نشست سران «گروه بیست» در روزهای ۷-۸ ژوییه (۱۶ و ۱۷ تیرماه) در هامبورگ برگزار می شود. در این نشست سالانه رهبران ۲۰ قدرت اقتصادی جهان درباره رشد اقتصادی جهانی، تجارت بین المللی و تنظیم بازارهای مالی گفتگو و تبادل نظر می کنند.
جلسات سالانه این گروه از سال ۲۰۰۸ برگزار می شود.
آیا ۲۰ کشور عضو «گروه بیست» هستند؟
- ۱.«گروه بیست» متشکل از از ۱۹ کشور و اتحادیه اروپا است که کمیسیون اروپا و ریاست دوره ای شورای اروپا و بانک مرکزی اروپا نماینده آن است. ۱۹ کشور عبارتند از: آرژانتین، استرالیا، برزیل، کانادا، چین، فرانسه، آلمان، هند، اندونزی، ایتالیا، ژاپن، مکزیک، روسیه، عربستان سعودی، آفریقای جنوبی، کره جنوبی، ترکیه، بریتانیا و ایالات متحده آمریکا.
آیا این کشورها ثروتمندترین کشورهای جهانند؟
- ۲. نوزده کشور عضو گروه بیست، مجموع ۸۵ درصد از اقتصاد جهان را در اختیار دارند اما نماینده ۱۹ اقتصاد برتر جهان در سال نیستند. این اجلاس در واقع متشکل از ۸ کشور صنعتی (۸ اقتصاد بزرگ جهان) و ۱۱ اقتصاد نوظهور و در حال توسعه است.
همچنین کشوری که ریاست اجلاس را عهده دار است، می تواند موسسات بین المللی را به نشست دعوت کند. برای مثال، اسپانیا بدون عضویت، و بعنوان مهمان دائمی در این نشست حضور دارد. آلمان بعنوان رییس اجلاس امسال کشورهای نروژ، هلند و سنگاپور به عنوان کشورهای شریک در گروه ۲۰ به این نشست دعوت کرده است
پس چه کسی تصمیم می گیرد چه کسی عضو گروه هست و چه کسی نیست؟
- ۳.«گروه بیست» ۲۰ عضو دارد. عدد ۲۰ برای دادن وجهه و قدرت به گروه کفایت می کند. اما آنقدر هم بزرگ نیست که تصمیم گیری را غیرممکن کند. همیشه کشوری پیدا خواهد شد که شاکی شود. باراک اوباما یک بار گفت: «هر کشوری خواهد گروه تا جایی که امکان دارد، کوچک باشد اما خود آن کشور را شامل شود. بنابراین اگر آن کشور بیست و یکمین کشور بزرگ دنیا باشد می خواهد که این نشست، گروه بیست و یک شود و فکر می کند که کنار گذاشته شدن آن ناعادلانه است.»
آیا تصمیمات اجلاس الزام قانونی دارد؟
- ۴.گروه بیست یک نهاد غیر رسمی است و نشست آن هم تنها برای بحث و گفتگوست. تصمیمات گرو در پایان در بیانیه ای منتشر می شود. اما بیانیه ها جنبه الزام آور حقوقی ندارند. اما در این نشست می توان برای قراردادهای قانونی که جای دیگر به امضا رسیده است، شالوده اجرایی به وجود آورد و اجرای قرارداد را سرعت بخشید.
چرا «گروه بیست» یک مقر دائمی ندارد؟
- ۵. گروه بیست یک نهاد رسمی نیست، و با سازمانهای رسمی بین المللی متفاوت است. این گروه برای بحث و گفتگو درباره یاست های مالی و اقتصادی و مسائل مهم جهانی تشکیل شده است. بنابراین مقر خاص یا دبیرخانه دائمی ندارد.
پس چه کسی کارها را انجام می دهد؟
- ۶. هر سال کشوری که ریاست اجلاس را (در آن سال) بر عهده دارد، دبیرخانه ای به راه می اندازد که مسئول سازمان دادن به نشست ها و برنامه ریزی مباحثی است که مطرح خواهد شد.
شرپاهای اجلاس گروه بیست چه کسانی هستند؟
- ۷. قبل از هر اجلاس، کارگزاران عالی رتبه گرد هم می آیند و جزئیات نکته هایی را که باید بحث شود و بهترین راه رسیدن به توافق را مشخص می کنند. به آنها «شرپا» می گویند. منظور از «شرپا» در کوهنوردی، کسانی است که در ازای دریافت مبلغی، در حمل بار کوهنورد به او کمک می کنند. کارگزارن برگزاری نشست هم چون مانند شرپاها در دامنه پر سنگلاخ کوهی که رهبران باید به قله اش صعود کنند بهترین راه را پیدا می کنند.
آیا هر سال، با تغییر ریاست اجلاس مباحث هم تغییر می کند؟
- ۸. برای انسجام بیشتر، رؤسای اجلاس های پیشین و آینده با رئیس کنونی اجلاس همکاری می کنند و به آنها ترویکا می گویند.
رودررو
- ۹. یکی از مسائل مهم اجلاس گروه بیست در هامبورگ دیدار روسای جمهور ایالات متحده آمریکا و روسیه است. در نشست امسال برای اولین بار پوتین و ترامپ با یکدیگر ملاقات می کنند.
Putin & Trump expected to establish dialogue vital for whole world at G20 meeting – Kremlin https://t.co/LDNe8E5vfGpic.twitter.com/xaw3wYZqRc
— RT (@RT_com) July 5, 2017
هامبورگ با حرکتهای اعتراضی به استقبال از سران گروه بیست می رود
- ۱۰. در آستانه اجلاس امسال، دهها هزار نفر علیه گروه بیست در هامبورگ تظاهرات کردند. منتقدان گروه بیست قصد دارند به حرکتهای اعتراضی خود ادامه دهند. انتظار می رود طی دو روز برگزاری نشست، هامبورگ شاهد تظاهرات بیشتری باشد.