در حالیکه افغانستان از نظر سیاسی و نظامی تحت الشعاع جنگ در سوریه و عراق قرار گرفته است، کارشناسان سیاسی با نگرانی نسبت به تکرار وضعیت غم انگیز اوایل سال ۲۰۰۰ در این کشور هشدار داده…
در حالیکه افغانستان از نظر سیاسی و نظامی تحت الشعاع جنگ در سوریه و عراق قرار گرفته است، کارشناسان سیاسی با نگرانی نسبت به تکرار وضعیت غم انگیز اوایل سال ۲۰۰۰ در این کشور هشدار داده اند.
اولین نشانه های حیات گروه موسوم به دولت اسلامی سال ۲۰۱۵ در افغانستان آشکار شد. سه سال پس از تولد افراطی ترین جنبش جهادی اسلامگرای دنیا در عراق و سوریه، بخشی از فراریان طالبان با اعلام وفاداری به ابوبکر البغدادی، با خلیفه و یا رهبر داعش «بیعت» کردند. آنها خود را پیکارجویان منطقه خراسان گروه دولت اسلامی معرفی کردند و جهاد خود را با کشتار شهروندان و ماموران دولت افغانستان و حتی «برادران» پیشین خود در طالبان ادامه دادند. قتل عام کارکنان صلیب سرخ در هشتم فوریه آخرین عملیات مرگبار آنها در افغانستان است.
چرا افغانستان؟
عزیز حکیمی، روزنامه نگار و نویسنده افغان در گفتگو با یورونیوز: «طالبان و داعش هرچند شباهت های بسیار زیادی با یکدیگر دارند اما در عین حال دو نیروی کاملا متفاوت هستند. داعش می تواند خطرناک تر از طالبان باشد چراکه طالبان یک گروه محلی محدود به افغانستان است اما داعش به خلافت بزرگ اسلامی فکر می کند.»
تولد «داعش» در افغانستان
بعد از انتشار خبر مرگ ملا محمد عمر، رهبر طالبان، این جنبش تضعیف و دچار انشعابهای متعدد شد و گرایشهای سیاسی آن رویکردی تقریبا متفاوت نسبت به حکومت افغانستان دارند. در حالی که بخشی از رهبری طالبان به طور کامل به مذاکرات صلح با دولت «متخاصم» مخالف نیست با این حال اکثر گرایشها هر نوع گفتگو با مقامات مورد حمایت غرب را رد می کنند. از طرفی دیگر، جهاد فرسایشی و بدون پیروزی چشمگیر طالبان تحت الشعاع پیروزیهای برق آسای جهاد مسلحانه سلفی های جدید در قالب گروه دولت اسلامی قرار گرفت. داعش در فاصله کوتاهی بخش گسترده ای از خاک عراق و سوریه را تصرف کرد و کمی بعد رهبر آن با منصوب کردن خود در مقام خلیفه مسلمانان گفت هدف گروه دولت اسلامی استقرار خلافت در مرزهای بزرگ عصر طلایی اسلام است. نکته قابل توجه این است که ژانویه ۲۰۱۵، ملا عبدلرئوف، عضو پیشین طالبان و زندانی سابق گوانتانامو اعلام کرده بود داعش سرگرم آموزش نیرو در استان ننگرهار واقع در شرق افغانستان است. به گفته نجیب الله مانی، رئیس شعبه ضد تروریستی وزارت داخله افغانستان، گروه دولت اسلامی در حال حاضر دست کم در یازده استان کشور فعال است.
کشتار غیرنظامیان
در حالی که طالبان نیروهای نظامی افغان و بین المللی، و همچنین مقامات دولتی را هدف قرار داده است داعش به غیرنظامیان بویژه اقلیت هزاره (عمدتا شیعه) حمله می کند. چندین حمله داعش به مراسم سیاسی و مذهبی قوم هزاره در کابل، تابستان گذشته صدها کشته و زخمی بجا گذاشت. طالبان این حملات خونین را محکوم کرد.
نقش و مصالح دوگانه روسیه و ایران
نگرانی ایران و روسیه از تهدیدهای گروه دولت اسلامی رو به افزایش است. ایران و قفقاز بخشی از منطقه مورد نظر داعش برای استقرار خلافت اسلامی قرار دارند. به نظر بعضی کارشناسان با توجه به اینکه ارتش افغانستان و نیروهای بین المللی افغانستان قادر به کنترل پیکارجویان داعش نیستند، جمهوری اسلامی ایران در حال حاضر برای مقابله با داعش به معامله با طالبان، دشمن پیشین خود گرایش پیدا کرده است. به گفته این تحلیلگران این نکته در مورد روسیه نیز صادق است در حالی که الکساندر مانتیتسکی (Alexander Mantytskiy)، سفیر روسیه در کابل پشتیبانی مستقیم از طالبان را انکار کرد، با این حال در دیدار سال گذشته با سناتورهای افغانستان تاکید کرد که با توجه به اینکه طالبان در حال مبارزه با گروه دولت اسلامی است، انگیزه برقراری ارتباط با طالبان اطمینان از تامین «امنیت در آسیای مرکزی است.»