سرمایهها و منابعی که از طریق این سیاست به کشورهای تازه وارد به اتحادیه رسیده، در توسعه آنها بسیار مهم بوده است. سرمایههای سیاست انسجام، نماد همبستگی هستند.
هدف اصلی «سیاست انسجام اتحادیه اروپا» که ابزار بنیادین کاستن از اختلافها در این اتحادیه بوده، پیشرفت و توسعه کشورهای عضو و نواحی مختلف آنها است. تمامی اعضای فقیر و غنی اتحادیه اروپا از این سیاست بهرهمند شدهاند.
برای نمونه به کار بستن این سیاست از سال ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۳ با وجود بحران اقتصادی دستکم یک میلیون شغل ایجاد کرده است. همچین این سیاست همکاری کشورهای عضو را در زمینههای بسیاری افزایش داده است، مواردی نظیر سرمایهگذاری، پژوهش و نوآوری، تقویت زیرساختها و گردش اطلاعات و حتی ایجاد دسترسی به آب سالم.
در ویژهبرنامه یورونیوز که به مناسبت سیامین سالگرد در پیش گرفتن این سیاست برگزار شد، شخصیتهایی که نقش برجستهای که در این زمینه ایفا کرده یا میکنند حضور یافتند و از تجربیات و منافع مشترک این سیاست و نیز چالشهای پیش روی آن سخن گفتند.
پرتغال یکی از کشورهایی است که از منابع این سیاست بسیار خوب بهره برده و آنها را برای اجرای برنامههایی با کیفیت بالا به کار گرفته است. آنتونیو کوستا، نخست وزیر پرتغال نیز یکی از میهمانان نشست خبری بود.
آقای کوستا ضمن بر شمردن پیشرفتهایی که سیاست انسجام اروپا در کشورش پدید آورده است گفت: نرخ مرگ و میر نوزدان در کشور ما ۲۰ درصد بالاتر از تمام اروپا بود اما حالا این نرخ پایینتر از حد متوسط آن در اروپا است و اختلاف مالی بخشهای فقیر و غنی جامعه ما در ۳۰ سال گذشته به یمن این سیاست ۷۰ درصد کمتر شده است و همچنین دسترسی اقشار جوان به تحصیلات عالی ۳۵ درصد بیش از پیش شده است.
کورینا کرتو، سیاستمدار اهل رومانی و کمیسیونر فعلی اتحادیه اروپا در زمینه سیاست منطقهای نیز گفت: «اکنون برای سیاست انسجام اروپا لحظهای تاریخی است. من فکر میکنم پیام سیاسی بسیار مهمی دارد.»
آنتونیو تایانی رئیس پارلمان اروپا نیز بر حیاتی بودن سیاست انسجام اروپا هم برای امروز و هم برای آینده ما تأکید کرد. وی افزود: «سرمایهها و منابعی که از طریق این سیاست به کشورهای تازه وارد به اتحادیه رسیده، در توسعه آنها بسیار مهم بوده است. سرمایههای سیاست انسجام، نماد همبستگی هستند.
وی همچنین متذکر شد که همه کشورهایی که از سرمایه سیاست انسجام بهره میبرند باید در تمام زمینهها همبستگی نشان بدهند. و گفت : «برای نمونه این امر که بقیه کشورها در مورد مسأله پناهندگان با کشورهایی نظیر ایتالیا، یونان و آلمان همبستگی از خود نشان نمیدهند نقطه ضعف این سیاست است.»
ژانکلودیونکر، رئیس کمیسیون اروپا هم با پیامی ویدئویی در این نشست حضور داشت. وی گفت پس از ۳۰ سال وقت آن است که سالگرد این سیاست را جشن بگیریم. تا سال ۲۰۲۰ شمار کسانی که به یاری این سیاست توانسته اند کار پیدا کنند ۷ میلیون تن خواهد بود و ۹ میلیون نفر دیگر نیز مدراج بالاتری کسب میکنند.
میشل بارنیه، کمیسر پیشین سیاست منطقهای در کمیسیون اروپا نیز با تأکید بر سیاست «جهانی اندیشیدن و منطقهای عمل کردن» گفت این یکی از زیباترین سیاستهای اروپایی بوده است. وی افزود که خودش در راه چانهزنی با سران منطقهای برای جهانی اندیشیدن سالها وقت صرف کرده است.
آقای بارنیه برای نمونه عنوان کرد که دو تن از دانشمندان برنده نوبل در بلفاست به وی گفتهاند اگر صلح بین شمال و جنوب (ایرلند) برقرار شده است، به یمن تلاشهای بروکسل بوده است و نه لندن، بلفاست یا دوبلین. وی همچنین افزود که با وجود برکسیت امیدوار است سیاست انسجام اروپایی در بریتانیا همچنان امتداد یابد.
در خلال این نشست چند نمونه از نتایج همکاری کشورهای اروپایی که با سرمایه «سیاست انسجام اروپا» انجام شده بود به نمایش درآمد؛ از جمله یک پروژه فناوری در زمینه ساخت یک چاپگر سه بعدی پیشرفته در فنلاند و همچنین یک پل معروف به پل صلح که دو بخش سنتی کاتولیک و پروتستان را در شهر «دری» در شمال ایرلند به هم متصل میکند.