یونکر: ازصربستان نخواستم بین روسیه و اتحادیه اروپا انتخاب کنند
در سال ۲۰۱۴ میلادی رهبران اتحادیه اروپا حتی فکر نکردش را نمی کردند که گسترش اتحادیه منجر به افزایش دیدگاههای ضداروپایی (برکسیت) و بحران منطقه یورو در داخل اتحادیه اروپا بشود.
امروز بروکسل قصد دارد پنجره جدیدی برای عضویت شش کشور بالکان غربی بگشاید. ژان کلود یونکر رییس کمیسیون اروپا که اخیرا از این شش کشور بازدید کرده است. یورونیوز با وی در صوفیه، پایتخت بلغارستان گفتگو کرده است.
«مشغول بحث درباره تاریخ و روند عضویت این کشورها به اتحادیه اروپا هستیم»
یورونیوز: بحث را با دو کشور مونته نگرو و صربستان شروع کنیم که در فرایند الحاق به اتحادی هاز بقیه جلوتر هستند. با توجه به اختلافاتی که در حال حاضر بین آنها وجود دارد پیوستن آنها به اتحادیه اروپا تا چه حد واقع بینانه است؟
ژان کلود یونکر: «ما در حال بحث درباره تاریخ و روند عضویت این کشورها به اتحادیه اروپا هستیم. درباره پایان داستان حرف نمی زنیم. من سعی کردم تا به این کشورها و کشورهای دیگر در منطقه بفهمانم که را تمام شرایط و معیارهای الحاق به اتحادیه اروپا باید برآورده شود.این معیارها برآورده نشده است، در نتیجه فرایند الحاق بیشتر زمان خواهد بود. تاریخی که اعلام کرده ایم یعنی سال ۲۰۲۵ میلادی نشان می دهد که ما مایلیم الحاق در چه زمانی صورت بگیرد. اما قولی نداده ایم. باید توجه کنیم که در اروپای قدیم یعنی بخش غربی اروپا نوعی دلزدگی نسبت به توسعه اتحادیه وجود دارد و البته در صربستان و مونته نگرو چنین نیست. اما پیشرفت این کشورها خوب است و ما هم به آنها کمک می کنیم.»
نقش روسیه در الحاق کشورهای منطقه بالکان غربی به اتحادیه اروپا
یورونیوز: اما نکته دیگری هست. روسیه در منطقه بسیار فعال است و صربستان با مسکو پیوندهای نزدیک دارد. وزیر خارجه روسیه، لاوروف به دیدار کشورهای مختلف در منطقه می رود و اخیراً در صربستان به اتحادیه اروپا هشدار داد که اگر اتحادیه اروپا از صربستان بخواهد بین روسیه و اروپا یکی را انتخاب کند همان اشتباهی را خواهد کرد که در اوکراین مرتکب شد. در این باره چه می گویید؟ آیا انتخابی در کار است؟
ژان کلود یونکر: «اول اینکه صربستان با اوکراین قابل مقایسه نیست. نکته دوم همان است که من برای همکارانم در این منطقه توضیح می دادم یعنی اینکه اتحادیه اروپا، اتحادیه ای علیه دیگران نیست. بلکه فرایند ادغام و یکپارچگی است. من ازصربستان نخواستم که بین روسیه و اتحادیه اروپا انتخاب کنند. صربستان باید با روسیه روابط عادی داشته باشند و روابطشان با اتحادیه اروپا در بهترین وضعی است که می تواند باشد.»
یورونیوز: اما آیا از این کشورها می خواهید که سیاست خارجی خود را با در راستای سیاست خارجی اتحادیه اروپا قرار دهند، از جمله همراهی با تحریم های روسیه به دلیل وضعیت شبه جزیره کریمه؟
ژان کلود یونکر: «تمام شرکای ما در منطقه با سیاست ما همراه هستند اما صربستان موضع متفاوتی دارد چون در فرایند تحریم شرکت نکرده است. اگر به اتحادیه اروپا نزدیکتر شود باید کاملاً از سیاست خارجی اروپا تبعیت کند. اما با چنین وضعیتی فاصله داریم و این مشکل در کوتاه مدت به میان نخواهد آمد.»
«کشورهایی که می خواهند عضو اتحادیه اروپا شوند باید مشکلات مرزی خود را حل کنند»
یورونیوز: درباره اعضای دیگر صحبت کنیم. منظورم کشورهای دیگر است که امیدوارند به اتحادیه اروپا بپیوندند: درباره جمهوری مقدونیه یوگسلاوی سابق و آلبانی صحبت می کنم. موضع ما چیست؟ شما با رهبران این دو کشور صحبت کرده اید. در این صحبت ها به شما چه گفتند؟
ژان کلود یونکر: «پیغامی که برای همه داشتم این بود که در این منطقه و به خصوص در مورد این دو کشور خاص، تا زمانی که مشکلات مرزی حل نشود هیچ کشوری عضو اتحادیه اروپا نخواهد شد. باید نظم مرزی برقرار شود و منطقه مشکلی نداشته باشد. ما نمی خواهیم بی ثباتی های قدیمی غرب بالکان را وارد اتحادیه اروپا کنیم. بنابراین همه کشورهایی که می خواهند عضو اتحادیه اروپا شوند باید مشکلات مرزی خود را حل کنند و در این منطقه مشکلات مرزی فراوان است.»
