در برنامه این هفته «همراه با یورونیوز»، پنجشنبه، اول بهمن ۱۳۹۴ (۲۱ ژانویه) دیدگاه ها و پرسشهای مخاطبان درباره لغو تحریم های اقتصادی علیه ایران و پیامدهای آن را با کارشناس مهمان برنامه، دکتر مهرداد عمادی در میان گذاشتیم.
آقای عمادی در گفتگو با یورونیوز درباره اینکه برداشتن تحریم ها در کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت چه تاثیراتی دارد، گفت: «اجرای برجام و برداشتن تحریم ها برای شهروندان ایرانی در کوتاه مدت کاهش نرخ تورم را در پی خواهد داشت. عرضه برخی از کالاها هم بهتر از گذشته خواهد شد و البته این موضوع تمام کالاها را دربرنمی گیرد. چراکه کل پول آزاد شده در برابر تمامی نیازهای وارداتی ما کوچک است.»
وی در عین حال افزود: « این موضوع کوتاه بینی است اگر بخواهیم این پول را صرف کالاهای مصرفی کنیم. این پول تتمه یک سرمایه هنگفتی بود که ما در دوره ای به دست آورده بودیم و نگه نداشتیم. هم اکنون باید این پول را هزینه کرد.»
او درباره تاثیرات میان مدت و بلند مدت نیز گفت: «می توانیم انتظار آن را داشته باشیم که رشد اقتصادی در ایران بالا رود و یعنی رشد اقتصادی به بالای ۳.۵ – ۴ درصد و نزدیک به ۵ درصد برسد و همزمان و مهمتر از رشد اقتصادی شاهد رشد تولیدات صنعتی و تولیدات کشاورزی باشیم.»
این کارشناس اقتصادی ساکن بریتانیا افزود: «هر میزان تولید بیشتر شود، شاهد افزایش اشتغال نیز خواهیم بود که امیدوارم این اشتغال پایدار باشد.» وی در عین حال تاکید کرد: «بدون ورود بخش خصوصی واقعی و پویا کردن این بخش، رشد درازمدت پایدار و اشتغال پایدار ممکن نخواهد شد.»
این کارشناس درباره سخن حسن روحانی که یک روز بعد از اجرایی شدن برجام اعلام کرده بودهزار ال سی باز شده نیز گفت: «برای تقاضای گشایش اعتبار ارزی اول باید تضمین داشته باشید. یعنی مثلا اگر در فرانسه و آلمان هم بخواهید چنین کاری انجام دهید باید یک بانک مستقل وجود داشته باشد که تقاضای شما را تایید کند. در ایران این کار را بانک مرکزی به عنوان سرپرست ارزی تمام بانک ها انجام می دهد. من روی عدد تاکید نمی کنم چراکه بانک مرکزی باید ببیند چه میزان ارز وجود دارد که در اختیار بگذارد. این ها به صورت تدریجی وارد سیستم خواهد شد.»
آقای عمادی افزود: «تقاضای گشایش اعتبار ارزی به این معنا نیست که ارز بلافاصله در اختیار شما قرار خواهد گرفت. این موضوع برای خریدها و پرداخت هایی در نظر گرفته می شود که ممکن است سه ماه دیگر، پنج ماه دیگر و … باشد.»
وی در توضیح دشواری این موضوع برای ایران گفت: «دشواری ماجرا این است که این خریدها بعد از چندین سال تحریم انباشته شده است و حالا که این در باز شده است فشار بسیار زیادی وجود دارد تا تامین ارز صورت گیرد.»
این کارشناس افزود: «در اینجا مسئولیت نخست سرپرست بانک مرکزی این است که بر مبنای نیازهای تولیدی و رشد اقتصادی دولت ارزیابی صورت گیرد. نقش بانک مرکزی در اینجا بسیار مهم خواهد بود.»
وی در بخش دیگری از سخنان خود به نقش مهم بخش خصوصی اشاره کرد: « در حال حاضر وقتی می خواهیم سد بسازیم قرارداد ساخت این سد را وزارت نیرو می بندد. نیروگاه که بخواهیم بسازیم همینطور است. خودرو که بخواهیم بسازیم گفت و گوهای آن را وزارت صنایع آغاز می کند. این روند باید از میان برداشته شود.»
او در توضیح این موضوع گفت: «درست است که این وزارتخانه ها می توانند همراهی کنند اما بخش خصوصی باید این اقدام ها را انجام دهد. چون مسئولیت مدیریت کردن آن در دست بخش خصوصی است و این موضوع تنها مربوط به ایران نیست.»
به گفته آقای عمادی، در تمام دنیا بهترین مدیران جذب بخش خصوصی می شوند. چون آزادی فعالیت در آنجا دارند. شکوفایی ایده ها در آنجا ممکن است.
وی در نتیجه گیری سخنان خود درباره بخش خصوصی گفت: «در این راستا نخستین گامی که دولت می تواند بردارد البته برداشته شده است این است که از این پس بخش خصوصی قراردادها را دنبال کند. این بخش خصوصی باشد که دنبال بستن قرارداد و جذب سرمایه رود. درست ماجرا هم همین است.»
آقای عمادی درباره شایعاتی که عنوان می شود پول های آزاد شده صرف جنگ های منطقه می شود گفت: «واقعیت این است که بحران اصلی ما بحران اقتصادی است. مسائلی که در سوریه، لبنان، عراق و افغانستان اتفاق می افتد برای ما مهم خواهد بود چراکه مثل هر کشور دیگری ملاحظه های فرا مرزی خواهیم داشت. اما اینکه بیاییم این موضوع را در اولویت قبل از نیازهای اقتصادی کشور قرار دهیم درست نیست و مردم هم آن را دوست نخواهند داشت.»
وی تصریح کرد: «بدترین گزینه این است که پول هایی که باید برای سرمایه گذاری در داخل کشور صرف شود تا زیربدنه اقتصاد را بسازد برای جنگ در خارج صرف شود. بعدها اگر توان اقتصادی کشور بالا رفت می توانند چنین اقدام هایی انجام داد. همان کاری که چین انجام می دهد و وقتی اقتصادش شکوفا شد، ۲۲ درصد هزینه های دفاعی خود را بالا برد.»
این کارشناس اقتصادی افزود: «اگر با اقتصادی که شکننده و نیمه فلج است، پول را از سرمایه گذاری تولیدی برداریم و خرج موشک و عملیات نظامی کنیم این شکنندگی بیشتر خواهد شد. هم اکنون باید تمرکز کشور بر روی ایجاد اشتغال پایدار قابل رقابت در سطح اقتصاد جهان باشد.»
متن کامل این گفتوگو را می توانید در فایل ویدئویی ببینید.