انتخابات سال ۲۰۱۷ پارلمان آلمان روز ۲۴ سپتامبر برگزار میشود. یکی از مهمترین مسائل مطرح در کارزار انتخاباتی نامزدها و بویژه در مناظرههای انتخاباتی، سیاست مهاجر پذیری آلمان و برنامه هر یک از احزاب در این زمینه است.
آنگلا مرکل از حزب دموکرات مسیحی برای چهارمین بار نامزد صدراعظمی است و مارتین شولتز نامزد سوسیال دموکراتها رقیب اصلی او است. بحث ضرورت قانون مهاجرت برای اتحادیه اروپا و مسئولیت پذیری هر کشور عضو اتحادیه برای قبول سهمیه ای از مهاجران مهمترین طرح مورد مناقشه است.
در حالی که دو حزب متحد دموکرات مسیحی و سوسیال مسیحی مخالف طرح قانون مهاجرت هستند و پیشنهادشان این است که آلمان به طور مستمر شماری محدود از پناهجویان را بپذیرد، حزب سوسیال دموکرات طرفدار تصویب قانون مهاجرت برای کل اتحادیه اروپاست.
بنا به آمار ارائه شده بودجه اتحادیه اروپا برای مهاجرت، رقم کلان ۹۰۷ میلیاردی است که بخش اعظم آن توسط آلمان تامین می شود.
استدلال سوسیال دمکراتها این است که جلوی مهاجرت به اروپا را نمی توان گرفت، اما اتحادیه اروپا باید مانند آمریکا، کانادا، استرالیا و دیگر مناطق مهاجرپذیر بزرگ جهان، قانون مهاجرت داشته باشد و بر اساس سهمیه بندی هر کشور عضو اتحادیه بگوید آمادگی پذیرش چه تعداد مهاجر را دارد و به همان نسبت از بودجه اتحادیه دریافت کند.
این در حالی است که تا کنون بی نظمی بسیاری بر مهاجرپذیری اتحادیه اروپا حاکم بوده و تعدادی از اعضای اتحادیه هیچ سهمیهای از مهاجران را نپذیرفته اما بودجههای کلان دریافت کرده اند.
دو حزب دموکرات مسیحی و سوسیال مسیحی در عین حال خواستار تصویب قانونی هستند که بر پایه آن نیروهای متخصص دارای قرارداد کار در آلمان مجاز باشند بدون مانع به این کشور سفر کنند و از حق اقامت برخوردار باشند.
اما قانون مهاجرت مطلوب سوسیال دموکراتها قانونی نظیر قانون مهاجرت کانادا برای کل اتحادیه اروپا و بر اساس جدول امتیازات است. معیار مهاجرپذیری در این طرح، تخصص حرفه ای، میزان تسلط بر زبان های مختلف و میزان سن است. حزب سبزهای آلمان نیز طرفدار چنین قانونی هستند. از سوی دیگر حزب چپ های آلمان از سیاست باز برای پذیرش مهاجران و تسهیل حق گرفتن تابعیت برای آنها دفاع می کند.
ارزیابی ناظران کارزارهای انتخاباتی آلمان این است که سیاست سوسیال دموکرات ها در مورد مهاجرت، نظم بیشتری به روند پذیرش مهاجران در اتحادیه اروپا خواهد داد، اما این مهمترین عامل برای کسب پیروزی انتخاباتی نیست.