آن چه همه باید در مورد همه پرسی دانمارک بدانند

آن چه همه باید در مورد همه پرسی دانمارک بدانند
نگارش از مسعود سالاری

در روز سوم دسامبر ۲۰۱۵، یک همه پرسی در دانمارک در مورد حفظ یا حذف برخی همکاری ها و روابط این کشور با اتحادیه اروپا برگزار شد.

در روز سوم دسامبر ۲۰۱۵، یک همه پرسی در دانمارک در مورد حفظ یا حذف برخی همکاری ها و روابط این کشور با اتحادیه اروپا برگزار شد.

چالش چیست؟

دانمارک باید در مورد این که آیا می خواهد در موارد قضایی و نیز در مورد مسائل داخلی خود به قوانین اروپا عمل کند یا این که رأسا تصمیم بگیرد، نظر خود را اعلام کند. اگر رأی «نه» باشد، دانمارک باید برای عضویت در یوروپول، آژانس بین دولی اروپایی برای مبارزه با جرائم سازمان یافته به بروکسل درخواست بدهد. این همه پرسی هم چنین مشخص خواهد کرد که دانمارک در زمینه سیاست مهاجرپذیری باید تابع سیاست های اروپا باشد یا این که مستقل عمل کند

سؤالی که در همه پرسی از مردم پرسیده می شود، این است: «آیا باید یک نظام اختیاری را جایگزین معافیت های قضایی کرد؟» و این پرسش شامل ۲۲ مورد از جمله کمک های حقوقی در خارج از کشور، جرائم اینترنتی، قاچاق انسان و سوء استفاده جنسی از کودکان می شود.

Country Info: Denmark

Capital:Copenhagen

Area: 42.915 km2

Population:5.699.000

Form of Government:constitutional monarchy

Monarch:Margrethe II

Prime Minister:Lars Løkke Rasmussen

چرا همه پرسی؟

مردم دانمارک در سال ۱۹۹۲ پیمان ماستریخت را با رأی اکثریت شکننده ۵۰.۷ درصد “رد کردند”: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/FR/TXT/?uri=uriserv%3Axy0026.

بعد از آن، امتیازاتی به کپنهاگ داده شد که عبارت از معافیت در چند زمینه بود: یورو، امور دفاعی، قضایی و پلیس. بنا بر آن شد که دانمارک تنها در بخشی از اتحادیه اقتصادی و پولی، شهروندی، همکاری پلیسی، قضایی و دفاعی اروپا همکاری داشته باشد. این به معنی یک بحران در دل اتحادیه اروپا بود و سبب شد تا اتحادیه اروپا بپذیرد که یک کشور عضو به طور کامل در تصمیمات مشترک همکاری نداشته باشد. از آن پس، همکاری دانمارک با اتحادیه اروپا به طور کامل و در همه زمینه ها انجام نشد و مثلا در مورد منطقه یورو این همکاری اساسا شکل نگرفت، اگر چه این کشور در زمینه هایی که می بایست همکاری کند، بسیار فعال بوده است.

پیمان ماستریخت اصلاح و در ۱۸ مه ۱۹۹۳ تصویب شد. اصلاح به وجود آمده در زمینه همکاری های پلیسی در اروپا سبب شد تا دانمارک در خطر خروج از یوروپول قرار بگیرد و بخشی از همکاری های قضایی و همکاری در زمینه مسائل داخلی با اروپا را از دست بدهد. به این ترتیب، دانمارک در بیست سال گذشته نتوانسته است در تصمیمات اروپا در زمینه های جنای و تروریستی مشارکت داشته باشد و نمود بارز این مسأله در حادثه تیراندازی در فوریه گذشته در این کشور دیده شد

امروز بیشتر نمایندگان پارلمان دانمراک موافق برگزاری همه پرسی برای رها کردن پیمان قبلی هستند تا کشورشان بتواند به این ترتیب از انزوا بیرون بیاید.

تاریخچه همه پرسی اتحادیه اروپا در دانمارک

این هشتمین بار است که مردم دانمارک برای موضوعی در ارتباط با این اتحادیه به پای صندوق های رأی می روند. آخرین بار آنها در سال ۱۹۷۲ به اتحادیه اقتصادی «آری» گفتند. آنها پنج بار دیگر رأی «آری» دادند و دو بار رأی «نه». یکی از همه پرسی هایی که آنها به اروپا «نه» گفتند، در مورد یورو، پول واحد اروپا بود.

*پیش بینی ها چه می گویند؟»

پیش بینی رأی مردم دانمارک آسان نیست، زیرا هم زمان با آغاز کارزار انتخاباتی پیش از این همه پرسی مسأله هجوم پناهجویان و بعد از آن حملات خونبار پاریس پیش آمد که هر یک به تنهایی می توانند تمام معادلات و تحلیل ها را به هم بزنند.

در عین حال به نظر می رسد جوانان بیشتر متمایل به رأی «نه» و افراد سالمند «آری» باشند.

اردوگاه آری، اردوگاه نه

طرفداران «آری» می گویند صرف نظر کردن از این معافیت ها و موارد اصلاح شده در پیمان همکاری با اروپا، اجازه می دهد تا دانمارک به مبارزه اروپایی علیه اسلام گرایی افراطی بپیوندد. طرفداران «نه» در واقع موافقان پذیرفتن مهاجران هستند.

پیامد همه پرسی

نتیجه این همه پرسی احتمالا بر همه پرسی بریتانیا در سال 2016 یا 2017 در مورد ماندن این کشور در اتحادیه اروپا یا جدا شدن از آن تأثیر خواهد گذاشت.

مطالب مرتبط