رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه نیز روز یکشنبه ضمن تهدید مخالفان داخلی حمله این کشور به سوریه گفت: «هر کسی را که علیه این مبارزه ملی تظاهرات کند، له خواهیم کرد.»
فرانسه خواستار برگزاری نشست فوری شورای امنیت سازمان ملل متحد برای «بررسی خطر انسانی» در سوریه شد.
ژان ایو لودریان، وزیر خارجه فرانسه که برای دیداری از الجزایر در الجزیره پایتخت این کشور به سر میبرد روز یکشنبه گقت: «به دنبال بدتر شدن ناگهانی اوضاع در سوریه، فرانسه به شدت نگران شرایط در این کشور شده است.» وی با اشاره به درخواست کشورش از سازمان ملل افزود: «به همین دلیل ما خواستار برگزاری نشست شورای امنیت برای بررسی پیامدهای جدی انسانی در این وضعیت شدیم.»
اشاره این مقام فرانسوی به اوضاع نامساعد سوریه به دنبال آغاز حمله ترکیه به شمال این کشور است.
ارتش ترکیه از روز شنبه ۳۰ دی ماه حمله هوایی و زمینی خود به منطقه کردنشین عفرین در شمال سوریه را به بهانه تأمین امنیت مرزهای جنوبی خود آغاز کرده است.
وزیر خارجه فرانسه همچنین با یادآوری وضعیت انسانی اسفبار به دلیل جریان داشتن نبردها در مناطق دیگر سوریه از جمله در غوطه شرقی در نزدیکی دمشق، از آوارگی ساکنان استان ادلب برای فرار از هنگامه میان نیروهای سوریه و جهادگرایان نیز ابراز نگرانی کرد. غوطه شرقی که در محاصره نیروهای وفادار به اسد است، از مدتها پیش به طور مرتب از سوی این نیروها بمباران میشود.
آقای لودریان که روز یکشنبه با همتای ترک خود مولود چاوشاوغلو تلفنی درباره شرایط در عفرین گفتگو کرده بود، در مورد غوطه گفت: «۴۰۰ هزار نفر در غوطه تقریبا به اسارت گرفته شدهاند. بغرنج شدن شرایط در این منطقه مسئله تازهای است و باید طوری شود که با توقف نبردها، کمکهای انسانی به دست همه مردم برسد.»
بیشتر بخوانید:
ترکیه عملیات نظامی «شاخه زیتون» را در شمال سوریه آغاز کرد
حملات هوایی به غوطه شرقی در سوریه ۱۷ کشته بر جا گذاشت
وی همچنین با تکیه بر لزوم دستیابی هر چه سریعتر به یک توافق آتشبس اظهار امیدواری کرد که بحران سوریه با راه حل سیاسی برطرف شود.
پیشروی زمینی ترکیه
همزمان نیروی زمینی ارتش سوریه به پیشروی خود به طرف استان شمالی عفرین در سوریه ادامه میدهد. این خبر را ارتش سوریه روز یکشنبه اعلام کرد.
ترکیه به دنبال نابودی گروههای شبهنظامی کرد است که در نزدیکی مرزهای این کشور در سوریه مستقر هستند و دولت آنکارا آنها را «تروریست» مینامد. نخست وزیر ترکیه گفته این عملیات با مسکو هماهنگ شده بوده و تعداد مواضع کردها که تا کنون هدف قرار گرفته اند به ۱۵۳ مورد رسیده است.
تهدیدهای شدید اردوغان
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه، روز یکشنبه ضمن تهدید مخالفان داخلی حمله این کشور به سوریه گفت: «هر کسی را که علیه این مبارزه ملی تظاهرات کند، له خواهیم کرد.» او همچنین خطاب به این مخالفان گفت: «بدانید که در هر کجا اگر [برای اعتراض] به خیابان بیایید، مأموران امنیتی ما شما را نعقیب خواهند کرد.»
او همچنین ضمن تهدید شدید گروههای کرد گفت: «ما پکاکا، حزب اتحاد دموکراتیک و یگانهای مدافع خلق سوریه را نابود خواهیم کرد به طوری که هیچ کدام از آنها باقی نمانند.»
اسد حمله ترکیه را محکوم کرد
بشار، رئیس جمهوری سوریه از حمله نیروهای ترکیه به منطقه عفرین در شمال کشورش به شدت انتقاد کرده و آن را ادامه سیاستهای دولت آنکارا در «حمایت از تروریسم» توصیف کرده است.
او این سخنان را روز یکشنبه در دمشق و در جریان دیدار با کمال خرازی، رئیس شورای راهبردی روابط خارجی ایران ایراد کرد.
برخی اخبار حاکی از آن است که دولت سوریه به نیروهای کرد این کشور در مقابله با ارتش ترکیه کمک میکند. خبرگزاری رویترز از قول یک فرمانده ارتش آزاد سوریه نوشت که نیروهای نظامی بشار اسد به یگانهای مدافع خلق اجازه میدهد تا نیروهای تازهنفس خود را از طریق سوریه به عفرین منتقل کنند.
موضع ایران
بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه ایران در نخستین واکنش به عملیات ترکیه در عفرین گفت که ایران تحولات جاری در عفرین سوریه را از نزدیک و با نگرانی پیگیری میکند. سخنگوی وزرات خارجه همچنین گفت که ایران امیدوار است که این عملیات فورا پایان یافته و از گسترش بحران در مناطق مرزی ترکیه و سوریه جلوگیری شود.
از سوی دیگر ارتشبد حلوصی آکار، رییس ستاد ارتش ترکیه صبح یکشنبه در تماس تلفنی با سرلشکر محمدحسین باقری، رییس ستاد کل نیروهای مسلح توضیحاتی را در مورد عملیات روز گذشته ارتش ترکیه در مرزهای شمالی سوریه و منطقه عفرین ارائه کرد.
وی گفت: «این حملات در چارچوب حق دفاع مشروع و توسط ارتش ترکیه صورت گرفته است.»
او همچنین اطمینان داد که ترکیه برای تمامیت ارضی سوریه احترام قائل بوده و همچنان به توافقات به عمل آمده در مذاکرات سه جانبه با جمهوری اسلامی ایران و روسیه پایبند خواهد بود.
باقری نیز در این مذاکره تلفنی اظهار داشت: «این گونه اقدامات نباید موجب سوء استفاده دشمنان ملت سوریه و دشمنان جهان اسلام گردد و به ویژه نبایستی آمریکا و متحدین آمریکا از این شرایط برای اهداف زیادهطلبانه خود در سوریه سوء استفاده نمایند.»
سرلشکر باقری در ادامه تاکید کرد: «این اقدامات نظامی نباید به مذاکرات سیاسی سه جانبه و مذاکرات آستانه که تاکنون موفقیتهایی را کسب نموده است، لطمه وارد نماید.