عباس عراقچی معاون وزیر خارجه ایران در ارتباط با مصوبه مجلس نمایندگان آمریکا که محدودیت هایی را برای سفر بدون ویزا به این کشور درنظر گرفته، می گوید در صورتی که این مصوبه نهایی شود و مخالف مفاد برجام باشد، برخورد لازم را انجام می دهیم.
بنا به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا، معاون وزیر خارجه ایران که این اظهارات را روز یکشنبه ۲۲ آذرماه و در حاشیه نشست برنامه ریزی منطقه اکو در تهران بیان داشته، در مورد ارتباط این مصوبه با برجام و اینکه دولت ایران چه اقدامی ممکن است انجام دهد اشاره ای نکرده است.
به موجب طرحی که مجلس نمایندگان آمریکا روز ۱۷ آذرماه با ۴۰۷ رای مثبت دربرابر ۱۹ رای منفی به تصویب رساند، چنانچه شهروندانی از ۳۸ کشوری که بر اساس توافق لغو متقابل روادید (Visa Waiver) از حق سفر ۹۰ روزه بدون ویزا به آمریکا برخوردارند طی پنج سال گذشته به یکی از چهار کشور سوریه ، ایران، عراق و سودان سفر کرده باشند یا در آینده سفر کنند، دیگر بدون ویزا نمی توانند وارد آمریکا شوند. همچنین شهروندانی از این ۳۸ کشور که تابعیت دو گانه چهار کشور نامبرده را داشته باشند نیز مشمول این طرح خواهند بود.
طرح تصویب شده توسط مجلس نمایندگان آمریکا برای تبدیل شدن به قانون لازم الاجرا باید در سنای آمریکا نیز تصویب شود و به امضای رئیس جمهوری این کشور نیز برسد. هنوز تاریخی برای بررسی و رای گیری بر سر این طرح در مجلس سنا تعیین نشده است.
به گزارش ایسنا، عباس عراقچی در جمع خبرنگاران گفته است: «مصوبه کنگره آمریکا ابعاد مختلفی دارد و ما در حال بررسی ابعاد مختلف آن از جمله جنبههای حقوقیاش هستیم و هنوز این مصوبه نهایی نشده ولی آن طور که اشاره کردم در حال انجام بررسیهای لازم هستیم و با اعضای گروه ۱+۵ و رئیس هماهنگ کننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا در این ارتباط گفتوگوها و مشورتهایی را انجام دادهایم.»
طرح مورد نظر به این دلیل سفر به چهار کشور سوریه، ایران، عراق و سودان و یا دارا بودن تابعیت این چهار کشور را مانع سفر بدون ویزا به آمریکا دانسته که این کشورها از نظر آمریکا در فهرست دولت های حامی تروریسم قرار دارند. ۳۸ کشور برخوردار از مزایای توافق لغو متقابل روادید (ویزا ویور) به طور عمده کشورهای اروپایی هستند و به همین دلیل ایرانیانی که دارای تابعیت دوگانه ایرانی- اروپایی هستند نسبت به تصویب نهایی این طرح نگرانند و در شبکه های اجتماعی و در اشکال مختلف دیگر به اعتراض علیه آن برخاسته اند.
علت پیش کشیده شدن این طرح در کنگره آمریکا، تشدید ملاحظات امنیتی پس از حملات تروریستی پاریس و کالیفرنیا عنوان شده است. اما بسیاری از کارشناسان امنیتی و سیاستمداران، از جمله سفیر اتحادیه اروپا در آمریکا، می گویند اجرای چنین طرحی را نه تنها برای تقویت امنیت مفید نمی بینند، بلکه آن را موجب بغرنج تر شدن شرایط ارزیابی می کنند.