محمد الحاج، پناهجوی سوری از یک سال پیش زندگی در آلمان را آغاز کرده است.
محمد الحاج، پناهجوی سوری از یک سال پیش زندگی در آلمان را آغاز کرده است. او اکنون پنج روز در هفته در کلاس های آموزش زبان آلمانی در شهر «سابروکن» شرکت می کند و در این مدت بتدریج با قوانین این کشور و بایدها و نباید های آن آشنا شده است.
او پیش از این در حلب بود. می توان تصاویر مربوط به او را در گزارش های سال ۲۰۱۲ میلادی درگیریهای حلب مشاهده کرد؛ زمانیکه محمد الحاج به عنوان داوطلب در یکی از بیمارستانهای شهرش به زخمی ها کمک می کرد. او در درگیریهای حلب ۲۵ نفر از دوستانش را از دست داده است.
اگرچه اکنون ساکن آلمان است اما خاطرات فجایعی که در سوریه روی داده، هرگز او را رها نمی کند و از اینکه مجبور شده دیگران را ترک کرده و راهی دیار غرب شود، اندوهگین است.
او می گوید: «اگر در کشورم جنگ نبود تا این اندازه دچار عذاب وجدان نمی شدم اما چاره ای جز آمدن به اینجا و پذیرش این شرایط نداشتم. وضعیت بسیار سختی است. کسی که اینجا زندگی می کند نمی تواند بگوید خوشحال است. ما مجبور به پذیرش این شرایط شدیم زیرا این تنها دری بود که به روی ما باز شده بود.»
محمد و خانواده اش به همراه گروه بزرگی از پناهجویان، سوریه را در سال ۲۰۱۴ میلادی ترک کردند و خود را به ترکیه رساندند. سپس او به تنهایی از مسیر بالکان به کشور آلمان آمد.
او می گوید: «وضعیت سختی است. بویژه آنکه خانواده ام در جای دیگری هستند و آنچه در کشورم می گذرد نیز بر این سختی ها می افزاید. ممکن است به نظر برسد من در آرامشم اما در واقع، در درونم اصلا اینگونه نیست.»
او ماهانه از سوی دولت ۳۷۰ یورو دریافت می کند که باید در هزینه کردن آن دقت زیادی داشته باشد. او می تواند از طریق سیستم ارتباطی «واتس آپ» با خویشاوندانش که در ترکیه هستند گفتگو کند.
او می گوید: «امیدوارم در زندگیم موفق شوم. چه در اینجا باشم و چه در هر جای دیگری. هدفم این است که درس بخوانم و به مدرکی دست یابم که بتوانم به کمک آن کاری پیدا کنم تا به این ترتیب بتوانم به خانواده ام در صورتی که لازم باشد، کمک کنم.»
زندگی در آلمان سخت است اما محمد مصمم است که موفق شود. آرزو دارد وارد دانشگاه شود. او تا یک ماه دیگر قرار است در امتحانی برای تعیین سطح زبان آلمانی شرکت کند و اگر در این آزمون موفق نشود، باید بصورت فشرده بار دیگر مطالعاتش را از سر بگیرد.