حیدر عبادی، نخستوزیر عراق تلاش میکند با هیات دولت جدید خود، به عنوان یک کابینه غیرسیاسی، غیر قومی و صرفا فنسالار بر منتقدان خود غلبه کند. تهران و واشنگتن، دو بازیگر خارجی عمده سیاست عراق با وجود تمام رقابتها برای اعمال نفوذ بیشتر در این کشور، در اتحادی ناخواسته میکوشند تا به آقای عبادی برای حفظ مقام و پیشبرد «سیاستهای مبارزه با فساد» یاری رسانند.
در ماههای گذشته و به ویژه از زمان تسخیر شهر رمادی به دست داعش و اثبات ناتوانی ارتش عراق در مبارزه علیه جنگجویان این گروه و همچنین افزایش فساد در دستگاههای دولتی، انتقادها علیه دولت عراق را دوچندان کرد. بسیاری از مقامهای محلی، رهبران مذهبی و حتی همقطاران حیدر عبادی در حزب اسلامی الدعوه، خواستار کنارهگیری نخست وزیر و تشکیل دولت جدید شدند. نارضایتیها از دولت حتی مرزهای مذهبی معمول در سیاست عراق را درنوردید؛ مقتدی صدر، روحانی تندروی شیعه برای اعتراض به فساد دولتی در منطقه سبز بغداد تحصن کرد.
با افزایش مخالفتها، حیدر عبادی پنجشنبه هفته گذشته ۱۴ عضو جدید کابینه خود را معرفی کرد. هیات وزیران جدید نسبت به دولتهای پیشین عراق بسیار عملگراتر و فنسالارتر است.
U.S., Iran keep Iraqi PM in place as he challenges ruling elite https://t.co/SQp8aIb5pn
— Reuters Iran (@ReutersIran) April 5, 2016
رابطه تهران و واشنگتن از زمان حمله آمریکا به عراق، پرفراز و نشیب بوده است. این دو دولت رقیب هماکنون سعی میکنند از بغداد در مبارزه با داعش حمایت کنند. به گزارش رویترز، به نقل از منابع نزدیک به دولت عراق، مقامهای ایران و آمریکا از جریانهای تحت نفوذ خود در پارلمان عراق خواستهاند تا با دولت جدید همکاری کنند. رویترز میگوید به اطلاعاتی دستیافته که نشان میدهد جو بایدن، معاون رئیسجمهوری ایالات متحده و قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس ایران به متحدان خود در عراق گوشزد کردهاند که نباید به هیچ وجه برای برکناری عبادی از قدرت تلاش کنند. علاوه بر این دو بازیگر خارجی، آیتالله سیستانی هم از ادامه کار دولت به ریاست عبادی حمایت میکند.
به گزارش خبرگزاری رویترز قاسم سلیمانی با مخالفان عبادی در حزب الدعوه و به ویژه نوری مالکی (نخستوزیر پیشین عراق) صحبت و آنها را به حمایت از عبادی مجاب کرده است؛ بریت مکگورگ، فرستاده ویژه آمریکا برای مبارزه با داعش، وظیفه رایزنی با احزاب کرد و به ویژه حزب دموکرات را برعهده گرفته و آیتالله سیستانی هم مقتدی صدر را به آرامش دعوت کرده است.
با وجود نارضایتی بسیاری از جریانها و احزاب سیاسی عراق از عملکرد دولت این کشور، به نظر میرسد تا زمانی که جنگ علیه داعش در این کشور ادامه دارد، نه ایران و نه آمریکا تمایلی به راه افتادن یک بحران سیاسی دیگر در این کشور ندارند.