در نهم دی ماه سال ۱۳۸۸، تظاهراتی با فراخوان شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی به ریاست احمد جنتی در واکنش به اعتراضات به نتایج انتخابات ریاست جمهوری در تاسوعا و عاشورای ۱۳۸۸ انجام شد که حضور هواداران رهبر ایران و کارکنان نهادهای دولتی در آن چشمگیر بود. از آن پس در رسانههای طرفدار حکومت در ایران از این روز با نام «حماسه ۹ دی» یاد میشود و سالگرد آن نیز توسط حکومت گرامی داشته میشود. همچنین در تقویم رسمی ایران نیز روز ۹ دی، روز «بصیرت و میثاق امت با ولایت» نامگذاری شده است.
به نظر برخی تحلیل گران، تظاهرات “۹ دی” که بنا به گزارش ها چند صد هزار نفر در آن شرکت کردند، نوعی قدرت نمایی طرفداران رهبر جمهوری اسلامی در برابر تظاهرات ۲۵ خرداد ۱۳۸۸ بود که به دعوت میرحسین موسوی و در اعتراض به تقلب در انتخابات ریاست جمهوری صورت گرفت و رسانه های ایران به نقل از محمد باقر قالیباف شهردار وقت تهران نوشتند که ۳ میلیون نفر در آن تظاهرات شرکت کرده بودند. این تظاهرات و رویدادهای اعتراضی پس از آن جنبش سبز نام گرفت.
مخالفان و منتقدان حکومت اما میگویند که تظاهرات “۹ دی” کاملا «فرمایشی و حکومتی» و به مدد سازماندهی و بسیج قبلی و گسترده کارکنان نهادهای حکومتی برگزار شده است. در سال ۱۳۹۱ ابوالفضل قدیانی که در آن زمان در زندان بسر میبرد پیشنهاد داده بود «همانند فرهنگ مقاومت نهضت فلسطین که سالروز تاسیس اسراییل را “روز نکبت” نام نهاده، نهم دی ماه را که نمایش دهنده حقارت و واماندگی استبداد در برابر خواست آزادی خواهانه ملت ایران است، روز “نکبت استبداد دینی نامگذاری شود.» (به نقل از سایت کلمه)
رئیسی: #فتنه امروز اعتماد به آمریکاست pic.twitter.com/AyiiOxH1NR
— afsaran.ir (@AfsaranIr) December 29, 2016
روز پنجشنبه ۹ دیماه امسال نیز مراسمی در بزرگداشت تظاهرات “نهم دی” در «مصلای امام خمینی» تهران و برخی از شهرهای ایران برگزار شد. در تهران، ابراهیم رئیسی، تولیت آستان قدس رضوی سخنرانی کرد و با حمله به اعتراضات سال ۸۸ و رهبران جنبش اعتراضی کنایههایی هم به دولت روحانی زد و گفت: «فتنه امروز آن است که عده ای، اعتماد سازی به آمریکا این شیطان بزرگ را رواج می دهند.» دیگر مقامات و نزدیکان رهبر ایران نیز در اظهارنظرهای جداگانهای، اعتراضات سال ۸۸ را محکوم و به میرحسین موسوی، مهدی کروبی و همینطور برخی چهرههای سیاسی از جمله اکبر هاشمی رفسنجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام حمله کردند.
اژهای: هاشمی اولین کسی بود که تقلب را مطرح کرد
غلامحسین محسنی اژهای، سخنگوی قوه قضائیه ایران روز پنجشنبه نهم دی ماه در اظهارنظری در خصوص ماجراهای ۸۸ گفت که اکبر هاشمی رفسنجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام «پیش از انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸، اولین کسی در داخل کشور بود که اعلام کرد باید مراقب بود تقلب نشود.»
غلامحسین محسنی اژهای، سخنگوی قوه قضائیه ایران
به گزارش خبرگزاری میزان آقای محسنی اژهای افزود: «هاشمی رفسنجانی بر چه اساس و قرینهای این موضوع را مطرح کرد؟» وی همچنین گفت: «در سال ۸۸ برخی ستادهای انتخاباتی قبل از انتخابات به کانونهایی برای آموزشِ استفاده از سلاح سرد و شورش خیابانی تبدیل شده بود.»
جواد لاریجانی: اگر فتنه در آمریکا رخ میداد، صد در صد دولت آمریکا سقوط میکرد
محمد جواد لاریجانی، دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه روز پنجشنبه نهم دی ماه در اظهاراتی در خصوص ماجراهای ۸۸ گفت: «اگر فتنه ۸۸ در کشوری مانند آمریکا رخ می داد صددرصد دولت آمریکا سقوط می کرد، اما دو عامل، یکی رهبری بسیار شجاع، داهیانه و دلسوز و دوم مردمی که تشنه بصیرت بودند، فتنه را در کشور ناکام گذاشت.»
محمد جواد لاریجانی، دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه
به گزارش تسنیم وی افزود: «خروج بر علیه امام عادل و ولی مشروع از اعظم ذنبها و گناهان و معادل «بغی» است.» لاریجانی با اشاره به محاکمه میرحسین موسوی و مهدی کروبی گفت: «محاکمه اینها مشکلی ندارد منتهی نظام بر اساس بهترین منافع برای کشور و ملت تصمیمگیری میکند که در آن هم قانون دخیل است و هم مصلحت اندیشی. هیچکس در نظام از محاکمه آنها نگرانی ندارد و ممکن است در آینده اینکار صورت گیرد منتهی مسئولان نظام سبک و سنگین میکنند که کدام حالت منافعش برای ملت و مملکت بیشتر است.»
