آفریقای جنوبی قصد دارد عضویت خود در دیوان بین المللی کیفری را لغو کند.
آفریقای جنوبی قصد دارد عضویت خود در دیوان بین المللی کیفری را لغو کند.
دولت پرتوریا به ویژه نگران حضور عمر البشیر، رئیس جمهوری سودان در نشست سران اتحادیه آفریقا در این کشور است که دیوان بین المللی کیفری او را به دلیل ارتکاب جنایات جنگی تحت پیگرد قرار داده است. بنا بر اساسنامه این نهاد قضایی جهانی موسوم به پیمان رم، کشورهای عضو، متعهد به دستگیری و تحویل متهمان تحت تعقیب دیوان هستند.
اکنون مقامات آفریقای جنوبی می گویند برخی مفاد اساسنامه رم در تعارض با قوانین این کشور و نیز اصل مصونیت دیپلماتیک رهبران کشورهای دیگر است.
Min Masutha says SA remains committed to promoting human rights #ICCpic.twitter.com/IPpvANcxcF
— SA Gov News (@SAgovnews) October 21, 2016
مایکل ماسوتا، وزیر دادگستری آفریقای جنوبی گفت: «البته موضوع پیگرد سران کشورها در آفریقای جنوبی مطرح است. کشور ما نمی خواهد خود را درگیر فعالیت براندازی رژیم در کشورهای دیگر کند. این در مورد یکی از سران کشورها پیش آمده که در کمال حسن نیت از کشور ما بازدید کرده است.»
اشاره این مقام آفریقای جنوبی به سفر سال گذشته رئیس جمهوری سودان به این کشور است که واکنش های زیادی را به دنبال داشت.
آفریقای جنوبی که خود به لطف نلسون ماندلا، یکی از پایه گذاران پیمان رم بوده، تصمیم خود برای خروج از این پیمان را سال گذشته آشکار کرده بود. این کشور پس از بوروندی، دومین کشوری است که می خواهد از دیوان بین المللی کیفری خارج شود، گرچه درخواست این دو کشور هنوز به طور رسمی تأیید نشده است.
گرچه آفریقای جنوبی می گوید به همکاری خود با «دیوان حقوق بشر آفریقا» ادامه خواهد داد، اما احتمالا خروج این کشور از دیوان بین المللی کیفری راه را برای خروج سایر کشورها و تضعیف این نهاد جهانی باز خواهد کرد.