به نظر میرسد در حالی که رکس تیلرسون و جیمز متیس همواره تاکید داشتهاند که آمریکا قبل از استفاده از نیروی نظامی باید از تمام گزینههای دیپلماتیک استفاده کند، از دست دادن مهرهای کلیدی همچون جوزف یون، موضع جنگ طلبانۀ کاخ سفید را بیشتر تقویت کند.
جوزف یون، مذاکره کنندۀ ارشد آمریکا با کرۀ شمالی پس از ۳۰ سال فعالیت در دستگاه دیپلماسی این کشور استعفا داد.
با توجه به نبود افراد باتجربه در دولت دونالد ترامپ برای مهار مسالمتآمیز برنامۀ هستهای پیونگ یانگ، استعفای ناگهانی این دیپلمات ارشد نگرانیها را دربارۀ آیندۀ دیپلماتیک این کشور در قبال بحران کره افزایش داده است.
سیاستگذاری در قبال تحولات کرۀ شمالی؛ بدون نیروهای مجرب
جوزف یون ۶۴ ساله اعلام کرده است که استعفا در این برهۀ زمانی، تنها تصمیم خود او بوده و رکس تیلرسون نیز با تاسف این استعفا را پذیرفته است.
آنهایی که در جریان تصمیم آقای یون برای استعفا بودند، میگویند که پس از آغاز به کار دونالد ترامپ، آقای یون تصمیم گرفته است که تنها برای یکسال دیگر به فعالیتش در وزارت خارجه ادامه دهد و علت استعفایش در زمان حاضر نیز ترکیبی از دلایل شخصی و حرفهای است.
اما منابع نزدیک تر به آقای یون اضافه کردهاند که فقدان انسجام در دولت دونالد ترامپ بویژه در زمینۀ سیاستگذاری در قبال کرۀ شمالی او را کاملا ناامید کرده و باعث شده است که در یکسال گذشته دوران سختی را بگذراند. این منابع، سیاستی که توسط دولت کنونی آمریکا در قبال کرۀ شمالی در پیش گرفته شده را سیاست «آماتورها» توصیف کردهاند.
این استعفا در پایان هفتهای اعلام شد که دونالد ترامپ در اقدامی جدید ۵۰ شرکت بینالمللی را به دلیل دور زدن تحریمهای کرۀ شمالی مجازات کرد و رئیس جمهوری کرۀ جنوبی نیز از آمادگی همسایۀ شمالی برای مذاکره با ایالات متحده آمریکا خبر داد.
بسیاری از مقامات وزارت خارجه آمریکا اذعان دارند زمانی که آقای یون دستگاه دیپلماسی آمریکا را ترک میکند زمان حساسی است؛ زیرا بیش از هر زمانی یافتن راه حلی دیپلماتیک برای بحران شبه جزیرۀ کره احساس میشود.
هدر ناوئرت، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با اشاره به فعالیتهای دیپلماتیک آقای یون خاطرنشان کرده است که او تنها فردی است که میتواند اشتباهاتی که در موضوع کرۀ شمالی روی میدهد را به نوعی رتق و فتق کند.
سیاستگذاری در قبال تحولات کرۀ جنوبی؛ بدون مهرههای کلیدی
بیش از یک سال است که سفیری از سوی دونالد ترامپ برای سفارت آمریکا در کرۀ جنوبی تعیین نشده است و وزارت خارجه این کشور نیز همچنان از پاسخ به پرسش خبرنگاران در این باره که سفیر جدید چه زمانی تعیین خواهد شد، طفره میرود. این مساله بار دیگر نمایانگر نامشخص بودن رویکرد جدید واشنگتن در قبال تحولات شبه جزیرۀ کره است.
از ۲۰ ژانویه ۲۰۱۷ میلادی تا کنون ایالات متحده آمریکا در سئول سفیر دائمی ندارد و این سفارتخانه در سطح کاردار اداره میشود.
خالی ماندن این پست کلیدی در کرۀ جنوبی و اکنون از دست دادن یک دیپلمات کهنه کار در موضوع کرۀ شمالی، نگرانیها از فقدان تجربه در دستگاه اجرایی دونالد ترامپ را بیش از پیش افزایش داده است؛ آنهم در زمانی که آمریکا با یکی از سختترین چالشهای سیاست خارجی خود دست به گریبان است.
در واکنش به خبر استعفای جوزف یون، باب منندز عضو ارشد کمیته روابط خارجی مجلس سنا اعلام کرد: «استعفای آقای یون یک ناکامی دیگر و حاصل رویکرد پر هرج و مرج دولت دونالد ترامپ و نداشتن یک رویکرد روشن در قبال شبه جزیرۀ کره و فقدان یکپارچگی نهادی در وزارت خارجۀ کشور است. رئیس جمهور ترامپ بارها بطور روشن درک نادرست خود را از نقش سیاست خارجی و تحقیر مردان و زنانی که در این وزارتخانه کار میکنند، یعنی کسانی که زندگیشان را وقف پیگیری منافع سیاست خارجی آمریکا کردهاند، نشان داده است.»
استعفای آقای یون همچنین نگرانیها دربارۀ دسته بندیهای عمیق در دستگاه اجرایی آمریکا را در این باره که بهترین دیپلماسی پس از برگزاری بازیهای المپیک پیونگچانگ چه باید باشد، افزایش داده است.
تحلیلگران میگویند آنچه در ماههای اخیر در آمریکا مشاهده شده، از بین رفتن یک سیاست نسبتا منسجم در قبال کرۀ شمالی بوده است. بویژه آنکه مسائل داخلی دولت ترامپ نیز باعث شده تا در دسته بندی دیگر، وزارت خارجه و پنتاگون در یک طرف و شورای امنیت ملی (وابسته به دفتر رئیس جمهوری آمریکا و دخیل در موضوعات امنیت ملی و سیاست خارجی) در طرف دیگری قرار بگیرند.
به این ترتیب به نظر میرسد در حالی که رکس تیلرسون، وزیر خارجه و جیمز متیس، وزیر دفاع آمریکا همواره تاکید داشتهاند که آمریکا قبل از استفاده از نیروی نظامی باید از تمام گزینههای دیپلماتیک استفاده کند، از دست دادن مهرهای کلیدی همچون جوزف یون، موضع جنگ طلبانه کاخ سفید را بیشتر تقویت کند.
بیشتر بخوانید: چرا دیدار مایک پنس و مقامات کرۀشمالی لغو شد؟