ضرغامی: کروبی فریب خورد
عزتالله ضرغامی، رئیس پیشین سازمان صدا و سیما هم میگوید که مهدی کروبی در جریان وقایع پس از انتخابات سال ۱۳۸۸ فریب خورد، اما میرحسین موسوی میدانست که چه اتفاقی در حال رخ دادن است.
از آقای کروبی خواستم دنباله رو موسوی نشود و توجیهات خنده دار وجود قیف های رای اضافه! در داخل صندوق ها را بهانه تقلب قرار ندهد.
— سید عزت الله ضرغامی (@Zarghami_ez) December 29, 2016
به گزارش خبرآنلاین ضرغامی گفت: «من باشناختی که از کروبی در سالیان طولانی داشتم و طی صحبتهایی که در روز اول انتخابات با وی داشتم، احساس کردم وی فریب خورده و با جریان برانداز در حال همکاری است. اما موسوی میدانست که چه اتفاقاتی در حال رخدادن است. شرایط فتنه بدون شک در خارج از کشور طراحی میشد.»
احمد جنتی: نقشههای شومی برای رهبر جمهوری اسلامی داشتند
احمد جنتی٬ رئیس مجلس خبرگان رهبری و دبیر شورای نگهبان نیز گفته است در صورتی که اعتراضات سال ۸۸ به ثمر میرسید: «همه عناصر حزباللهی و انقلابی را یکجا نابود میکردند، علما را به کلی منزوی و فرهنگ غربی را جایگزین فرهنگ دینی حاکم بر کشور میکردند.»
آیتالله جنتی د بیانیهای بمناسبت ۹ دی:
— خبرگزاری تسنیم (@Tasnimnews_Fa) December 28, 2016
عوامل #فتنه،نه تنها مستحق رفع #حصر نیستند که اعمالشان مستوجب محاکمه جدی استhttps://t.co/jb5363CJCvpic.twitter.com/azP0GMyhJ2
به گزارش خبرگزاری فارس جنتی افزود: «با تحقق اهداف فتنه، همه عناصر حزباللهی و انقلابی را که در همه عرصه ها حضور دارند و از اسلام انقلاب و ولایت فقیه دفاع می کنند یا اعدام و یا زندانی میکردند… اگر این فتنه به ثمر رسیده بود نظام اسلامی برچیده میشد و همه عناصری که در این نظام نقش داشتند و موثر بودند سرکوب میشدند امام به فراموشی سپرده میشد.» وی همچنین گفته است «معترضان سال ۸۸ «مسلما برای علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی نقشههای شومی داشتند.»
سازمان بسیج ایران نیز روز پنجشنبه با صدور بیانیهای حوادث سال ۸۸ را محکوم و اعلام کرد: «ملت بسیجی ایران خواهان اشد مجازات برای قاتلان و جنایتگران فتنهگر ۸۸ هستند.» این سازمان میرحسین موسوی و مهدی کروبی را «شیطان بزرگ و صهیونیسم بین الملل» معرفی کرده و از «فریب خوردگان کوته بین و اذناب جیره خوار داخلی آنان تبری جسته» است.
یکی از پوسترهایی که حکومت ایران برای نهم دی طراحی کرده است
به نظر می رسد تشدید حملات لفظی برخی مسئولان و نهادهای حکومت علیه رهبران اعتراضات ۸۸ در این روزها، واکنشی است در برابر خواست گسترده رفع حصر ۶ ساله از میرحسین موسوی، زهرا رهنورد و مهدی کروبی، که یکی از وعده های انتخاباتی چهار سال قبل حسن روحانی نیز بود.
فرزند کروبی: حتی حکومت شاه سابق ایران هم برای اعدام نواب صفوی دادگاه تشکیل داد
در واکنشی دیگر حسین کروبی، فرزند مهدی کروبی با اشاره به حملات تند نزدیکان رهبر ایران به رهبران اعتراضات سال ۸۸ گفت: «حتی در حکومت شاه سابق ایران نیز برای اعدام نواب صفوی دادگاه تشکیل شد.
آقای حسین کروبی در مصاحبه با روزنامه الکترونیکی امید ایرانیان گفت: «اینکه در تریبونهای رسمی کشور، افراد حکم اعدام صادر کنند، آن هم درحالی که هنوز قوه قضائیه نه دادگاهی برگزار کرده و نه حکمی داده، دور از انصاف و حتی غیر قانونی است». حسین کروبی با تاکید بر اینکه پدرش بارها اصرار داشته که محاکمه شود، افزود: «انتظار داریم که دادگاهی تشکیل و حکمی داده شود، بعد آقایان اظهار نظر کنند».
حسین کروبی در کنار پدرش
میرحسین موسوی، زهرا رهنورد و مهدی کروبی، رهبران معترضان به نتیجه انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸، از بهمن ۸۹ بدون برگزاری دادگاه در حبس خانگی به سر میبرند. مهدی کروبی در ماههای گذشته در نامهای به حسن روحانی از وی خواست که «از حاکمیت مستبد» بخواهد که او را در «دادگاه علنی» محاکمه کند.