فیلم «خانه دختر» به کارگردانی شهرام شاهحسینی در ایران با مشکل اکران عمومی مواجه شده و خبرهایی در مورد توقیف احتمالی آن شنیده می شود.
شهرام شاه حسینی در این فیلم به برخی مسائل پنهان زندگی دختران امروز ایران پرداخته که طرح آزادانه آنها در سینمای ایران مجاز نیست.
«خانه دختر»، یکی از فیلمهای پرحاشیه سی و سومین جشنواره فیلم فجر بود. شبکه خبر صدا و سیما در گزارش اخیر خود درباره این فیلم گفته است که “اکثر قریب به اتفاق بینندگان فیلم؛ مضمون آن را غیراخلاقی و برخلاف عرف جامعه ایرانی و اسلامی ارزیابی کردند.”
به گزارش ایلنا، حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی و شهرداری تهران، با اکران عمومی این فیلم در سینماهای متعلق به این دو سازمان در تهران مخالفت کرده اند هرچند غلامرضا فرجی(مدیر پخش و اکران حوزه هنری و سخنگوی شورای صنفی نمایش) در گفتگو با شبکه خبر صدا و سیما درباره آخرین وضعیت اکران فیلم ها، با تکذیب این موضوع گفت: «تاکنون هیچ حرفی از اکران هیچ فیلمی برای نوبت دوم اکران سال ۹۴ مطرح نشده است، فیلم خانه دختر نیز وضعیتش همین گونه است.»
فرجی در پاسخ به این سوال که چرا حوزه هنری با وجود این که این فیلم پروانه نمایش دارد، آن را نمایش نمی دهد، گفت: “حوزه هنوز موضع خود را درقبال این فیلم اعلام نکرده. ابتدا باید وضعیت اکران یک فیلم در شورای صنفی نمایش مشخص شود تا بعد حوزه درباره نمایش دادن یا ندادنش تصمیم بگیرد. این مسئله هم ارتباطی با پروانه نمایش داشتن یا نداشتن یک فیلم ندارد.”
از سوی دیگر، در پی انتشار اخبار مربوط به توقیف فیلم «خانه دختر»، محمد شایسته تهیه کننده و شهرام شاهحسینی، کارگردان این فیلم در گفتوگو با ایسنا، شایعۀ توقیف این فیلم را رد کردند.
به گزارش ایلنا، اگرچه مسئولان شهرداری تهران هنوز موضع رسمی خود در قبال این فیلم اعلام نکردهاند اما بهنظر میرسد موضعگیریها و فضاسازیها برای ورود این فیلم به فهرست فیلمهای ممنوعه بسیار جدی است.
با این حال، وضعیت فیلم «خانه دختر» همچنان نامشخص است و به نظر می رسد این فیلم حتی اگر توقیف هم نشود، باز هم درصورت عدم موافقت حوزه هنری و شهرداری تهران با اکران آن، ۱۱ سالن سینما را ازدست خواهد داد.
سینماهای ملت، تماشا، راگا و رازی متعلق به شهرداری تهران و سینماهای پیام، بهمن، استقلال، آزادی، فردوسی، شاهد و سپیده در تهران به علاوه تعداد زیادی از سینماهای سراسر ایران، متعلق به حوزه هنری است. در سال های گذشته، با بالاگرفتن تنش بین وزارت ارشاد و حوزه هنری بر سر اکران فیلم هایی که دارای پروانه نمایش هم بوده اند، حوزه هنری، از نمایش برخی فیلم ها، از جمله فیلم «خصوصی» ساخته محمدحسین فرحبخش و «گشت ارشاد» به کارگردانی سعید سهیلی به دلیل مضامین « غیر اخلاقی» و «ضد ارزش های اسلامی» آنها مخالفت کرده است.
شهرام شاهحسینی، قبلا فیلم های «آقای هفترنگ»، «کلاغپر» و «زنها فرشتهاند» را ساخته و «خانه دختر» که بر اساس فیلمنامه ای از پرویز شهبازی(یکی از فیلمسازان موفق سینمای اجتماعی ایران) ساخته شده، به خاطر درونمایه اجتماعی آن، حساسیت برانگیز شده است.
شاه حسینی در گفتگو با «ایسنا» درباره مشکلاتی که برای نمایش فیلمش پیش آمده گفت: “هرگونه انگ خوردن به فیلم با این مضمون که این فیلم مغایر با اخلاق ایرانی و اسلامی است، را رد میکنم؛ چراکه اتفاقا فیلم ما در راستای اهداف همین اخلاق است و امیدوارم دوستان به نقل قول پرویز شهبازی نویسنده فیلمنامه رجوع کنند که میگوید این فیلم به تعداد تماشاگرانش برداشتهای متعدد دارد. همین فشارها و حاشیهها باعث شد سال گذشته فیلم ما را از داوری جشنواره فجر کنار بگذارند. هرچند دوست داشتیم کارمان بهتر دیده شود، اما به احترام آرامش جشنواره از خواسته خود گذشتیم و سکوت کردیم.”
سازنده «خانه دختر» از جناحهای سیاسی خواست برای تسویه حسابهای جناحیشان فیلمها را قربانی نکنند. او در این مورد گفت: «ما به هیچ وجه وارد بازیهای سیاسی نمیشویم. میدانیم کسانی که امروز وزیر و مدیر هستند، دوره فعالیتشان سر میرسد و جایشان را به مدیران تازهای میدهند، اما ما هنرمندان هستیم که میمانیم و کارمان را ادامه میدهیم، بنابراین هرگز خود را وارد بازیهای سیاسی و جناحی نمیکنیم.»
در خلاصه داستان فیلم «خانه دختر» آمده است: «مرتضی قصد دارد خانه کوچکشان را زیر قیمت بفروشد تا زودتر از محله و نگاه سنگین مردمانش فرار کند.»
وب سایت اصول گرای «جهان نیوز» در نقد تندی بر این فیلم نوشته است: “خانه دختر تعاریف درون خانوادگی سینمای امسال از انحطاط جامعهی ایران است: جامعهای که اگرچه مردان نوین آن همچون منصور در حال ترک و یا به گونهای دقیقتر در حال تمرین به ترک و کنترل غیرت خود هستند و در این مسیر به روش عدم سخن گفتن درباره آن و التماس به عدم شنیدن، دوران خود درمانی و کنترل این خصیصه یا رزیله ی اخلاقی توصیف شده در این گونه از آثار را سپری می نماید: دورانی سخت که همچنان به سبب حضور زنان متعصب به مثابه عام عقیده و سرزمین حاکم، از مطالبه به عنوان هنجار اجتماعی، بر بستر زن ایرانی خلاصی نیافته است. “
حامد بهداد، باران کوثری، پگاه آهنگرانی، رعنا آزادیور، بابک کریمی، بهناز جعفری و رویا تیموریان، بازیگران اصلی فیلم «خانه دختر» را تشکیل می دهند.