بدنبال کودتای نافرجام شامگاه جمعه ۱۵ ژوئیه (۲۵ تیرماه) در ترکیه بیش از ۱۰۰ ژنرال و دریاسالار ارتش این کشور بازداشت، حدود ۸ هزار نیروی پلیس و ۹ هزار کارمند از کار برکنار و بیش از ۶ هزار نفر دستگیر شده…
بدنبال کودتای نافرجام شامگاه جمعه ۱۵ ژوئیه (۲۵ تیرماه) در ترکیه بیش از ۱۰۰ ژنرال و دریاسالار ارتش این کشور بازداشت، حدود ۸ هزار نیروی پلیس و ۹ هزار کارمند از کار برکنار و بیش از ۶ هزار نفر دستگیر شده اند. از ۸۱ استاندار ترکیه نیز ۳۰ استاندار کنار زده شده اند.
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه می گوید «تصفیه ها» ادامه خواهد داشت و هر چند ما بدنبال انتقام گیری نیستیم اما مردم خواهان اعدام عاملان کودتا هستند و اگر پارلمان تصمیم به اجرای حکم اعدام بگیرد من با آن «موافقت خواهم کرد». اکثریت در پارلمان ترکیه با حزب عدالت و توسعه آقای اردوغان است.
آنکارا از ۱۰ سال پیش اجرای حکم اعدام را با هدف همسوئی و پیوستن به اتحادیه اروپا متوقف کرده است.
اتحادیه اروپا در واکنش به اظهارات آقای اردوغان می گوید تحولات اخیر در ترکیه نباید دستاویز و بهانه ای برای کنار گذاشتن حاکمیت قانون باشد و کشوری که حکم اعدام را اجراء کند جایی در این اتحادیه ندارد.
ژان مارک ائرو، وزیر امور خارجه فرانسه نیز گفته است که آقای اردوغان نباید از کودتای نافرجام برای سرکوب مخالفان بهره جوید.
آیا دولت فعلی ترکیه به ریاست آقای اردوغان ناامید از قوانین، سیاست ها و مطالبات اروپایی ها، با اجرای دوباره حکم اعدام در این کشور، عطای راه دور و درازِ پیوستن به اتحادیه اروپا را به لقایش خواهد بخشید و در سیاست های خود چرخشی رو به شرق خواهد داشت؟!
این سوالی است که اتخاذ مواضع جدید از سوی آنکارا و واکنش اتحادیه اروپا به آن، سیر تحولات در خاورمیانه و نیز تغییرات احتمالی در سیاست های هم پیمانان ترکیه به آن پاسخ خواهد داد.
اما همزمان، دولت ترکیه ویدئویی را منتشر کرد که در آن پیرامون کاخ ریاست جمهوری در آنکارا گلوله باران می شود. آقای اردوغان به هنگام کودتا در ساحل دریای اژه در استراحت به سر می برده است. وی می گوید پیش از آنکه هتل محل اقامتش در شهر بندری «مارماریس» توسط کودتاگران گلوله باران شود وی آن را ترک کرده بوده است.