گزارش تفصیلی با افزایش انتقادها نسبت به «کوتاهی» دولت در حفظ امنیت شهروندان در فرانسه، مانوئل والس صبح جمعه و برای نخستین بار بخشی از انتقادات وارده را پذیرفت.
گزارش تفصیلی
با افزایش انتقادها نسبت به «کوتاهی» دولت در حفظ امنیت شهروندان در فرانسه، مانوئل والس صبح جمعه و برای نخستین بار بخشی از انتقادات وارده را پذیرفت. نخست وزیر فرانسه در گفتگو با روزنامه «لوموند» به «شکست» دستگاه های اطلاعاتی این کشور در پیشگیری از حمله به کلیسایی در نورماندی اذعان کرد.
مانوئل والس گفت: «پرسشهای مطرح در مورد وضعیت عادل کرمیش را درک می کنم. ساعات بازداشت خانگی و حضور او در بیرون به تصمیم قاضی دادگاه بدوی ویژه مبارزه با افراطگرایی بوسیله یک مچ بند الکترونیکی کنترل می شده است، تصمیمی که در مرحله تجدید نظر توسط سه قاضی با تجربه دیگر تایید شده بوده. این یک شسکت است و باید آن را پذیرفت.»
با این وجود آقای والس «نارکارآمدی» و «ضعف» دستگاه اطلاعاتی فرانسه در مورد حمله نیس را نپذیرفت و از عملکرد حداقلی نیروهای اطلاعاتی، آنهم در شرایطی که وضعیت فوق العاده بر کشور حاکم بوده دفاع کرد.
فرانسوآ هایسبورگ، تحلیل گر مسائل امنیتی در این باره می گوید: «دولت دائما سیاست های تکراری اتخاذ می کند. این یعنی وضعیت فوق العاده طولانی تر، حضور بیشتر سربازها در خیابان و بمباران بیشتر رقه و موصل. سه گزینه ای که در گذشته جواب نداده اند و به نظر هم نمی رسد که در شرایط آتی بتوانند تاثیرگذار باشند. اپوزیسیون هم به نوبه خود ترجیح می دهد با پیشنهاد تدابیر سختگیرانه تر توپ را به زمین دولت بیندازد. نظیر پیشنهاد عجیب و غریب بازداشت تمام افرادی که در صفحه رادارهای اطلاعاتی رویت می شوند.»
نخست وزیر فرانسه با رد این پیشنهاد بر لزوم احترام به «حاکمیت قانون» در حین انجام اقدامات امنیتی تاکید کرد. او به روزنامه لوموند گفت: «هر آنچه که کارآیی ما را در این مورد افزایش می دهد باید حفظ و تقویت شود. از این حیث بازداشت یک فرد تنها به این دلیل که او مشکوک است نه از نظر اخلاقی و نه از نظر قانونی، قابل پذیرش نیست و موثر هم نخواهد بود. آقای والس تصریح کرد که دولتش در صدد تحمیل یک «گونتانامو» به شهروندان فرانسه نیست.
این در حالیست که پازل تحقیقاتی پلیس هم همیشه کامل نیست. به عنوان نمونه، یکی از دو عامل حمله به کلیسا فاقد هر گونه سابقه کیفری و متولد فرانسه بود. عبدالملک پتی ژان در ویدیویی که گروه داعش آنرا منتشر کرده ضمن تهدید مستقیم شخص رییس جمهور و نخست وزیر فرانسه با رد تلویحی هویت فرانسوی خود می گوید: «کشور «شما» را ویران می کنیم.»
فرانسوآ هایسبورگ، یک تحلیل گر مسائل امنیتی درباره کارایی وضعیت فوق العاده می گوید: «اعلام وضعیت فوق العاده ذاتا فکر خوبی نیست. برای اینکه فعالیت تروریستها را لایه لایه و مخفیانه تر می کند و آنها هم خود را به خوبی با شرایط حاکم بر وضعیت فوق العاده سازگار می کنند. اما نظارت بله؛ ولی نباید خودمان را فریب بدهیم. تنها راه پیشگیری از اتفاقاتی نظیر آنچه در فرانسه، آلمان و بلژیک شاهد بودیم، نظارت بیشتر بر کل جامعه است و نه تنها تحت نظر داشتن بر افرادی که احتمال ارتکاب جرم از سوی آن ها بالاست.»
توازن برقرارکردن بین پاسداری از «حاکمیت قانون» و همزمان تشدید تدابیر امنیتی رسالتی است دشوار و در گام نخست نیازمند تغییر ذهنیت های غالب در جامعه امروز فرانسه است. در ابتدا باید قبول کرد که امنیت صددرصدی وجود خارجی ندارد و اینکه ریشه ناامنی ها بیش از هر چیز «داخلی» است. در نهایت اینکه مبارزه و جنگ مستقیم با «تروریسم» کافی نیست، از آن مهمتر آسیب شناسی و پی بردن به چرایی گسترش افراطیگرایی در بین جوانان است.