانگ در پی برگزاری بازیهای المپیک زمستانی ۲۰۱۸ میلادی، هیأتی عالیرتبه متشکل از ۱۰ نفر از نمایندگان ویژۀ مون جائه این، رئیس جمهوری کرۀ جنوبی روز دوشنبه وارد پایتخت کرۀ شمالی شد.
ریاست این هیأت بر عهدۀ چونگ ایویی یونگ، رئیس دفتر امنیت ملی کرۀ جنوبی است و سوح هون، رئیس سرویس اطلاعات ملی این کشور نیز از جمله نمایندگانی است که در این جمع ۱۰ نفره حضور دارد.
هدف از این سفر دو روزه، یافتن راه حلی برای کاهش تنشها در شبه جزیرۀ کره و فراهم آوردن فرصتی برای ادامه دادن به گفتگوهای دو کره، همچنین امکان مذاکرۀ پیونگ یانگ با جامعۀ بینالملل از جمله با ایالات متحده آمریکا است.
این هیأت در بدو ورود به خاک کرۀ شمالی مورد استقبال ری سون گون، رئیس کمیتۀ کرۀ شمالی در موضوع اتحاد صلحآمیز دو کشور قرار گرفت. آقای ری پیش از این به عنوان یکی از نمایندگان کرۀ شمالی در جریان بازیهای المپیک زمستانی پیونگ چانگ به کرۀ جنوبی سفر کرده بود.
دیدار با رهبر کرۀ شمالی
هیأت ویژۀ کرۀ جنوبی در اولین روز سفر خود با کیم جونگ اون، رهبر کرۀ شمالی دیدار کرد. این اولین بار است که آقای کیم از زمان رسیدن به قدرت در سال ۲۰۱۱ میلادی به اینسو، بطور رو در رو با مقاماتی از کرۀ جنوبی به گفتگو مینشیند.
برخی تحلیلگران دیدار کیم با نمایندگان کرۀ جنوبی را نقطۀ عطفی در روابط دو کشور میدانند بویژه آنکه رهبر کرۀ شمالی بشدت دایرۀ روابط خود را محدود کرده و در شش سال گذشته به ندرت با فردی خارجی دیدار داشته است. کارشناسان معتقدند این دیدار بیانگر تعهد شخصی او برای پیش بردن روند کاهش تنش در شبه جزیرۀ کره است.
مون جائه این درصدد میانجیگری
سفر هیأت عالیرتبۀ کرۀ جنوبی به پیونگ یانگ بخشی از تلاش مون جائه این، رئیس جمهوری این کشور برای یافتن راه حلی دیپلماتیک در قبال برنامۀ هستهای کرۀ شمالی است.
این سفر اقدامی درخور توجه در روابط دو کشور بویژه از سال ۲۰۱۷ میلادی به این سو محسوب میشود؛ یعنی سالی که آزمایشهای موشکی کرۀ شمالی و سخنان خصمانۀ رئیس جمهوری آمریکا و کیم جونگ اون در قبال یکدیگر، تنش در شبه جزیرۀ کره را بطور قابل توجهی افزایش داد.
به گفتۀ تحلیلگران مون جائه این همواره در تلاش بوده تا با قرار گرفتن میان کرۀ شمالی و آمریکا، تنش میان واشنگتن و پیونگ یانگ را به حداقل برساند.
سفر این هیأت از جنبۀ دیگری نیز مهم است چراکه رزمایش مشترک آمریکا و کرۀ جنوبی که به دلیل بازیهای المپیک به عقب افتاده بود، ماه آینده آغاز خواهد شد و پیونگ یانگ این رزمایش را نوعی آماده سازی برای جنگ توصیف کرده است.
اگرچه هم کرۀ شمالی و هم آمریکا مایل به گفتگو هستند اما دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا پیش شرط هر گفتگویی را توقف فعالیتهای هستهای پیونگ یانگ اعلام کرده است. کرۀ شمالی نیز در واکنش گفته است که با توجه به خصومتهای آمریکا، این کشور هرگز برنامههای بازدارندۀ هستهای خود را متوقف نخواهد کرد و در هیچ گفتگویی که پیش شرطی برای آن تعیین شده باشد نیز حضور نخواهد یافت.
بیشتر بخوانید:
[غیبت دو مهرۀ کلیدی در شبه جزیرۀ کره؛ افزایش نگرانیها از سیاستهای ترامپ](غیبت دو مهرۀ کلیدی در شبه جزیرۀ کره؛ افزایش نگرانیها از سیاستهای ترامپ)
واکنش به پیشرفتهای پیونگ یانگ؛ پایتخت آمریکا در تیررس موشکهای کرۀشمالی قرار گرفت
از سرگیری مذاکرات دو کره؛ ورزشکاران پیونگیانگ در المپیک پیونگچانگ شرکت میکنند
نشست کانادا؛ توافق ۲۰ کشور برای اعمال تحریمهای بیشتر علیه کرۀ شمالی