محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران روز دوشنبه در یک سخنرانی در نشست اندیشکده شورای روابط خارجی آمریکا و نیز در گفتگو با نشریه “نشنال اینترست” به برخی پرسش ها در مورد سیاست ایران در منطقه و نیز مسائل مربوط به اجرای برجام و رویکرد دولت ترامپ در قبال ایران پاسخ داد.
وزیر خارجه ایران درباره جنگ یمن و آینده روابط با عربستان سعودی به طرحی اشاره کرد که در آغاز درگیری ها حسن روحانی رئیس جمهور ایران برای بحث با رئیس جمهور ترکیه مطرح کرده بود و در آن پیشنهاد آتش بس وجود داشته است. او گفت که این طرح همچنان می تواند بنیان همکاری بین ایران و عربستان سعودی باشد.
آقای ظریف اضافه کرد: «لزومی ندارد که ما با یکدیگر در جنگ باشیم. نیازی نیست که تلاش کنیم تا یکدیگر را از عرصه سیاسی منطقه حذف کنیم چرا که چنین چیزی برای هیچ یک از دو طرف ممکن نخواهد بود.»
به گزارش ایرنا، وزیر خارجه ایران در پاسخ به پرسشی در مورد سخنان چندی قبل یکی از مسئولان سیاست خارجی عربستان که گفته بود «درگیری را به داخل ایران می کشانیم»، عربستان را به حمایت از تروریست هایی که در حمله اخیر به پارلمان و آرامگاه بنیانگذار جمهوری اسلامی دست داشتند متهم کرد و گفت: «آنها از سازمانهای تروریستی فعال در پاکستان حمایت می کنند و سرانجام توانستند برخی از آنها را به پارلمان ما برسانند.»
این اولین بار است که یک مقام سیاسی بلندپایه ایران هویت شرکت کنندگان در آن حمله را گروه های تروریستی فعال در پاکستان و مورد حمایت عربستان معرفی می کند.
وزیر خارجه ایران طرح مساله تغییر حکومت در ایران را اظهاراتی مداخله جویانه خواند و گفت: «طرح این موضوع نشان میدهد که آمریکا از گذشته درس نگرفته است. شما نتایج پیاده سازی این سیاست در سال ۱۹۵۳ را دیدید. آمریکا از زمان انقلاب اسلامی ایران به دنبال تغییر حکومت بوده است. در دولت اوباما به طور رسمی گفته شد که چنین سیاستی کنار گذاشته شده؛ اما باور نداریم که در حقیقت چنین بوده باشد.»
آقای ظریف همچنین در ارتباط با خطراتی که برجام را تهدید می کند در مصاحبه با نشریه “نشنال اینترست” گفت: «چنانچه نقض عمدهای در اجرای مفاد توافق رخ دهد، آنچه که در برجام از آن به عنوان عدم اجرای عمده تعهدات یاد شده است، ایران گزینههای دیگری از جمله خروج از توافق هسته ای را در اختیار دارد.»
وی در مورد انتظاری که در ابتدا از این توافق می رفت اضافه کرد: «همانطور که در گذشته گفته بودیم، قرار بود که برجام یک زیربنا باشد، نه سقف همکاریها. اما برای اینکه این توافق، زیربنای مستحکمی باشد، باید اطمینان حاصل کنیم که تعهدات همه طرفها به طور صحیح و کامل اجرایی شده است. این چنین شرایطی در صورت تحقق میتواند زمینه ساز پیشرفت باشد.»
وزیر خارجه ایران در نشست اندیشکده شورای روابط خارجی به پرسش ها در مورد برنامه موشکی ایران نیز پاسخ داد و از جمله گفت: «همانطور که در برجام آمده، موضوع درباره موشکهایی است که برای حمل کلاهکهای هستهای طراحی شده باشند. از آن جایی که ما هیچ کلاهک هستهای نداریم، چنین موشکهایی هم طراحی نمیکنیم.»
او اضافه کرد که موشک های ایران دفاعی است و ما به این موشک ها نیاز داریم تا اگر صدام حسین دیگری پیدا شد ضربه نخوریم.