گروهی شانزده نفره متشکل از متخصصان بینالمللی روز جمعه اعلام کردند که مرگ پابلو نرودا بر اثر سرطان نبوده است. این تحقیق به درخواست دادگستری شیلی برای پیبردن به راز مرگ این شاعر صورت گرفته است.
پابلو نرودا نویسنده شیلیایی و برنده جایزه نوبل ادبیات کمی پس از کودتای پینوشه در سال ۱۹۷۳ به طور ناگهانی فوت کرد. دلیل مرگ در گواهی مرگ سرطان تشخیص داده شد. با اینحال دکتر اورلیو اونا، نماینده گروه تحقیق و تفحص در یک کنفرانس مطبوعاتی گفت : «آنچه که آشکار است، آنچه که ۱۰۰ درصد درباره آن یقین داریم این است که گواهی فوت با واقعیت همخوانی ندارد.»
در این تحقیق، محققانی از کشورهای کانادا، آمریکا، دانمارک، اسپانیا و شیلی شرکت داشتند. آنها توانستند در بررسیهای علمی بهوجود باکتری تازهای پیببرند. این باکتری از نوع سرطانی نیست و اکنون در آزمایشگاههای کانادا و دانمارک مورد بررسی است.
پابلو نرودا در سال ۱۹۷۳ در یک کلینیک در شهر سانتیاگو فوت کرد. خانواده وی همواره احتمال مسمومیت او را مطرح می کنند. در نهایت دادگاه برای بررسی دلایل مرگ این نویسنده، در سال ۲۰۱۳ اجازه نبش قبر وی را صادر کرد. بقایای جسد وی در سال ۲۰۱۶ دوباره دفن شد.
در سال ۲۰۱۴ محققان اسپانیایی از حضور انبوه باکتری استافیلوکوکوس اورئوس در مابقی جسد پابلو نرودا خبر دادند. این گروه احتمال تزریق ماده سمی به بدن شاعر را مطرح کردند.
در سال ۲۰۱۱ نیز مانوئل آرایا، راننده شخصی پابلو نرودا گفته بود که او پس از یک «تزریق مرموز» پیش از حرکت به سوی مکزیک برای پناهنده شدن فوت کرده است.
برخی از شاهدان گفتهاند حال عمومی پابلو نرودا پیش از مرگ خوب بوده است.