دانشمندان با استفاده از تکنولوژ ی های جدید تصویربرداری موفق به کشف فضای بزرگ و خالی به طول ۳۰ متر در هرم جیزه شدند که احتمالا اتاق آرامگاه فرعون خئوپس را به ملکه نفرتی تی متصل می کند.
معبد بزرگ جیزه یا خئوپس در حدود ۲۵۰۰ سال پیش از میلاد ساخته شده است.
محققان فرانسوی و ژاپنی در سال ۲۰۱۵ میلادی یک پروژه مشترک را برای دانستن چگونگی ساخت هرم بزرگ جیزه شروع کردند. آنها برای اسکن درون هرم، آشکارسازهایی را در اتاق معروف به آرامگاه ملکه (نفرتی تی) قرار دادند.
محققان در این پروژه از سه تکنولوژی اسکن سه بعدی با استفاده از لیزر، آشکارسازهای پرتوهای کیهانی و تصویربرداری با استفاده از دمانگاری اشعه مادون قرمز و البته ماهها کار بر روی این پروژه، موفق به کشف این فضای خالی درون هرم شدند.
برخی از دانشمندان تصور می کنند که شاید کارکرد فضای خالی برای عبور کارگران بین آرامگاه فرعون وآرامگاه نفرتی تی در هرم بوده است، فضایی که به آنان امکان می داده است تا بلوک های سنگی بزرگ را برای ساخت آرامگاههای درون هرم جا به جا کنند. به نظر برخی دیگر، شاید این فضای کشف شده یک تونل و یا مجموعهای از چند اتاق باشد.
کشف این فضای خالی پس از آن میسر شد که فیزیکدانان با استفاده از آشکارسازهای پرتوهای کیهانی توانستند از درون هرم بزرگ تصویرسازی کنند. کارکرد پرتوهای کیهانی همچون اشعه ایکس است اما قادرند با قدرت بیشتر از جسمهای سنگی عبور کنند و تصویرسازی از فضاهای نهانی و محبوس شده در پشت سازه های سنگی را ممکن سازند. نام پروژه این کشف بزرگ “اسکن ازهرمها” است. در این تحقیق باستان شناسان، فیزیکدانان و تاریخدانان با هم همکاری می کنند تا از رازهای ساخت هرم بزرگ پرده بردارند. آنها سال گذشته موفق به کشف یک فضای خالی کوچکتر در نزدیکی یکی از ورودی های هرم شدند.
امروزه درپروژه های باستان شناسی برای کشف فضاهای معماری غیرقابل دسترس و کاوش نشده، و همچنین برای مطالعه برخی از اشیاء از تکنولوژی اسکن سه بعدی با لیزر و آشکارسازهای پرتوهای کیهانی استفاده می شود.