NewsletterخبرنامهEventsمناسبت هاپادکست ها
Loader
ما را پیدا کنید
آگهی

تائید مشروط برجام توسط خامنه ای

تائید مشروط برجام توسط خامنه ای
Copyright 
نگارش از Ali Kheradpir
تاریخ انتشار
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button
آگهی

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران روز چهارشنبه در نامه‌ای خطاب به حسن روحانی، رئیس جمهوری و رئیس شورای عالی امنیت ملی، نوشت «محصول مذاکرات که در قالب برجام شکل گرفته است دچار نقاط ابهام و ضعف‌های ساختاری و موارد متعددی است که در صورت فقدان مراقبت دقیق و لحظه به لحظه، ‌می‌تواند به خسارت‌های بزرگی برای حال و آینده‌ کشور منتهی شود.»

آقای خامنه‌ای همچنین خواستار تعهد کتبی باراک اوباما، رئیس جمهوری ایالات متحده امریکا درخصوص لغو تحریم‌های اقتصادی و مالی علیه ایران شده است. وی ضمن یادآوری اینکه بندهای ۹ گانه مصوبه مجلس و ملاحظات ۱۰ گانه آن ذیل مصوبه‌ شورای عالی امنیت ملی باید رعایت شود آورده است: «از آنجا که پذیرش مذاکرات از سوی ایران اساساً با هدف لغو تحریم‌های ظالمانه اقتصادی و مالی صورت گرفته است و اجرایی شدن آن در برجام به بعد از اقدام‌های ایران موکول گردیده، لازم است تضمین‌های قوی و کافی برای جلوگیری از تخلف طرف‌های مقابل، تدارک شود، که از جمله‌ آن اعلام کتبی رئیس‌جمهور امریکا و اتحادیهٔ اروپا مبنی بر لغو تحریم‌ها است.»

در نامه رهبر حکومت جمهوری اسلامی به رئیس جمهوری و رئیس شورای عالی امنیت ملی وضع هرگونه تحریم طی دوره ۸ ساله اجرای توافق از سوی هر یک از کشورهای طرف مذاکره نقض برجام خوانده شده و به دولت خاطرنشان شده است که باید طبق مصوبه مجلس «فعالیت‌های برجام» را متوقف کند. نوسازی تاسیسات آب سنگین اراک منوط به «قرارداد قطعی و مطمئن» درباره‌ طرح جایگزین و «تضمین کافی» برای اجرای آن شده و عبارات «قرارداد مطمئن» و «تضمین کافی» برای معامله‌ اورانیوم غنی‌ شده‌ موجود در برابر کیک زرد با دولت خارجی نیز تکرار شده است.

در این نامه آمده است که موارد یاد شده تنها هنگامی آغاز می‌شود که آژانس [بین المللی انرژی اتمی] پایان پرونده موضوعات حال و گذشته (PMD) را اعلام کند. در ادامه با تاکید بر توسعه صنعت هسته‌ای طی ۱۵ سال آینده و منتهی به تولید۱۹۰ هزار سو، دولت به «تهیه طرح و تهمیدات لازم» برای این منظور ملزم شده است.این متن حاوی تاکید بر وجود ابهاماتی در متن برجام است. بر این اساس شورای عالی امنیت ملی به تعیین هیاتی ویژه برای نظارت بر «پیشرفت کار‌ها» و انجام «تعهدات طرف مقابل» فراخوانده شده است.

تاکید رهبر ایران بر دشمنی آمریکا

در ابتدای نامه رهبر جمهوری اسلامی ضمن اشاره به بررسی صورت گرفته برجام در مجلس شورای اسلامی و شورای امنیت ملی، هدف از نگارش آن «اعلام نظر» رهبری عنوان شده است. در این نامه که از مذاکره بر سر پرونده اتمی با عنوان مساله‌ای «به یاد ماندنی و عبرت‌آموز برای جمهوری اسلامی» یاد شده آمده است: «دولت ایالات امریکا در قضیه‌ هسته‌ای و نه در هیچ مسأله‌ دیگری، در برابر ایران رویکردی جز خصومت و اخلال در پیش نگرفته است و در آینده هم بعید است جز این روش عمل کند.»

