بیش از ۱۲۰۰ حساب بانکی متعلق به اشخاص بازداشت شده در عربستان و شرکت های متعلق آنها در ادامه مبارزه با «فساد مالی» در این کشور مسدود شده است.
گروهی از بانکها و وکلای سعودی با تائید این خبر از افزایش شمار حساب های بانکی مسدود شده خبر می دهند.
شماری از شاهزادگان و تجار سرشناس عربستان شنبه شب به اتهام «فساد مالی» بازداشت شدند. این بازداشت ها تنها چند ساعت پس از صدور فرمان تشکیل کمیته مبارزه با فساد مالی به ریاست محمد بن سلمان صورت گرفت. متعب بن عبدالله، فرزند پادشاه سابق عربستان و رئیس گارد ملی این کشور اولین فردی بود که شامگاه شنبه از سمت خود برکنار شد.
متعب بن عبدالله از زمان سلطنت پدرش هدایت گارد ملی این کشور را برعهده داشت. سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه جدید عربستان پس از به قدرت رسیدن در سال ۲۰۱۵ میلادی تلاش کرد که کنترل ارتش، نیروهای امنیتی و گارد ملی را در اختیار بگیرد. برکناری شنبه شب متعب بن عبدالله را در همین راستا می توان ارزیابی کرد.
چالش اصلی پیش روی محمد بن سلمان، ولیعهد جوان عربستان احتمال مقاومت دیگر شاهزادگان در مقابل او با تکیه بر نیروهای نظامی از جمله گارد ملی بود. با برکناری متعب بن عبدالله به نظر می رسد آخرین مانع امنیتی پیش روی محمد بن سلمان برای به قدرت رسیدن وی برداشته شده باشد.
بیشتر بخوانید: عربستان حساب بانکی شاهزادگان بازداشتی را مسدود میکند
برکناری متعب بن عبدالله را در عین حال می توان ادامه مسیری ارزیابی کرد که در ماه ژوئیه (تیر ماه) سال جاری با برکناری محمد بن نایف از ولایت عهدی آغاز شده بود. محمد بن نایف پس از برکناری به حصر خانگی منتقل شد.
برخورد کنونی با شاهزادگان سعودی به طور خاص گروهی از شخصیت های بانفوذ نسل دوم خاندان سلطنتی عربستان را هدف گرفته است. نفوذ این شاهزادگان تنها دارای جنبه سیاسی و امنیتی نبود. با گروهی از آنها که دارای نفوذ اقتصادی و مالی چشمگیری بودند نیز برخورد شده است.
در مجموع ۱۱ شاهزاده و چند وزیر بازداشت شده اند. هر چند نام اکثر شاهزادگان بازداشت شده به طور رسمی اعلام نشده اما ولید بن طلال، شاهزاده میلیاردر از جمله بازداشت شدگان بوده است.
به نظر می رسد قدرت مالی و اقتصادی ولید بن طلال در تضاد مستقیم با طرحهای اقتصادی محمد بن سلمان و چشم انداز اقتصادی تعیین شده توسط او برای سال ۲۰۳۰ میلادی بود.
همزمانی این تحولات در داخل خاندان سلطنتی عربستان با پرتاب موشک بالستیک از یمن به سوی ریاض نیز می تواند در عرصه سیاست داخلی عربستان معنای خاص خود را داشته باشد. دخالت نظامی عربستان در یمن تحت نظارت و هدایت محمد بن سلمان که علاوه بر ولایت عهدی سمت وزارت دفاع را نیز در اختیار دارد، انجام شده است.
بیشتر بخوانید: محمد بن سلمان ایران را به تجاوز نظامی مستقیم به عربستان متهم کرد
عربستان در حالی بمباران یمن را در ماه آوریل (فروردین) سال ۲۰۱۵ آغاز کرد که دلیل آغاز این عملیات تامین امنیت در مرزهای جنوبی عربستان عنوان شده بود. نزدیک به سه سال پس از آغاز عملیات نظامی عربستان اکنون موشک هایی که از یمن پرتاب می شوند می توانند ریاض، پایتخت عربستان را هدف بگیرند.
آنچه مسلم جلوه می کند عدم وجود دستگاه قضایی مستقل در عربستان برای رسیدگی به اتهام «فساد مالی» شاهزادگان بازداشت شده، غیاب مخالفان در عرصه فعالیت سیاسی و افزایش قدرت محمد بن سلمان در خاندان سلطنتی است.
با این حال قدرت در عربستان تاکنون همواره در دست چند تَن از شاهزادگان بانفوذ بوده و تمرکز قدرت در دست محمد بن سلمان شکل جدیدی از حکمرانی در این کشور است که می تواند در میان مدت و در دراز مدت چالشهای خاص خود را در پیش داشته باشد.
بیشتر بخوانید: دستگیری شاهزادگان سعودی، مبارزه با فساد یا تحکیم قدرت ولیعهد؟