عربستان هر چند دارای یکی از مهمترین بودجه های نظامی جهان است اما ارتش این کشور در عرصه نظامی تاکنون نتوانسته است موثر عمل کند.
عربستان سعودی در ماههای گذشته با ادامه رهبری ائتلاف نظامی علیه شورشیان حوثی در یمن، هدایت نزاع دیپلماتیک با قطر و ماجرای استعفای نخست وزیر لبنان حضور فعالی در عرصه مناقشات منطقه خاورمیانه داشت.
نخستین هدف عربستان در تمام این عرصه ها مقابله با گسترش نفوذ ایران در منطقه به نظر می رسید.
با این حال پایگاه اینترنتی «بیزنس اینسایدر» در گزارشی تحلیلی توان نظامی عربستان را در مقایسه با بلندپروازی های این کشور در منطقه «محدود» ارزیابی کرده است.
عربستان هر چند دارای یکی از مهمترین بودجه های نظامی جهان است اما ارتش این کشور در عرصه نظامی تاکنون نتوانسته است موثر عمل کند.
با وجود گذشت نزدیک به سه سال از آغاز دخالت نظامی عربستان در یمن هنوز ائتلاف تحت رهبری این کشور به اهداف خود در یمن دست نیافته است.
بودجه نظامی کلان عربستان
ارتش عربستان به دلیل وسعت سازمانی با مشکل سازماندهی و بازدهی روبرو است. زرادخانه عربستان بیش از آنکه مناسب جنگ های نیابتی کنونی در منطقه باشد، برای نبردهای نظامی سنتی مناسب به نظر می رسد.
سال گذشته عربستان سعودی چهارمین کشور از نظر هزینه در عرصه محصولات دفاعی بود. در سال ۲۰۱۴ میلادی نیز این کشور بزرگترین واردکننده تسلیحات بود.
در سالهای ۲۰۱۵ و ۲۰۱۶ میلادی نیز عربستان دومین واردکننده اسلحه در سطح جهان بود. مطالعات انجمن تحقیق بین المللی صلح استکهلم نشان می دهد که واردات تجهیزات نظامی به عربستان از سال ۲۰۱۲ تاکنون ۲۰۰ درصد افزایش یافته است.
اکثر تسلیحات خریداری شده توسط عربستان آمریکایی هستند. مقصد حدود ۱۳ درصد از کل صادرات تسلیحاتی آمریکا در سال ۲۰۱۶ عربستان بود.
شرکتهای بریتانیایی و اسپانیایی دومین و سومین تامین کننده تجهیزات نظامی عربستان هستند.
عربستان اکنون صاحب جنگنده های چندمنظوره «یوروفایتر تایفون» و اف-۱۵ (F-15) است. ارتش این کشور همچنین دارای مدل های پیشرفته تانکها، خودروهای زرهی و بالگردهای آپاچی است.
تقریبا تمامی ناوهای نیروی دریایی عربستان نیز ساخت آمریکا یا کشورهای اروپایی است.
جنگ یمن
کمبودهای ارتش عربستان را می توان در جنگ این کشور در یمن که بیش از دو سال ادامه یافته است، مشاهده کرد.
با وجود دخالت نظامی ائتلاف تحت رهبری عربستان در یمن علیه شورشیان حوثی، این نیروها همچنان کنترل صنعا، پایتخت یمن را در دست دارند. این در حالی است که شورشیان حوثی به تدریج موفق شدند توانایی های خود را افزایش دهند.
شورشیان حوثی در ماههای اخیر موفق به انجام چندین حمله به داخل خاک عربستان شده اند. علاوه بر این کشتی های نیروی دریایی عربستان و امارات متحده عربی نیز مورد حمله شورشیان حوثی قرار گرفته اند.
به تمامی این پیشرفتهای نظامی شورشیان حوثی باید پرتاب موشک بالستیک به داخل خاک عربستان و به سوی ریاض، پایتخت این کشور را اضافه کرد.
روزنامه نیویورک تایمز اخیرا گزارش کرده بود که موشک بالستیکی که روز چهارم نوامبر به سوی فرودگاه ریاض شلیک شد، توسط ارتش عربستان سرنگون نشده بود. امری که به معنای ناکارآمدی سامانه دفاع موشکی عربستان است که توسط آمریکا به این کشور تحویل داده شده است.
بیشتر بخوانید:
سازمان ملل: مدرک قطعی دربارۀ منشاء موشکهای شلیک شده به عربستان وجود ندارد
ابهامات دربارۀ ادعای آمریکا در قبال موشکهای حوثیها
چالشهای جنگ یمن برای عربستان
یکی از مهمترین چالشها برای عربستان در جنگ یمن مواجهه با شورشیان حوثی است که نیرویی مجهز، آموزش دیده و برخوردار از حمایت مالی محسوب می شوند.
عربستان نیروی زمینی قابل توجهی به یمن گسیل نکرده است. در نتیجه شورشیان حوثی هیچ گاه مجبور به نبرد واقعی با نیروهای ائتلاف تحت رهبری عربستان نشدند.
پیش بینی می شود عربستان برای دستیابی به اهداف خود در یمن نیاز به حضور ۱۰ تا ۲۰ هزار نظامی در خاک یمن خواهد داشت.
با این حال عدم تجربه لازم و کمبود امکانات به عربستان اجازه دخالت نظامی گسترده در یمن را نداده است. علاوه بر این ارتش عربستان آموزش لازم برای هدایت یک عملیات نظامی تمام عیار را ندیده است. از همین رو ریاض بیمناک است که حضور نیروی زمینی در یمن بیش از آنکه مشکل گشا باشد در نهایت بر معضلات عربستان در یمن بیافزاید.
چشم انداز فعالیت نظامی عربستان در منطقه
به نظر می رسد عربستان بدون تمرکز بر آموزش نیروها و تغییر ساختار نظامی خود برای حضور موثر در منطقه و مناقشات آن با مشکل روبرو خواهد شد.
یکی از دلایل گسترش نفوذ ایران در منطقه آموزش شبه نظامیان محلی متحد تهران در کشورهای مختلف بوده است. امری که عربستان تاکنون از اجرای آن ناتوان بوده است.
دلیل اصلی نفوذ موثر ایران در لبنان را می توان در موفقیت حزب الله لبنان جستجو کرد که به عنوان یک نیروی نظامی اکنون از ارتش لبنان قدرتمندتر محسوب می شود.
ایران از گروه حماس و شبه نظامیان بسیج مردمی عراق (حشد الشعبی) نیز در عراق حمایت می کند. در مقابل عربستان گزینه ای برای رویارویی با این شبه نظامیان در جنگ های نیابتی بین ریاض و تهران ندارد.
بیشتر بخوانید: