تصاویر ماهواره ای از سوریه و نوری که در شهرهای مختلف این کشور به خاموشی گراییده، به خوبی نشان می دهد جنگ داخلی چه بر سر این کشور آورده است. از آغاز این جنگ در ماه مارس ۲۰۱۱ تاکنون، ۸۳ درصد از نور شبانه در شهرهای سوریه خاموش شده است. شهرهایی مثل حمص، رقعه و حلب که در کانون جنگ قرار دارند تقریبا در تاریکی فرو رفته اند. در این تصاویر می بینیم که شهر دمشق، پایتخت سوریه که توسط ارتش این کشور محافظت می شود، روشنایی خود را حفظ کرده است.
این جنگ داخلی که ابتدا با مخالفت های دموکراتیک اپوزیسیون آغاز شد، با مداخلۀ گروههای اسلامگرا نظیر جبهۀ نصر و القاعدۀ سوریه به مسیر دیگری کشانده شد. قدرت گرفتن داعش در عراق و سوریه نیز به ناآرامی در این کشور افزوده است. ارتش این کشور نیز اقدام به بمباران شهرهایی می کند که به کانون مخالفان تبدیل شده است.
دمشق، پایتخت سوریه به شدت محافظت می شود اما شهروندان عادی و اهداف غیرنظامی شهرهای دورتر با جان خود بهای این جنگ داخلی را می دهند. به گفتۀ سازمان های حقوق بشری، هواپیماها و هلی کوپترهای ارتش سوریه هر جنبنده ای را که در تیررس خود ببینند، هدف حملات خود قرار می دهند.
جنبش ائتلافی که از ۱۳۰ سازمان غیردولتی از جمله آکسفام و عفو بین الملل تشکیل شده و به نام “همراه با سوریه” شناخته می شود، کارزاری به راه انداخته و از رهبران کشورهای جهان خواسته است نور را به سوریه بازگردانند. به گفتۀ اعضای این جنبش بیشتر این شهرها در نتیجۀ بمباران ویران شده و ساکنان آن از کمترین امکانات برخوردارند.
اکثر بمب هایی که ارتش سوریه بر سر مردم پرتاب می کند قدرت نابودی یک محله را دارد و زنان و کودکان زیادی تاکنون جان خود را در اثر اصابت این گونه بمب ها از دست داده اند.
سال گذشته خونین ترین سال در سوریه گزارش شده است. در سال ۲۰۱۴، هفتاد و شش میلیون نفر جان خودشان را از دست دادند. از زمان آغاز جنگ داخلی در این کشور تاکنون ۲۱۰ هزار نفر قربانی این جنگ داخلی شده اند.
علیرغم تلاش سازمان های بین المللی از جملۀ صلیب سرخ جهانی برای کمک های انساندوستانه به مردم سوریه، این کمک ها به دلیل ناامنی به طور دائم به مردم نیازمند نمی رسد. به گفتۀ سازمان های غیردولتی سوری، نزدیک به ۸ میلیون نفر از مردم در مناطقی تحت محاصره یا غیرقابل دسترسی زندگی می کنند و رساندن کمک های بین المللی به آنها با دشواری های زیادی همراه است.
به این معضلات باید شکنجۀ مخالفان توسط عوامل دولت سوریه را نیز افزود. قتل وابستگان برای گرفتن اعتراف از مخالفان از جمله رفتارهایی است که توسط دولت سوریه در زندان های این کشور استفاده می شود. تصاویری که توسط یکی از اعضای سابق ارتش سوریه از شکنجه شوندگان گرفته و در اختیار سازمان ملل قرار داده شده است، به روشنی خشونت این نوع رفتار دولت سوریه را در مقابل چشمان جهانیان می گذارد. عکاسی که این تصاویر را در اختیار اپوزیسیون سوریه و سازمان ملل قرار داده برای نجات جان خود موفق به خروج از کشور با کمک مخالفان دولت بشار اسد شده است.
نجیب قدبیان، نمایندۀ ائتلاف ملی سوریه در سازمان ملل می گوید: “در ماه فوریه و بر اساس گزارش سازمان های فعال در زمینۀ حقوق بشر، ۸۴ زندانی در اثر شکنجه توسط عوامل رژیم سوریه کشته شده اند. پاسخ به این رفتارها و مجازات متخلفان باید بخشی از یک راهکار سیاسی باشد و عدم برخورد با این جنایتکاران موجب تشویق و ادامۀ کار آنها شده است. این امر همچنین منجر به ادامۀ فعالیت گروههای تندرویی مانند داعش و از این قبیل می شود.”
سازمان ملل متحد و شورای امنیت تاکنون در حل بحران سوریه ناکام بوده اند. علیرغم صدور قطعنامه هایی که استفاده از گازهای شیمیایی و سرکوب شهروندان در سوریه را محکوم می کند، هیچ تغییری در وضعیت بحرانی مردم در این کشور ایجاد نشده است. نزدیک به ۳ میلیون کودک به خاطر جنگ داخلی در این کشور از مدرسه محروم شده اند. بیش از ۵ میلیون نفر برای نجات جان خود به کشورهای همسایه پناه برده اند و هزاران نفر نیز در خطر گرسنگی ناشی از عدم دسترسی به مواد غذایی هستند. ابعاد فاجعۀ انسانی در این کشور ویران شده روز به روز گسترده تر می شود.
گفتگو با لوران شاپویی، مسوول برنامۀ حفاظت از کودکان برای یونیسف در اردن
یورونیوز: آقای لوران شاپویی، شما مسوول برنامۀ حفاظت از کودکان یونیسف در اردن برای پناهجویان سوری هستید. چهارسال بعد از شروع جنگ داخلی در سوریه، شرایط را چطور ارزیابی می کنید؟ آیا امکان این هست که در سوریه مستقر شوید؟
لوران شاپویی: “شرایط بسیار دشوار است اما تلاش می کنیم به نیازهای ۱۴ میلیون کودکی که در سوریه و کشورهای همسایه مستقر هستند، پاسخ بدهیم. در سال گذشته، توانستیم ۳ میلیون کودک را در داخل سوریه در برابر بیماری های واگیردار بویژه فلج اطفال واکسینه کنیم. طرح واکسیناسیون این کودکان در مناطق تحت کنترل دولت سوریه و نیروهای اپوزیسیون به طور همزمان صورت گرفت. هشتصد هزار کودک نیز در مقابل سرخک واکسینه شدند. ضمن آنکه از فرستادن دو میلیون و هشتصد هزار کودکی که از تحصیل محروم مانده اند به مدرسه حمایت می کنیم.”
یورونیوز: طی چهار سال گذشته آیا تغییری در وضعیت سوریه ایجاد شده؟ حالا وحشیگری داعش هم به بمب های بشار اسد اضافه شده است.
لوران شاپویی: “وضعیت زندگی کودکان در سوریه بدتر شده است. آنها با خشونت های زیادی مواجه هستند که بخش اعظم آن ناشی از شرایط جنگی است. توسط گروههای مسلح به اجبار به کار گرفته می شوند، و زندان هم آنها را تهدید می کند. این کودکان تحت خشونت های جنسی نیز قرار می گیرند و به خدمات درمانی نیز دسترسی ندارند. خشونت در سوریه طی ۴ سال گذشته علیه کودکان بدون وقفه افزایش یافته است.
یورونیوز: اخبار کمی در مورد آنچه که در سوریه می گذرد وجود دارد، آیا مناطقی هستند که غیرنظامیان از جنگ دور مانده و زندگی عادی داشته باشند؟
لوران شاپویی: “در برخی از مناطق در سوریه هنوز مدارس و مراکز درمانی به فعالیت خودشان ادامه می دهند. حتی اگر فکر کنیم که وضعیت در این مناطق عادی است، باز هم جنگ هست. حتی در دمشق که تقریبا از جنگ دور است مردم در محاصره هستند. اردوگاه یرموک در نزدیکی دمشق که فلسطینی ها را در خود جای داده وضعیت بدی دارد. این اردوگاه بین نیروهای دولتی و نیروهای مسلح و اپوزیسیون قرار دارد و ۲۰ هزار فلسطینی تلاش می کنند با دریافت کمک های بین المللی زنده بمانند. این کمک ها چه غذایی چه پزشکی با تاخیر و تعلل به دست آنها می رسد.”
یورونیوز: آیا هستند کودکانی که به تنهایی از جنگ گریخته باشند؟
لوران شاپویی: “در حال حاضر دو میلیون کودک سوری در کشورهای همسایه زندگی می کنند که به این کشورها پناه آورده اند. از این تعداد، ۸هزار نفر بدون والدین شان و به تنهایی از مرزها عبور کرده اند. این کودکان تنها تحت سرپرستی یونیسف و سازمانهای همکار این نهاد قرار دارند. اجرای طرح و برنامه هایی برای تحت پوشش گرفتن چنین کودکانی پیچیدگی های قانونی و مالی زیادی دارد. یونیسف برای پیشبرد برنامه ها در سال جاری به ۹۰۰ میلیون دلار بودجه نیاز دارد تا بتواند به نیازهای این کودکان در سوریه و همچنین در پناهگاههای کشورهای همسایه پاسخ بدهد. به این موضوع باید کمک به کودکان کشورهایی مثل اردن، لبنان یا عراق را نیز افزود. بدبختانه تاکنون یونیسف تنها توانسته ۱۰۰ میلیون دلار از این بودجۀ مورد نیاز خود را تهیه کند ما تقریبا سه ماه از سال را نیز پشت سر گذاشته ایم.”