یورونیوز: جمهوری مقدونیه مدتهاست با یونان بر سر نام کشور اختلاف دارد. اکنون مذاکرات در جریان است. اتحادیه اروپا در این میان چه نقشی دارد؟ آیا بر آنها فشار وارد می کنید که زودتر به توافق برسند؟ آیا به نظرتان می رسد که حرکتی به سوی توافق وجود دارد؟
ژان کلود یونکر: «نباید از ابزار فشار استفاده کنیم. ما یونان و جمهوری مقدونیه یوگسلاوی سابق را تشویق می کنیم که در مورد نام کشور به توافق برسند. آنها مشغول مذاکره هستند و نیازی نیست که ما در این مذاکرات دخالت کنیم.»
یورونیوز: یونانی ها از همسایه شان خواستند هر گونه ادعا بر خاک یونان را از قانون اساسی خود حذف کنند. آیا فکر می کنید این خواست با توجه به مشکل مرزها که در سراسر منطقه وجود دارد خواستی عادلانه است؟
ژان کلود یونکر: «ما در فرایند مذاکره بین یونان و جمهوری مقدونیه یوگسلاوی سابق دخالت نمی کنیم.»
In case you weren't able to make it at today's conference on #BalkansFuture and the new EU Enlargement Strategy for #WB, here is a recap of the event which took place today at Tirana's EU Info Centre: https://t.co/JDev6PHRD8
— EU in Albania (@EUinAlbania) March 2, 2018
منافع ترکیه ومنافع اتحادیه اروپا در منطقه بالکان غربی، همخوانی دارد یا تضاد؟
یورونیوز: نکته دیگر نفوذ ترکیه در منطقه به ویژه نفوذ سیاسی در کوزوو، آلبانی و و بوسنی است. آیا منافع ترکیه در این منطقه با منافع اتحادیه اروپا همخوانی دارد در تضاد نیست؟
ژان کلود یونکر: «ترکیه در منطقه نقش دارد اما نقش ترکیه آن قدر که مردم فکر می کنند بزرگ نیست و شرکای ما در منطقه می دانند که ما مراقب اوضاع هستیم.»
یورونیوز: اما آیا به نظرتان نمی رسد که اگر به آنها امتیاز بیشتری ندهیم، به دنبال شرکای دیگری مثل روسیه و ترکیه خواهند رفت؟
ژان کلود یونکر: «قطعاً می دانند که بی معنی است به دنبال راه دیگری باشند چون فقط یک راه به جلو وجود دارد.»
یورونیوز: قرار است بار دیگر در شهر وارنا در بلغارستان ملاقات دیگری با سران ترکیه برای بهبود روابط ترکیه با اتحادیه اروپا برگزار شود. آیا فکر می کنید با تحولات اخیر در برخی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا مثل یونان و قبرس و اقدامات آنها در غرب بالکان هنوز این ملاقات می تواند نتیجه ای در بر داشته باشد؟
ژان کلود یونکر:«احتمالا در ماه مارس در وارنا ملاقاتی با پرزیدنت اردوغان خواهیم داشت و باید به صورت دیگری با رئیس جمهور ترکیه مذاکره کنیم و میل ندارم که چگونگی این مذاکرات را از الان پیش بینی کنم.»
یورونیوز: امکان دارد لغو شود؟
ژان کلود یونکر: تا کنون که لغو نشده است.
به کانال تلگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
«میهن دوستی با ملی گرایی متفاوت است»
یورونیوز : وقتی در بوسنی بودید در برابر پارلمان گفتید که میهن پرستی هیچ ربطی به ملی گرایی ندارد و این نکته به خصوص برای اتحادیه اروپا اهمیت ویژه دارد. در باره پروژه توسعه اتحادیه اروپا چه حرفی برای شهروندان اتحادیه اروپا دارید که هم اکنون هم شاهد اختلافات بین شرق و غرب اتحادیه اروپا هستند؟
ژان کلود یونکر: «میهن دوستی متضمن دشمنی با دیگران نیست بلکه حاکی از عشقی است که به کشور خودتان دارید و هیچ ایرادی بر آن نمی توان گرفت. ملی گرایی متضمن ضدیت با دیگران است. مقابله با فساد بسیار پراهمیت است، مبارزه با جرم سازمان یافته ربطی به میهن پرستی ندارد. ما از شرکای خود در این منطقه می خواهیم که فقط در این باره به حرف اکتفا نکنند و این تعهدشان را جدی بگیرند. باید این کار را به انجام برسانند و اگر چنین نکنند درها بسته خواهد شد.»
Western Balkans need #EUenlargement perspective to safeguard peace in the region, EU President
JunckerEU</a> tells <a href="https://twitter.com/lars_scho?ref_src=twsrc%5Etfw">
lars_scho while visiting #Serbiapic.twitter.com/70dpaMjcud— DW | Europe (@dw_europe) February 28, 2018