در این نامه ضمن تاکید بر اینکه «خصومت آمریکا» به دلیل «ماهیت و هویت» حکومت ایران است، تاکید شده: «این دشمنی تا هنگامی که جمهوری اسلامی با قدرت درونی و پایدار خود، آنان را مأیوس کند ادامه خواهد داشت.»

رهبر جمهوری اسلامی ایران دولت ایالات متحده را به نقض تعهدات خود طی مذاکرات دو ساله اخیر متهم کرده و آورده است: «ورود فریبکارانه‌ آمریکا در مذاکرات هسته‌ای، نه با نیت حل و فصل عادلانه، که با غرض پیشبرد هدف‌های خصمانه خود درباره‌ جمهوری اسلامی صورت گرفته است.» نامه آقای خامنه‌ای درباره «برنامه جامع اقدام مشترک» با تاکید بر پرهیز از واردات مواد مصرفی از آمریکا و اجرای طرح «اقتصاد مقاومتی» پس از برداشته شدن تحریم‌ها، پایان می‌یابد.

امیراحمدی: رهبر حکومت بازی دوگانه می‌کند

هوشنگ امیراحمدی، مدیر مرکز مطالعات خاورمیانه دانشگاه ایالتی نیوجرسی با یادآوری اینکه «مسوول نهایی توافق ایران با گروه ۱+۵ آقای خامنه‌ای است» به یورونیوز می‌گوید: «واقعیت این است که آقای خامنه‌ای می‌داند که این توافق برد- برد نبود و آمریکا هر آنچه می‌خواست از ایران در این توافق گرفته است. این موضوع او را نگران می‌کند چرا که او هم خدا را می‌خواهد و هم خرما را.»

آقای امیراحمدی در ادامه توضیح می‌دهد: «رهبر حکومت ایران هم می‌خواهد با آمریکا سازش کند و هم می‌خواهد خود را در برابر حزب اللهی‌ها ضدآمریکا جلوه دهد. بنابراین او یک بازی دوگانه می‌کند.»

رئیس شورای آمریکائیان و ایرانیان بر این باور است که «آقای خامنه‌ای در حرف ضدآمریکایی و در عمل حامی مذاکره و همکاری با آمریکا است.» آقای امیراحمدی با اشاره به بخشی از نامه آقای خامنه‌ای به رئیس جمهوری و رئیس شورای عالی امنیت ملی خاطرنشان می‌کند که «برجام ابهام ندارد و متن توافق کاملا روشن است.»

وی می‌گوید: «در سال ۱۹۷۹ میلادی انقلابی در ایران روی داد که یکی از اصول آن مبارزه با آمریکا و امپریالیسم بود و واقعیت آن است که جمهوری اسلامی در رابطه با این هدف شکست مفتضحانه‌ای خورده و به دلیل آنکه در مواردی دیگر مانند دموکراسی و اقتصاد نیز شکست خورده و خودداری از مذاکره با آمریکا آخرین سنگرش بوده است، آقای خامنه‌ای می‌خواهد هم انقلابی باشد و هم کارهایی بکند که هیچ ربطی به آن انقلاب ندارد.»

آقای امیراحمدی تاکید می‌کند که رهبر حکومت می‌خواهد «با حرف و نه در عمل» حامیان خود را راضی نگه دارد. وی درباره تاثیر محتوای این نامه مبنی بر تاکید بر ادامه دشمنی با آمریکا می‌گوید: «این نامه و این سخنان هیچ تاثیری بر طرف مذاکره ندارد. آمریکا و اروپا آنچه می‌خواستند را در توافق هسته‌ای کسب کرده‌اند. آقای خامنه‌ای با این اظهارات صرفا به داخلی‌ها آدرس غلط می‌دهد.»

هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

«خام‌خواری ایرانیان باستان»؛ مردان نمکی دوهزار و ۵۰۰ ساله دوزلاخ زنجان «وحشت‌زده» مردند

«ارسال موشک‌ از ایران به روسیه»؛ اتحادیه اروپا: اطلاعات موثق داریم؛ کی‌یف کاردار ایران را احضار کرد

رقابت نظامی تازه تهران و آنکارا در ساخت ناوهای پهپادبر؛ ویژگی‌ کشتی‌های تولیدی ایران و ترکیه‌ چیست؟